Menü

Nyári ételek, amikhez nem kell sütő

Mindig a legnagyobb tiszteletem nyáron azoké, akik lángost sütő bódéban dolgoznak, palacsintát forgatnak a forró tűzhely mellett, vagy kürtőskalácsot készítenek a strandon, forró kukoricát főznek. Elképzelni is nehéz, milyen megterhelő lehet ez a munka, ehhez képest otthon megsütni pár rántott húst már gyerekjáték, azonban sokan még ezzel a kihívással sem szeretnek találkozni a túlforrósodott, fülledt lakásukban. Őket nagyon is megértem. Ha beköszönt a kánikula, a forró és fülledt, párás meleg, a 30 fokot meghaladó hőmérsékletek és a bőrt égető időjárás, bizony nem őszinte a mosolyom, amikor valami ételt kell az asztalra varázsolni. Nem ekkor készülnek a legfinomabb pörköltek és nem is ilyenkor szeretek fánkot sütni, de szerencsére vannak olyan könnyű, nyári ételek, melyekhez nem kell befűteni a konyhát. Lássuk!

A desszerteket nagyon könnyű megoldani nyárias üzemmódban, gondoljunk csak a főzés nélkül készíthető hűsítő nyalánkságokra, mint a tiramisu, a pudingos-kekszes sütik, a pohárkrémek, joghurtos édességek, házi fagyik. A kókuszgolyó könnyű nyári nasi, ahogy a keksztekercs is, vagy egy mascarponés-barackos vagy citromos pohárdesszert is.

Tök jó, hogy az édességekkel kezdtem, ebből látszik, hogy tényleg én írom a cikket, jellemző rám az édesszájúság, ha van süti, én már elvagyok, no de, hogy a többiek is egyenek, térjünk rá „rendes” ennivalókra is.

Mint említettem nem a pörköltszaftos nokedli időszaka ez, a rántott húsé meg pláne nem, de fel lehet tálalni sajtkrémet, melyhez krémsajt vagy kockasajt kell, tejföl, fűszerek, snidling, vagy összedobhatunk majonézes tonhalkrémet natúr tonhalkonzervből, majonézzel, kevés citromlével, petrezselyemzölddel, sóval, borssal.

A házi medvehagymás vajkrém is kiváló kenyérfeltét, ahogy az avokádókrém kakaós-édes vagy sós-fokhagymás változata is. Gluténérzékenyek pufirizsre is kenhetik, vagy gluténmentes kenyérre, abonettre. A cézár saláta is nyárias fogás, pláne ha van esetleg maradék sült csirkehús hozzá a hűtőben, (esetleg bolti csirkemell sonka) ha nincs, akkor lehet sajttal, gyümölcsökkel, öntettel egyszerű natúr salátát készíteni, vagy az örök kedvenc tzatziki salátát is.

A majonézes kukoricasaláta ugyan grillezés mellett szokott nálunk köret lenni, de hússütés nélkül is fogyasztható, ahogy a pritaminpaprikába töltött körözött is, vagy a tormás krémmel töltött sonkatekercs.

A gyümölcsturmixok száma is végtelen, ha valakinek a gyomra nem is kíván zsírosabb, erősebb ételeket nyáron, egy jól behűtött banánturmix, vagy epres shake akár kiváló vendégváró is lehet, nem fogják hiányolni a nagy melegben a sült csirkét vagy a fasírtgolyókat a vendégek.

Ha már előkerült a turmixgép, megemlítendőek a krémlevesek, ezek is léteznek főzés nélküli verzióban, a világháló a barátunk, számtalan recept felkereshető a neten. Egy hideg, tejszínes, cukormentes eperkrém levesen szerintem a nyár végéig ellennék.

A kánikula közepén sem kell feltétlen a konyhában megsülni otthon, csak némi kreativitás kérdése és máris mellőzhetjük a sütőt vagy a tűzhelyet. Lehet, hogy a nehezebb húsos ételekhez szokott családtagokkal szemben ez igazi kihívás lesz, de azért érdemes kísérletezni.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?