Menü

6 jó tanács az egészséges turmixhoz

1. Ne adjunk hozzá cukrot!

Az összetevők összeturmixolása nyilván megkerülhetetlen a készítési folyamatban. A hozzáadott cukor azonban közvetlenül a gyomorba jut. Kerülni kell tehát az édes élvezeteket, még akkor is ha a turmix íze nem tűnik elég erőteljesnek. Biztos tipp, kiskapu, hogy nyugodtan adjunk hozzá egy kis valódi mézet az italhoz, ahogy mondani szokták, csak az íze kedvéért.

2. Keverjük össze a gyümölcsöt és a zöldségeket!

Egy kis zeller vagy uborka a turmixba még nem ördögtől való ötlet, ugye? A zöldségek csökkentik az italban lévő cukor mennyiségét. Igaz, kevésbé lesz édes a nedű, de annál vitamindúsabb. Pár tipp a párosításokhoz: alma és vizitorma, kivi és zeller, alma és cukkini, grapefruit és spenót valamint áfonya és spenót.

3. Maximum két darab nagyobbacska gyümölcs!

A gyümölcscukor nagyság visszaszorításáért, próbáljuk limitálni a gyümölcsbevitelt. Tudva, hogy a gyümölcsök egy része körülbelül 12 g cukrot tartalmaz, inkább ajánlott a korlátozásuk. Keverjünk tehát össze egy egész gyümölcsöt és a egy másik felét, majd sok vizet és némi fehérjét (például növényi tejet) és zöldséget.

4. Azonnal fogyasszuk!

Öreg hiba, hogy reggel elkészítjük kedvenc smoothienkat, majd az irodában fogyasztjuk el. Fontos, hogy frissen fogyasszuk el. Gondoljunk a citrusfélékre! A citromlé megakadályozza az oxidációt, miközben javítja bizonyos tápanyagok, például a vas vagy a magnézium felszívódását.

5. A reggeli nem állhat csak egy smoothieból!

Ugye mindenki tudja, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, de a smoothie nem kiegyensúlyozott reggeli, mivel nem tartalmaz se keményítőt, se (általában) tejterméket. Másrészt a folyékony jelleg miatt nem teljes az étkezési élmény se.

6.Adjunk olajat a kész termékhez!

A megfelelő olaj kiválasztása és hozzáadása segíti, hogy a szervezet hozzájusson bizonyos zsírban oldódó vitaminokhoz. Ne habozzunk beletenni egy kanál lenmagolajat a smoothienkba, hogy feltöltődjünk A, E, K, D vitaminnal.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.