Menü

Az egyre népszerűbb kanapészörf 

A couchsurfing, magyarul kanapészörf egyre népszerűbb a világban. A lényege, hogy ismeretlenek adnak ki szobákat, kanapékat pár éjszakára gyakorlatilag bárhol és tulajdonképpen ingyen. Miről is van szó? A kezdeményezés alapját és lényegét, vázát adó honlap kb. 15 éves. Az ötlet egy amerikaitól származik, aki Izlandon akart megszállni ilyen módon. Villámgyorsan elterjedt nagy számban először a skandináv világban, később mindenhol. Az alapkoncepció roppantul adta magát. Sokaknak van szabad szobája, ágya, kanapéja és a mai mobil világban már nincsenek távolságok. A kereslet megtalálta a kínálatot. Tehát a mások iránt segítőkész, kedves nyitott emberek adnak ki szálláshelyeket idegeneknek. A kapcsolattartás, kapcsolatfelvétel a weboldalon: www.couchsurfing.com-on történik. Manapság ugye a humán mobil droidok korában ez már inkár telefonon van használva. Ha szimpatikus a kéréssel forduló egyén üzenete és a profilja elnyeri a szállást adó tetszését, azután már csak apróságokat kell tisztázni.

Az anyagiakról is essen szó. Elvileg a dolog ingyenes. Többen azonban jó néven veszik, ha visz az ember ajándékot (csokit, bort ilyesmit otthonról). Ez utóbbit jobb tisztázni, mert a kellemetlen meglepetéseket érdemes elkerülni. Gyakori kérés a befogadótól, hogy olyanokat várnak, akikkel lehet együtt főzni, társasozni, szociális életet élni. Nem ritka tehát az általam a norvég Lillehamerben és a francia Párizsban látott kedves előzékeny vendéglátás sem. A couchsurfing tehát több, mint ingyen szállás, nem a pénzről szól és az embernek nem feltétlenül azért kellene ezt a lehetőséget választania, hogy spóroljon a szállás költségen. Nyitottnak kell lenni és egyfajta kulturális pár órás csereprogramként felfogni. Ráadásul egy igazi vendéglátó nem csak helyet biztosít számodra, hanem arra az 1-2 napra személyes idegenvezetőddé is válik, aki által bepillantást nyersz a helyiek életébe.

A kezdeményezés nagy hátulütője a bizalom kérdése. Aki képtelen elengedni magát és bízni egy egyébként előtte lecsekkolt hivatalos couchsurfing profillal rendelkező külföldi személyben, az felejtse el a dolgot. Fontos, hogy minél alaposan töltsük ki a profilunkat. A fotók, vagy épp egy nyilvános facebook oldal nagy segítség lehet a későbbiekben. Regisztráció közben sokan megijednek, hogy az pénzbe kerül. Ez nem igaz, van ugyan az a kb. 18 dolláros hitelesítési díj, az viszont opcionális, bár kétségtelenül jól mutat az adatlapunkon.

A couchsurfing jövője a közös együttlétben rejlik és abban a vágyban, hogy mindenki szeretné jól érezni magát egy másik érdekes személy társaságában. Ma már a honlapon nyelvi órák adok-veszekje megy és külön alkalmazás van a szabadidőt együtt eltöltőknek, akik a szállásmizéria nélkül szeretnének sörözni, dumálni egy jót. A jelszó tehát nyitottság és a bizalom. Az esetleges visszaéléseket igyekszik kiküszöbölni a rendszer a hitelesítési eljárással és a visszajelzés hagyási lehetőséggel. Minden adott egy nagy kalandra és tovább csökkenheti ez a lehetőség a kifogások sorát, amiért nem merünk útra kelni. Olcsó, klassz és fiatalos és heti 10 felkérést lehet ingyen küldeni szerte szét. Hajrá. Kalandra fel!

Amikor nem akarunk edzőterembe menni

Előfordul olykor, hogy a munkánk miatt pillanatnyilag, esetleg huzamosabb ideig nem tudunk eljutni egy edzőterembe, esetleg csak lustábbak vagyunk kimozdulni otthonról, pláne ilyenkor télen. Erre az eshetőségre érdemes időben felkészülni, és beszerezni olyan, edzéshez használt kellékeket, amik egyrészt hasznosak, másrészt nem foglalnak nagy helyet otthon, legalábbis ha nincs rá nagy hely, és mégis, hatékonyan lehet velük edzeni.

Zene, mint hangulatjavító

Egy új kutatás szerint napi minimum 1 óra zenehallgatás jó hatással van az egészségünkre. A zene központi szerepet tölt be az életünkben, számos dologra gyógyír. Hangulatjavító, stresszcsökkentő

Van-e olyan, hogy túl sokat sportol a gyerek?

Előző írásainkban beszéltünk arról, hogy miket érdemes a gyermeknek sportolni, az egyéni vagy éppen a csapatsportok előnyösebbek-e számukra. De vajon létezik-e olyan, hogy egy gyerek túl sokat sportol? Mire kell a szülőknek odafigyelni?

Miért ne halogass vizsgákat?

Ha te is hajlamos vagy arra, hogy a teendőidet halogasd, és ennek a szokásnak a vizsgáid is ki vannak téve, akkor van számodra egy rossz hírem: jobb lenne leszoknod erről. Ki is derül, hogy miért.

Mire figyeljünk oda, ha télen úszunk?

A tél beálltával, hajlamos az ember elfeledkezni számos olyan mozgási tevékenységéről, amelyet melegebb időszakokban szívesen végez. Korábbi írásaimban már foglalkoztunk azzal, mire érdemes odafigyelni akkor, ha pl. futni megyünk a hideg őszi vagy pedig téli időben. Most röviden ejtsünk szót az úszásról.