6 jó tanács az egészséges turmixhoz
- Dátum: 2019.06.22., 08:36
- Vass Attila
- https://weekend.levif.be/lifestyle/culinaire/6-conseils-pour-faire-du-smoothie-un-allie-de-votre-sante/article-normal-1154937.html
- cukormentes, egészséges, gyümölcs, smoothie, tanács, turmix, zöldség
1. Ne adjunk hozzá cukrot!
Az összetevők összeturmixolása nyilván megkerülhetetlen a készítési folyamatban. A hozzáadott cukor azonban közvetlenül a gyomorba jut. Kerülni kell tehát az édes élvezeteket, még akkor is ha a turmix íze nem tűnik elég erőteljesnek. Biztos tipp, kiskapu, hogy nyugodtan adjunk hozzá egy kis valódi mézet az italhoz, ahogy mondani szokták, csak az íze kedvéért.
2. Keverjük össze a gyümölcsöt és a zöldségeket!
Egy kis zeller vagy uborka a turmixba még nem ördögtől való ötlet, ugye? A zöldségek csökkentik az italban lévő cukor mennyiségét. Igaz, kevésbé lesz édes a nedű, de annál vitamindúsabb. Pár tipp a párosításokhoz: alma és vizitorma, kivi és zeller, alma és cukkini, grapefruit és spenót valamint áfonya és spenót.
3. Maximum két darab nagyobbacska gyümölcs!
A gyümölcscukor nagyság visszaszorításáért, próbáljuk limitálni a gyümölcsbevitelt. Tudva, hogy a gyümölcsök egy része körülbelül 12 g cukrot tartalmaz, inkább ajánlott a korlátozásuk. Keverjünk tehát össze egy egész gyümölcsöt és a egy másik felét, majd sok vizet és némi fehérjét (például növényi tejet) és zöldséget.
4. Azonnal fogyasszuk!
Öreg hiba, hogy reggel elkészítjük kedvenc smoothienkat, majd az irodában fogyasztjuk el. Fontos, hogy frissen fogyasszuk el. Gondoljunk a citrusfélékre! A citromlé megakadályozza az oxidációt, miközben javítja bizonyos tápanyagok, például a vas vagy a magnézium felszívódását.
5. A reggeli nem állhat csak egy smoothieból!
Ugye mindenki tudja, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, de a smoothie nem kiegyensúlyozott reggeli, mivel nem tartalmaz se keményítőt, se (általában) tejterméket. Másrészt a folyékony jelleg miatt nem teljes az étkezési élmény se.
6.Adjunk olajat a kész termékhez!
A megfelelő olaj kiválasztása és hozzáadása segíti, hogy a szervezet hozzájusson bizonyos zsírban oldódó vitaminokhoz. Ne habozzunk beletenni egy kanál lenmagolajat a smoothienkba, hogy feltöltődjünk A, E, K, D vitaminnal.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.