Menü

Könyvtippek a strandra

Ahogy beköszönt a reggeli melengető napsütéses időszak, sokan egyből a strandszezonra és az oly régóta türelmetlenül várt nyári szabadságra gondolunk. Milliónyi tervet szövögetünk, hogyan váltjuk meg a világot abban az időszakban, amit a legideálisabb esetben inkább pihenésre kellene szánni. Sokan eltervezik, hogy ez lesz az ő időszakuk arra, hogy elvonuljanak a világ elől, és elbújjanak a könyvkupacuk között. Néhányan azonban csak tervezik, hogy olvasni fognak, de nem tudják mit. Ezek a történetek rendszerint azzal végződnek, hogy egy betűt sem olvastunk el egész nyáron, hiába voltunk a strandon minden hétvégén, vagy töltöttünk el egy hetet bármelyik tengerparton, vagy volt jó néhány napunk saját magunkra.

A következőkben nekik szeretnénk tippeket adni, mit vegyenek magukhoz a forró stranddélutánokon, miközben az okostelefonok távolságát és a nap melegét élvezik.

Erlend Loe könyvek: Ha valaki esetleg még nem hallott róla, Erlend Loe norvég származású író, akinek már számos műve jelent meg magyarul is, és személy szerint nekem a kedvenc nyári olvasmányaim közé tartozik. A könyv kialakítása és a történetek jellege is olyan, amit abszolút kikapcsolódásra szántak. No, nem azért, mert annyira könnyed, és nincs háttérüzenete. Könyveinek nagyon is sok mondanivalója van, mégis a stílus, amivel ezt közvetíti, alkalmassá teszi arra, hogy a műveit egy nyár alatt „le-/bedaráljuk” (a szó pozitív értelmében). Kedvenceim közé tartozik a Vegyesbolti csendes napok (ez igazából az első a listán, a Doppler, illetve a Naiv. Szuper című műve.

Fiona Barton: Az özvegy: Ezt a könyvet ajándékba kaptam annak idején. Sosem olvastam sem krimit, sem thrillert, egyszerűen nem az én világom. Ezután sem lesz az, de ez a könyv egyszerűen csak olvastatja magát. Akkor is, ha egyébként nem csíped a műfajt. Azt mondják, ha valaki olvasta A lány a vonaton-t, ezt is imádni fogja.

Gretchen Rubin: Boldogságterv: Bármelyik időszakban remek olvasmány. Télen azért, mert jobb kedvre derít, nyáron pedig azért, mert ha szebb időben jobb kedvünk van, és ilyenkor a pozitív dolgok nagyobb hatással vannak ránk. Egy nő története, aki a saját kutatásai alapján a saját maga kialakított módszereivel egy év alatt megpróbált minden nap boldogan élni.

Nicolas Barreau: A nő mosolya: Egy valóban hangulatos, könnyed és vidáman alakuló történet, amelynek olvasásával néhány kellemes órát eltölthetünk Párizsban – legalábbis fejben. Igazi nyári olvasmány!

Kinek jött meg a kedve az olvasáshoz?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.