Menü

6 jó tanács az egészséges turmixhoz

1. Ne adjunk hozzá cukrot!

Az összetevők összeturmixolása nyilván megkerülhetetlen a készítési folyamatban. A hozzáadott cukor azonban közvetlenül a gyomorba jut. Kerülni kell tehát az édes élvezeteket, még akkor is ha a turmix íze nem tűnik elég erőteljesnek. Biztos tipp, kiskapu, hogy nyugodtan adjunk hozzá egy kis valódi mézet az italhoz, ahogy mondani szokták, csak az íze kedvéért.

2. Keverjük össze a gyümölcsöt és a zöldségeket!

Egy kis zeller vagy uborka a turmixba még nem ördögtől való ötlet, ugye? A zöldségek csökkentik az italban lévő cukor mennyiségét. Igaz, kevésbé lesz édes a nedű, de annál vitamindúsabb. Pár tipp a párosításokhoz: alma és vizitorma, kivi és zeller, alma és cukkini, grapefruit és spenót valamint áfonya és spenót.

3. Maximum két darab nagyobbacska gyümölcs!

A gyümölcscukor nagyság visszaszorításáért, próbáljuk limitálni a gyümölcsbevitelt. Tudva, hogy a gyümölcsök egy része körülbelül 12 g cukrot tartalmaz, inkább ajánlott a korlátozásuk. Keverjünk tehát össze egy egész gyümölcsöt és a egy másik felét, majd sok vizet és némi fehérjét (például növényi tejet) és zöldséget.

4. Azonnal fogyasszuk!

Öreg hiba, hogy reggel elkészítjük kedvenc smoothienkat, majd az irodában fogyasztjuk el. Fontos, hogy frissen fogyasszuk el. Gondoljunk a citrusfélékre! A citromlé megakadályozza az oxidációt, miközben javítja bizonyos tápanyagok, például a vas vagy a magnézium felszívódását.

5. A reggeli nem állhat csak egy smoothieból!

Ugye mindenki tudja, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, de a smoothie nem kiegyensúlyozott reggeli, mivel nem tartalmaz se keményítőt, se (általában) tejterméket. Másrészt a folyékony jelleg miatt nem teljes az étkezési élmény se.

6.Adjunk olajat a kész termékhez!

A megfelelő olaj kiválasztása és hozzáadása segíti, hogy a szervezet hozzájusson bizonyos zsírban oldódó vitaminokhoz. Ne habozzunk beletenni egy kanál lenmagolajat a smoothienkba, hogy feltöltődjünk A, E, K, D vitaminnal.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.