Menü

6 jó tanács az egészséges turmixhoz

1. Ne adjunk hozzá cukrot!

Az összetevők összeturmixolása nyilván megkerülhetetlen a készítési folyamatban. A hozzáadott cukor azonban közvetlenül a gyomorba jut. Kerülni kell tehát az édes élvezeteket, még akkor is ha a turmix íze nem tűnik elég erőteljesnek. Biztos tipp, kiskapu, hogy nyugodtan adjunk hozzá egy kis valódi mézet az italhoz, ahogy mondani szokták, csak az íze kedvéért.

2. Keverjük össze a gyümölcsöt és a zöldségeket!

Egy kis zeller vagy uborka a turmixba még nem ördögtől való ötlet, ugye? A zöldségek csökkentik az italban lévő cukor mennyiségét. Igaz, kevésbé lesz édes a nedű, de annál vitamindúsabb. Pár tipp a párosításokhoz: alma és vizitorma, kivi és zeller, alma és cukkini, grapefruit és spenót valamint áfonya és spenót.

3. Maximum két darab nagyobbacska gyümölcs!

A gyümölcscukor nagyság visszaszorításáért, próbáljuk limitálni a gyümölcsbevitelt. Tudva, hogy a gyümölcsök egy része körülbelül 12 g cukrot tartalmaz, inkább ajánlott a korlátozásuk. Keverjünk tehát össze egy egész gyümölcsöt és a egy másik felét, majd sok vizet és némi fehérjét (például növényi tejet) és zöldséget.

4. Azonnal fogyasszuk!

Öreg hiba, hogy reggel elkészítjük kedvenc smoothienkat, majd az irodában fogyasztjuk el. Fontos, hogy frissen fogyasszuk el. Gondoljunk a citrusfélékre! A citromlé megakadályozza az oxidációt, miközben javítja bizonyos tápanyagok, például a vas vagy a magnézium felszívódását.

5. A reggeli nem állhat csak egy smoothieból!

Ugye mindenki tudja, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, de a smoothie nem kiegyensúlyozott reggeli, mivel nem tartalmaz se keményítőt, se (általában) tejterméket. Másrészt a folyékony jelleg miatt nem teljes az étkezési élmény se.

6.Adjunk olajat a kész termékhez!

A megfelelő olaj kiválasztása és hozzáadása segíti, hogy a szervezet hozzájusson bizonyos zsírban oldódó vitaminokhoz. Ne habozzunk beletenni egy kanál lenmagolajat a smoothienkba, hogy feltöltődjünk A, E, K, D vitaminnal.

Koleszterin gyermekkorban

Magyarországon köztudottan szinte minden második felnőttnek magas a koleszterinszintje, ami szív-és érrendszeri problémákhoz vezethet, azonban az megdöbbentő adat, hogy már az 1-3 éves magyar gyermekek fele is több koleszterint fogyaszt az ajánlottnál.

A rostok elengedhetetlen fontossága

Noha a növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Ha nem fogyasztunk belőle eleget, az élelmi rost hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.

Lassú fogyás okai

Sajnos vannak olyan betegségek, amik természetükből adódóan gátolják a fogyást, gyakran épp a zsír raktározására ösztönzik a szervezetet.

Barackos finomságok

Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő szer a száraz és fáradt bőrre. A szépségápoláson túl azonban az egészséges életmódnak is szerves részét képezi ez a kis szőrös gömb.