Menü

Nyári ételek, amikhez nem kell sütő

Mindig a legnagyobb tiszteletem nyáron azoké, akik lángost sütő bódéban dolgoznak, palacsintát forgatnak a forró tűzhely mellett, vagy kürtőskalácsot készítenek a strandon, forró kukoricát főznek. Elképzelni is nehéz, milyen megterhelő lehet ez a munka, ehhez képest otthon megsütni pár rántott húst már gyerekjáték, azonban sokan még ezzel a kihívással sem szeretnek találkozni a túlforrósodott, fülledt lakásukban. Őket nagyon is megértem. Ha beköszönt a kánikula, a forró és fülledt, párás meleg, a 30 fokot meghaladó hőmérsékletek és a bőrt égető időjárás, bizony nem őszinte a mosolyom, amikor valami ételt kell az asztalra varázsolni. Nem ekkor készülnek a legfinomabb pörköltek és nem is ilyenkor szeretek fánkot sütni, de szerencsére vannak olyan könnyű, nyári ételek, melyekhez nem kell befűteni a konyhát. Lássuk!

A desszerteket nagyon könnyű megoldani nyárias üzemmódban, gondoljunk csak a főzés nélkül készíthető hűsítő nyalánkságokra, mint a tiramisu, a pudingos-kekszes sütik, a pohárkrémek, joghurtos édességek, házi fagyik. A kókuszgolyó könnyű nyári nasi, ahogy a keksztekercs is, vagy egy mascarponés-barackos vagy citromos pohárdesszert is.

Tök jó, hogy az édességekkel kezdtem, ebből látszik, hogy tényleg én írom a cikket, jellemző rám az édesszájúság, ha van süti, én már elvagyok, no de, hogy a többiek is egyenek, térjünk rá „rendes” ennivalókra is.

Mint említettem nem a pörköltszaftos nokedli időszaka ez, a rántott húsé meg pláne nem, de fel lehet tálalni sajtkrémet, melyhez krémsajt vagy kockasajt kell, tejföl, fűszerek, snidling, vagy összedobhatunk majonézes tonhalkrémet natúr tonhalkonzervből, majonézzel, kevés citromlével, petrezselyemzölddel, sóval, borssal.

A házi medvehagymás vajkrém is kiváló kenyérfeltét, ahogy az avokádókrém kakaós-édes vagy sós-fokhagymás változata is. Gluténérzékenyek pufirizsre is kenhetik, vagy gluténmentes kenyérre, abonettre. A cézár saláta is nyárias fogás, pláne ha van esetleg maradék sült csirkehús hozzá a hűtőben, (esetleg bolti csirkemell sonka) ha nincs, akkor lehet sajttal, gyümölcsökkel, öntettel egyszerű natúr salátát készíteni, vagy az örök kedvenc tzatziki salátát is.

A majonézes kukoricasaláta ugyan grillezés mellett szokott nálunk köret lenni, de hússütés nélkül is fogyasztható, ahogy a pritaminpaprikába töltött körözött is, vagy a tormás krémmel töltött sonkatekercs.

A gyümölcsturmixok száma is végtelen, ha valakinek a gyomra nem is kíván zsírosabb, erősebb ételeket nyáron, egy jól behűtött banánturmix, vagy epres shake akár kiváló vendégváró is lehet, nem fogják hiányolni a nagy melegben a sült csirkét vagy a fasírtgolyókat a vendégek.

Ha már előkerült a turmixgép, megemlítendőek a krémlevesek, ezek is léteznek főzés nélküli verzióban, a világháló a barátunk, számtalan recept felkereshető a neten. Egy hideg, tejszínes, cukormentes eperkrém levesen szerintem a nyár végéig ellennék.

A kánikula közepén sem kell feltétlen a konyhában megsülni otthon, csak némi kreativitás kérdése és máris mellőzhetjük a sütőt vagy a tűzhelyet. Lehet, hogy a nehezebb húsos ételekhez szokott családtagokkal szemben ez igazi kihívás lesz, de azért érdemes kísérletezni.

Talán mégis allergia?

Az allergiával kapcsolatos tévhitek között az egyik leggyakoribb, hogy ha valaki nem allergiás, akkor már nem is lehet. Sajnos az allergia életünk során bármikor kialakulhat, illetve nagyon változatos tünetek jellemzik.

Holisztikus szemlélet a pajzsmirigybetegség kezelésében

A holisztikus szemlélet lényege, hogy ne csak a tüneteket gyógyítsuk, ne azokat akarjuk megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, hanem az igazi okot tárjuk fel.

Védőoltás kisokos

Mostanában nagyon megosztó véleményeket lehet hallani a védőoltásokkal kapcsolatban. Talán csak a jelenlegi helyzet, talán csak a megfelelő tájékoztatás hiánya, de egyre többen gondolnak rá úgy, mintha ez egy rossz dolog lenne. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a védőoltásokkal kapcsolatban.

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!