Ezért érdemes minél több zöldséget fogyasztani
- Dátum: 2019.05.06., 07:51
- Udvari Fanni
- egészséges, fogyás, testsúly, túlsúlyos, zöldség
Mennyi zöldséget kell enni?
Legjobb, ha a fogyást úgy éred el, hogy kalóriaszegény, de a szervezeted számára értékes vitaminokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasztasz minél többször egy nap. Ilyenek a zöldségek, melyek rost- és víztartalmukkal laktatnak, segítenek megfékezni az étvágyadat, és még tápanyagdúsak is. Nem mindegy azonban, hogy milyen fajtákat és mekkora mennyiségben fogyasztasz. Noha zöldségnek tekinthetők a kukorica, a burgonya, az édesburgonya, a répafélék és a hüvelyesek, magas keményítő-, azaz szénhidráttartalmuknak köszönhetően a fogyókúra szempontjából nem számítanak a zöldségek közé. Fogyasztásukat a szénhidrátforrásokhoz hasonlóan érdemes korlátozni.
Leveles zöldségek a legjobbak
A legkevesebb kalóriát, legtöbb rostot és vitamint a zöld és leveles zöldségek tartalmazzák. érdemes mindennap lehetőleg minél többféle színben zöldségeket fogyasztani a zöld mellett a vitaminok szempontjából. Ami a mennyiségeket illeti, ez a számos kutatás elemzésével összeállított angol cikk arra a következtetésre jut, hogy 80 grammos porciókkal számolva naponta három-négy adag zöldség fogyasztása ajánlott. Mivel a rostok puffasztóak, javasolt ezt több étkezésre elosztani, és jelentősen nem meghaladni.
Ezért fogyassz minél több zöldséget
Sajnos amilyen gyorsan fejlődik a zöldségtermesztés, olyan tendenciával csökken a fogyasztása is.
Fokozzák az anyagcserét: Az anyagcsere pörgetésben a spenót, brokkoli, alma, és a grapefruit jó barátaid lesznek.
Kiváló vitaminforrás: A zöldségek nagy része vízből áll, ami szintén elengedhetetlen a szervezet tökéletes működéséhez. A legmagasabb vitamin tartalom a narancs, kiwi, eper, áfonya, grapefruit, sárgarépa, brokkoli, és a karfiol jeleskedik.
Lúgosít: Erősen lúgosító ételek az alábbiak: mandula, avokádó, sárga banán, bab, cékla, szeder, répa, hagyma, tőzegáfonya, szőlő, kel, barack, datolya, gránátalma, szilva, málna, spenót.
„Minél többször, annál jobb!”
Egy azonban tény: minél több zöldséget, gyümölcsöt eszünk, annál jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Szakértők szerint azokban az országokban, ahol több a gyümölcs és zöldségfogyasztás, mint másutt, számottevően ritkábbak a szíveredetű és vérkeringési panaszok, betegségek. Több mint 250 tanulmány létezik, amiből egyöntetűen kiderül, hogy minden újabb adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása jelentősen mérsékeli a szívbetegségek kialakulását, sőt még egyes daganatok kialakulásának rizikója is csökken. A kulcsszó: másodlagos növényi anyagok, úgynevezett fitonutriensek, hiszen ezeket az anyagokat csak növények képesek előállítani. A fitonutriensek többek között, megakadályozzák a baktériumok szaporodását, megvédenek a fertőzéstől, nagymértékben hatnak az immunrendszerre, erősítik azt, sőt, felveszik a harcot a szív- és érbetegségekkel, csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát valamint védenek a gyulladásokkal szemben.
Járjunk minél többet piacra, mert a friss zöldségek és gyümölcsök látványának biztos nem tudunk majd ellenállni. Szeleteljük fel a zöldségeket és tegyük be a hűtőbe, vagy vigyük magunkkal bárhova, és ha nassolni támadna kedvünk, akkor csipegessünk belőle.
Szerző: Udvari Fanni
Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?
Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.
Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?
Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?
A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.