Menü

Fesztiválok önkéntesként

Magyarország ha tetszik ha nem fesztivál nagyhatalommá nőtte ki magát az évek során. A gomba módra szaporodó kis rendezvények mellett a gigantikus szórakoztató fesztiválok (Balaton Sound, Sziget) is jelen vannak. Jó a hangulat aki nem akar kimaradni, de olcsó megoldásra vágyik annak itt az új kaland a fesztiválönkéntesség. Ez egyszerűen összefoglalva azt jelenti, hogy jellemzően 6-8 órában kell dolgozni (pl. konyhán, kempingben, fizikai pakolásban) és cserébe napi 1-2 étkezést kap a delikvens a belépőjegy mellé. Sok esetben póló is jár a fiatalos kalandhoz. Előljáróban ajánlom figyelmetekben a fesztivalonkentes.hu-t, de lehet direkten is egy-egy fesztiválra jelentkezni. Vegyük is sorra miért is éri ez meg:

Ha pakolsz, laza a fesztiválidő

A technikai, fizikai személyzet csak a fesztivál előtt és után sürög forog nagy elánnal, a köztes idő a pihenésé. Kis munka, nagy szabadság a jelszó. Minden adott egy önfeledt kalandhoz.

Megismered a fesztivál felépítését

Sok új emberrel lehet megismerkedni. Mindenki önfeledten tud bulizni egy jót. Emellett egy-egy fesztivál felépítését is meg tudod tapasztalni. A későbbiekben a szervezés része, ha elkap be tud vonzani és még az önéletrajzban is jól mutat.

A fesztivál helyszíne is örömforrás

Például a Balaton Lake, a Strandfesztivál vagy épp a Sound kapcsán a szabadidőben bátran lehet kirándulni vagy csak a szó legszorosabb értelmében nyaralni a Balaton partján.

Tudsz nyelvet gyakorolni

Ha olyan a beosztásod (pl. beengedés, nemzetközi kemping) és olyan nagyságú a rendezvény (Balaton Sound, Sziget) könnyen lehet ismerkedni külföldiekkel. Az angol mindenütt alap, de a francia, holland sem elhanyagolható nyelvek.

Életkori limit nincs

Fontos, hogy tisztában legyünk az egyéni szociális korlátainkkal. Valljuk be őszintén nem sok 30 éves kor fölötti személy adja a fejét a fesztiválönkéntességre, de azért vannak üdítő kivételek. Oda kell figyelni, hogy mindenki megtalálja azt a baráti kört ami hozzá passzol. A nagyobb fesztiválokon azért erre nagy esély van. A szabadidőben pedig a fesztivál örömmel fogad mindenkit.

A fesztivál alatt sok a szabadidő

Ez talán a legolcsóbb megoldása az olcsó bulizásnak. Ha meg olyan területre tévedünk munka közben ami esetleg még érdekes is (pl. kérdőívezés, információ adás, kemping) külön jó pont. Nagy barátságok szoktak születni és sok összetartó csapat járja a nagyobb fesztiválok együtt évről évre.

Egyszerű munkatapasztalat

Ennél egyszerűbben nem nagyon lehet munkatapasztalathoz jutni. Nagy tétje nincs a dolognak, ha betartunk némi belső szabályt (pl. idejében kezdeni) semmi baj nem érhet. Az esetleges visszaélések miatt szoktak azonban sajnos kaukciót is kérni a fesztiválok, amit ha minden rendben ment visszakapunk.

Mindössze 15-20 perc!

Bármennyire is kellemetlennek, vagy kínosnak, vagy kiszolgáltatottnak érezzük, a szűrővizsgálatok valljuk be, pár percig tartanak, kibírhatóak és csakis magunknak teszünk jót velük. Mégis sokan akár évekig is halogatnak egy egyszerű szűrővizsgálatot, pedig életet menthet. Miért hanyagoljuk el mégis?

Segítsünk a madaraknak túlélni a telet!

A madaraknak gyakorlatilag az első fagyok megjelenésétől nagyjából márciusig, a tavasz beköszöntéig van nagy szükségük segítségre, az etetést illetően. Akár a kertünkbe, udvarunkon, akár a társasházi lakások ablakaiba helyezünk el eleséget, sokat segíthetünk abban, hogy a madarak túléljék a telet.

Miért jó az ősz (is)?

Minden évszakot lehet szeretni és kell is, hiszen rengeteg szépséget rejt magában, segítünk megmutatni, mit lássunk meg benne és mennyi mindenért is szerethetjük az őszt!

Hogyan bírjuk sportolásra a gyereket?

Néhány előző cikkünkben már szót ejtettünk arról, hogy milyen sportágakra írassuk be a gyermekünket, mik a csapatsportok vagy éppen az egyéni sportok előnyei. Azonban azt be kell látni, hogy ebben a digitalizált világban már az is egyre nehezebb, hogy a gyermeket rábírjuk egyáltalán a sportolásra. Nem kell, és belátásunk szerint nem is szabad bűnbakokat keresni ebben, a jelenség ugyanis globális és tendenciózus. Megpróbálunk összegyűjteni néhány, nevezzük így jó tanácsot, hogyan is vihetjük-e a gyermekünket a rendszeres sportolás felé.

Megyek futni

A futás egy csomó jó dolgot tesz a testünkkel, azonban furcsa dolgokat is előidézhet, aminek annyira nem örülünk, azonban megpróbálhatjuk kiküszöbölni őket.