Menü

Nyaralás otthon

Ha végig görgetjük a közösségi oldalakat nyáron, bizony sokszor azt látjuk, hogy mindenki megy, nyaral, utazik, wellnessezik, (kétségtelenül jól megérdemelt) szabadságát tölti, posztol a tengerpartról, profilképet változtat koktéllal a kezében, tevegel vagy hajózik, repül vagy búvárkodik. Miközben tegyük fel, mi meg épp otthon kuksolunk, s nemcsak magunkat, hanem esetleg két unatkozó gyerekünket is próbáljuk elszórakoztatni több-kevesebb sikerrel. De attól, hogy valaki nem repül Görögországba, még nagyon is jól érezheti magát!

Ha éppen nem úgy áll valaki anyagilag, hogy el tudjon utazni nyaralni, akkor sem kell lemondania a pihenésről és a kikapcsolódásról. A nyári szabadnapoknak pedig nem az lenne a lényege, hogy egész nap otthon bolyongunk, pucoljuk az ablakot, mossuk a függönyt, és pakolunk reggeltől estig, majd hullafáradtan visszaesünk egy hét múlva a mókuskerékbe, hanem az lenne az értelme, hogy kikapcsolódjunk. Sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy Horvátországba utazzon, valaki a Balatonra sem jut el, mégis szeretné jól eltölteni a fülledt nyári napokat és a lehetőségeihez mérten kihozni a szünidőből, szabadságából a legtöbbet, legjobbat. Tegyük ezt! Július van, a nyár közepe, s most bebizonyítjuk, hogy otthon is lehet pihentetően és szórakoztatóan nyaralni. Kevesebbe is kerül, kényelmes is, programdús is.

Lássuk! Vegyük csak sorra, mit csinál egy átlagos nyaraló, s mi az, amit mi is megtehetünk otthon. Aki szerencsésebb, van saját felfújható, vagy akármilyen kerti medencéje (jövőre talán nekünk is lesz) trambulinja, kis udvara, kerti ülőgarnitúrája, vagy egy kis erkélye, ahová kiülhet picit sziesztázni egy jegeskávéval. Amíg a gyerekek ugrálnak a trambulin közepén, addig mi ejtőzhetünk a medencénkben egy hideg itallal, de nem ám valami narancslével, hanem gusztusos koktéllal, amit előzőleg már bekészítettünk és jól lehűtöttünk, vagy tálkába porciózott jéghideg görögdinnyekockákkal a kezünkben, egy jó újság vagy könyv mellett hűsölhetünk a teraszon. (ami mondjuk egy komplett nyaralás árából készült el nemrég). Ha ezt fel kellene cserélni egy 40 fokos nyaralós-városnézésre valami ócska levegőtlen turistabusszal, lehet, hogy lenne olyan pillanat, amikor inkább az otthoni hintaágyra szavaznék, kutyussal a lábunknál, kerti medencével a háttérben és egy jó könyvvel a kezünkben. Meglehet, hogy a szobánk nem légkondicionált és nem a tengerre néz, de otthonos, kényelmes és át lehet hívni a barátokat egy esti sörözésre, grillezésre, ha társaságra vágyunk, vagy lehet mozizni a párunkkal otthon, ha a gyerekek már lepihentek.

Biztosan akad a lakóhelyhez közel strand, ahová esetleg elmehetünk a családdal és egy nagy hűtőtáskával, ami ha nem is tengerpart vagy szállodai luxusmedence, mégis hűsítőleg hat. Ha esti városnézésre nem is indulhatunk valamelyik külföldi üdülőparadicsomban, akkor is el lehet menni sétálni, fagyizni esténként a lakóhelyünkhöz közeli településeken, vagy be lehet ülni vacsorázni valamelyik közeli étterembe. Lehet túrázni is, erdőt járni, biciklizni, sportolni, biztosan akadnak szép számmal látni-és felfedezni való tájak otthonunk környezetében is, csak eddig nem vettük észre.

A semmittevés és a pihenés a lényeg, a kikapcsolódás, a jó társaság, a finom falatok és hűsítő italok, ezekhez nem kell feltétlenül messzire utaznunk, drága pénzért all inclusive ellátást kérnünk, némi kreativitással kárpótolhatjuk magunkat otthoni ötletekkel, s megvalósíthatjuk a saját nyaralásunkat - otthon.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.