Menü

Nyári ételek, amikhez nem kell sütő

Mindig a legnagyobb tiszteletem nyáron azoké, akik lángost sütő bódéban dolgoznak, palacsintát forgatnak a forró tűzhely mellett, vagy kürtőskalácsot készítenek a strandon, forró kukoricát főznek. Elképzelni is nehéz, milyen megterhelő lehet ez a munka, ehhez képest otthon megsütni pár rántott húst már gyerekjáték, azonban sokan még ezzel a kihívással sem szeretnek találkozni a túlforrósodott, fülledt lakásukban. Őket nagyon is megértem. Ha beköszönt a kánikula, a forró és fülledt, párás meleg, a 30 fokot meghaladó hőmérsékletek és a bőrt égető időjárás, bizony nem őszinte a mosolyom, amikor valami ételt kell az asztalra varázsolni. Nem ekkor készülnek a legfinomabb pörköltek és nem is ilyenkor szeretek fánkot sütni, de szerencsére vannak olyan könnyű, nyári ételek, melyekhez nem kell befűteni a konyhát. Lássuk!

A desszerteket nagyon könnyű megoldani nyárias üzemmódban, gondoljunk csak a főzés nélkül készíthető hűsítő nyalánkságokra, mint a tiramisu, a pudingos-kekszes sütik, a pohárkrémek, joghurtos édességek, házi fagyik. A kókuszgolyó könnyű nyári nasi, ahogy a keksztekercs is, vagy egy mascarponés-barackos vagy citromos pohárdesszert is.

Tök jó, hogy az édességekkel kezdtem, ebből látszik, hogy tényleg én írom a cikket, jellemző rám az édesszájúság, ha van süti, én már elvagyok, no de, hogy a többiek is egyenek, térjünk rá „rendes” ennivalókra is.

Mint említettem nem a pörköltszaftos nokedli időszaka ez, a rántott húsé meg pláne nem, de fel lehet tálalni sajtkrémet, melyhez krémsajt vagy kockasajt kell, tejföl, fűszerek, snidling, vagy összedobhatunk majonézes tonhalkrémet natúr tonhalkonzervből, majonézzel, kevés citromlével, petrezselyemzölddel, sóval, borssal.

A házi medvehagymás vajkrém is kiváló kenyérfeltét, ahogy az avokádókrém kakaós-édes vagy sós-fokhagymás változata is. Gluténérzékenyek pufirizsre is kenhetik, vagy gluténmentes kenyérre, abonettre. A cézár saláta is nyárias fogás, pláne ha van esetleg maradék sült csirkehús hozzá a hűtőben, (esetleg bolti csirkemell sonka) ha nincs, akkor lehet sajttal, gyümölcsökkel, öntettel egyszerű natúr salátát készíteni, vagy az örök kedvenc tzatziki salátát is.

A majonézes kukoricasaláta ugyan grillezés mellett szokott nálunk köret lenni, de hússütés nélkül is fogyasztható, ahogy a pritaminpaprikába töltött körözött is, vagy a tormás krémmel töltött sonkatekercs.

A gyümölcsturmixok száma is végtelen, ha valakinek a gyomra nem is kíván zsírosabb, erősebb ételeket nyáron, egy jól behűtött banánturmix, vagy epres shake akár kiváló vendégváró is lehet, nem fogják hiányolni a nagy melegben a sült csirkét vagy a fasírtgolyókat a vendégek.

Ha már előkerült a turmixgép, megemlítendőek a krémlevesek, ezek is léteznek főzés nélküli verzióban, a világháló a barátunk, számtalan recept felkereshető a neten. Egy hideg, tejszínes, cukormentes eperkrém levesen szerintem a nyár végéig ellennék.

A kánikula közepén sem kell feltétlen a konyhában megsülni otthon, csak némi kreativitás kérdése és máris mellőzhetjük a sütőt vagy a tűzhelyet. Lehet, hogy a nehezebb húsos ételekhez szokott családtagokkal szemben ez igazi kihívás lesz, de azért érdemes kísérletezni.

Ősz a kertben – a csendes álom ideje

A hűvös napok érkezésével az udvar is átváltozik. A harsány nyári színek helyét átveszik a szürkésebb árnyalatok, a virágágyások fölött pedig ott lebeg a nyugalom látszata. Sokan ilyenkor hajlamosak elengedni a kültéri munkát, mondván úgyis vége a szezonnak. Pedig éppen ilyenkor dől el, milyen lesz tavasszal a kert, hiszen a minőségi gondoskodás minden percét visszaadja a környezetünk.

A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége

A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.

Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.

Állatok Világnapja – amikor az ember újra megtanulja, mit jelent szeretni feltétel nélkül

Október 4-én az egész világ az állatok felé fordult – de nemcsak a cuki kiscicák és hűséges kutyák kedvéért. Az Állatok Világnapja arról is szól, hogy emlékeztessen minket: nem vagyunk egyedül ezen a bolygón.

Liechtenstein nevezetességei és látnivalói

Liechtenstein apró mérete ellenére gazdag programkínálattal várja a látogatókat. Vaduz kulturális központként múzeumokkal és történelmi épületekkel, míg a környező Alpok túraútvonalakkal és ételek százaival csábítja az utazókat. A könnyen bejárható természet, a különleges épületek és a helyi borkóstolók teszik teljessé a kirándulók élményét