Menü

Miért éri meg még mindig könyvtárba járni?

Gyorsul a világ, cserélődnek az emberi kapcsolatok. A tudáshoz való hozzáférés immáron egy virtuális tér hozzáférés látszólagos következménye. Ebben a változáshalmazban amiben élünk egy biztos pont azért van: ez pedig a könyvtár. A régen túlhasznált épület minden egyes településben státusszal bírt egészen addig míg az információ nem kezdett el elterjedni és nem vált minden eladóvá. A helyzet tehát megváltozott, de nem reménytelen. Lássuk most pár jó tanácsot, hogy miért is éri meg még mindig könyvtárba járni Magyarországon és azon túl is.

Agyközpont

Számtalan nemzetközi vagy helyi kezdeményezés központja, kiindulópontja lehet. Egyszerre segíti a helyieket képzésekkel (pl. számítástechnikai) vagy segít összekovácsolni egy kisebb közösséget (pl. filmklubok, előadások). Sok embernek, akinek nincs otthon számítógépe, az egyedüli hely ahol elkerülheti, hogy nehogy az információk nincstelenjévé váljon. Mert aki kimarad, az néha lemarad. Kiemelendő még, hogy a napi, heti, havi sajtó szinte ingyen elérhetővé válik. Lehet olvasni, informálódni, a pénz itt nem akadály.

Ismerkedő hely

Nyilván egy modern, nagy könyvtár (Szeged, Pécs, Debrecen) egy egyetemi városban egész más hatást kelt, mint egy kisebb településen. Az előbbiben a Pó síkság, a Góbi sivatag és a Jóreménység foka közti minden népcsoport fellelhető ma már. A sok ember pedig összejön és együtt tanul, tágítja a világ látását, ebből pedig közös tanulások, programok kerekednek ki. A kisebb városokban pedig a kis létszám miatt sok közvetlen viszony alakul ki. Segítik egymást az emberek és ez nagy szó. Ebből még rossz nem született. Sok hirdetés is itt ér célba.

Játék az élet

Szinte minden városban van gyerekkönyvtár is, amely nagy segítség a családoknak. Nem kell megvenni sok játékot, amivel csak egyszer játszana a kicsi, hanem azok helyben használhatók. Ifjúsági újságokat is el lehet olvasni. A gyerek pedig megtanul észrevétlenül vigyázni a közös kincsekre. Sok felnőtt könyvtárban van felnőtteknek való társasjátékok is, külön termekkel, ahol lehet velük játszani, így minden adott egy közös játékos estére, vagy szombat délelőttre.

Technikai háttér

Sajnos (vagy épp szerencsére) nem mindenkinek van otthon szkennerje vagy nyomtatója, így ez is megoldható helyben. Az ár nem mindig a legolcsóbb, de talán nem azon a pár forinton fog múlni. Egy szóval ha bármi történik, vagy csak el vagyunk veszve egy új helyen a helyi könyvtárakra bátran támaszkodhattunk. Sokszor egy dvd és hangoskönyvtár hálózat is egyben. Ez nagy segítség a hallási vagy látási fogyatékkal élőknek is. Egy éves, jelzésértékű, beiratkozási díjért cserébe hatalmas saját kikölcsönzéshez kötött saját könyvállományuk lehet, nem is beszélve a legálisan megvásárolt dvd-ken lévő egyéb legális filmes érdekességekről, extrákról.

Minden adott tehát, hogy informáltak legyünk, hogy olcsón, szinte ingyen, szórakozzunk, tanuljunk. Ha a külön óráinknak kell egy nyugodt hely, vagy olvasásra vágyunk, hiszen a monitor bambulás nem az igazi, irány a könyvtár. A megszokott helyünk a békés, nyugodt kikapcsolódásra és tanulásra.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.