Menü

Fesztiválok önkéntesként

Magyarország ha tetszik ha nem fesztivál nagyhatalommá nőtte ki magát az évek során. A gomba módra szaporodó kis rendezvények mellett a gigantikus szórakoztató fesztiválok (Balaton Sound, Sziget) is jelen vannak. Jó a hangulat aki nem akar kimaradni, de olcsó megoldásra vágyik annak itt az új kaland a fesztiválönkéntesség. Ez egyszerűen összefoglalva azt jelenti, hogy jellemzően 6-8 órában kell dolgozni (pl. konyhán, kempingben, fizikai pakolásban) és cserébe napi 1-2 étkezést kap a delikvens a belépőjegy mellé. Sok esetben póló is jár a fiatalos kalandhoz. Előljáróban ajánlom figyelmetekben a fesztivalonkentes.hu-t, de lehet direkten is egy-egy fesztiválra jelentkezni. Vegyük is sorra miért is éri ez meg:

Ha pakolsz, laza a fesztiválidő

A technikai, fizikai személyzet csak a fesztivál előtt és után sürög forog nagy elánnal, a köztes idő a pihenésé. Kis munka, nagy szabadság a jelszó. Minden adott egy önfeledt kalandhoz.

Megismered a fesztivál felépítését

Sok új emberrel lehet megismerkedni. Mindenki önfeledten tud bulizni egy jót. Emellett egy-egy fesztivál felépítését is meg tudod tapasztalni. A későbbiekben a szervezés része, ha elkap be tud vonzani és még az önéletrajzban is jól mutat.

A fesztivál helyszíne is örömforrás

Például a Balaton Lake, a Strandfesztivál vagy épp a Sound kapcsán a szabadidőben bátran lehet kirándulni vagy csak a szó legszorosabb értelmében nyaralni a Balaton partján.

Tudsz nyelvet gyakorolni

Ha olyan a beosztásod (pl. beengedés, nemzetközi kemping) és olyan nagyságú a rendezvény (Balaton Sound, Sziget) könnyen lehet ismerkedni külföldiekkel. Az angol mindenütt alap, de a francia, holland sem elhanyagolható nyelvek.

Életkori limit nincs

Fontos, hogy tisztában legyünk az egyéni szociális korlátainkkal. Valljuk be őszintén nem sok 30 éves kor fölötti személy adja a fejét a fesztiválönkéntességre, de azért vannak üdítő kivételek. Oda kell figyelni, hogy mindenki megtalálja azt a baráti kört ami hozzá passzol. A nagyobb fesztiválokon azért erre nagy esély van. A szabadidőben pedig a fesztivál örömmel fogad mindenkit.

A fesztivál alatt sok a szabadidő

Ez talán a legolcsóbb megoldása az olcsó bulizásnak. Ha meg olyan területre tévedünk munka közben ami esetleg még érdekes is (pl. kérdőívezés, információ adás, kemping) külön jó pont. Nagy barátságok szoktak születni és sok összetartó csapat járja a nagyobb fesztiválok együtt évről évre.

Egyszerű munkatapasztalat

Ennél egyszerűbben nem nagyon lehet munkatapasztalathoz jutni. Nagy tétje nincs a dolognak, ha betartunk némi belső szabályt (pl. idejében kezdeni) semmi baj nem érhet. Az esetleges visszaélések miatt szoktak azonban sajnos kaukciót is kérni a fesztiválok, amit ha minden rendben ment visszakapunk.

Újra veszélyben vannak a világ nagy sporteseményei

A járvány ismét erőteljesen felütötte a fejét szerte a kontinensen, sőt a világon is. Számos sportoló fertőződik meg, és egységesen, vezetők, sportolók és szurkolók is azt mondják, radikálisan máshogy kellene a sporteseményeket megrendezni, mert hamarosan lehet, hogy a jelenlegi formának már semmi értelme nem lesz. Kézilabdában például nagyon döcögősen indul a nemzetközi és a hazai szezon.

Illetlenségek világnapja

Szeptember 18-án van az illetlenség világnapja, amely 2008-ban Magyarországon is elfogadásra került.

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Megoldásra vár a városi parkolási helyzet globálisan és országosan is

A világon, de Magyarország is egyre nagyobb probléma a városi parkolás. A világon egyre több az autó, ráadásul azok mérete is növekszik. Így tehát nem pusztán a gépkocsik száma, hanem azok mérete, ezáltal a kis parkolóhelyek mérete is egyre nagyobb gond, ráadásul a magyar lakosság még csak kis számban veszi igénybe az alternatív parkolási lehetőségeket. Ezek ellen több megoldással lehet próbálkozni.