Menü

Az egyre népszerűbb kanapészörf 

A couchsurfing, magyarul kanapészörf egyre népszerűbb a világban. A lényege, hogy ismeretlenek adnak ki szobákat, kanapékat pár éjszakára gyakorlatilag bárhol és tulajdonképpen ingyen. Miről is van szó? A kezdeményezés alapját és lényegét, vázát adó honlap kb. 15 éves. Az ötlet egy amerikaitól származik, aki Izlandon akart megszállni ilyen módon. Villámgyorsan elterjedt nagy számban először a skandináv világban, később mindenhol. Az alapkoncepció roppantul adta magát. Sokaknak van szabad szobája, ágya, kanapéja és a mai mobil világban már nincsenek távolságok. A kereslet megtalálta a kínálatot. Tehát a mások iránt segítőkész, kedves nyitott emberek adnak ki szálláshelyeket idegeneknek. A kapcsolattartás, kapcsolatfelvétel a weboldalon: www.couchsurfing.com-on történik. Manapság ugye a humán mobil droidok korában ez már inkár telefonon van használva. Ha szimpatikus a kéréssel forduló egyén üzenete és a profilja elnyeri a szállást adó tetszését, azután már csak apróságokat kell tisztázni.

Az anyagiakról is essen szó. Elvileg a dolog ingyenes. Többen azonban jó néven veszik, ha visz az ember ajándékot (csokit, bort ilyesmit otthonról). Ez utóbbit jobb tisztázni, mert a kellemetlen meglepetéseket érdemes elkerülni. Gyakori kérés a befogadótól, hogy olyanokat várnak, akikkel lehet együtt főzni, társasozni, szociális életet élni. Nem ritka tehát az általam a norvég Lillehamerben és a francia Párizsban látott kedves előzékeny vendéglátás sem. A couchsurfing tehát több, mint ingyen szállás, nem a pénzről szól és az embernek nem feltétlenül azért kellene ezt a lehetőséget választania, hogy spóroljon a szállás költségen. Nyitottnak kell lenni és egyfajta kulturális pár órás csereprogramként felfogni. Ráadásul egy igazi vendéglátó nem csak helyet biztosít számodra, hanem arra az 1-2 napra személyes idegenvezetőddé is válik, aki által bepillantást nyersz a helyiek életébe.

A kezdeményezés nagy hátulütője a bizalom kérdése. Aki képtelen elengedni magát és bízni egy egyébként előtte lecsekkolt hivatalos couchsurfing profillal rendelkező külföldi személyben, az felejtse el a dolgot. Fontos, hogy minél alaposan töltsük ki a profilunkat. A fotók, vagy épp egy nyilvános facebook oldal nagy segítség lehet a későbbiekben. Regisztráció közben sokan megijednek, hogy az pénzbe kerül. Ez nem igaz, van ugyan az a kb. 18 dolláros hitelesítési díj, az viszont opcionális, bár kétségtelenül jól mutat az adatlapunkon.

A couchsurfing jövője a közös együttlétben rejlik és abban a vágyban, hogy mindenki szeretné jól érezni magát egy másik érdekes személy társaságában. Ma már a honlapon nyelvi órák adok-veszekje megy és külön alkalmazás van a szabadidőt együtt eltöltőknek, akik a szállásmizéria nélkül szeretnének sörözni, dumálni egy jót. A jelszó tehát nyitottság és a bizalom. Az esetleges visszaéléseket igyekszik kiküszöbölni a rendszer a hitelesítési eljárással és a visszajelzés hagyási lehetőséggel. Minden adott egy nagy kalandra és tovább csökkenheti ez a lehetőség a kifogások sorát, amiért nem merünk útra kelni. Olcsó, klassz és fiatalos és heti 10 felkérést lehet ingyen küldeni szerte szét. Hajrá. Kalandra fel!

Mire jó a tabata edzés?

Tabata edzés. Milyen edzéstípust takar, ki végezheti és mire van hozzá szükség? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Nyeregbe!

A kerékpározásban az a legjobb, hogy az egyik olyan sport, ami kíméli az ízületeket, mégis kiváló mozgásforma, s ha tehetjük érdemes az autót bicajra cserélve közlekedni.

Nyári kertápolási tippek

A nyárra jellemző szélsőséges, sokszor meleg, néha pedig viharos időjárás sok kárt tehet a kertekben. Ebben az időszakban, annak, aki különböző haszonnövényeket is termel a kertben, különösen érdemes odafigyelni a növényekre. Ráadásul szinte minden nyári hónapban más és más problémák merülnek fel a kertben

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

A hatékony tanulásról

Mint kiderült, a legtöbb diák főként a könyvei és a jegyzetei újraolvasása útján próbál tanulni; a pszichológusok laborkísérleteinek ill. a diákok körében végzett éles megfigyeléseinek eredményei azonban egyaránt azt mutatják, hogy ez egy nemcsak, hogy nem hatékony tanulási módszer, de borzasztóan rossz hatásfokú tanulási módszer.