Menü

Az egyre népszerűbb kanapészörf 

A couchsurfing, magyarul kanapészörf egyre népszerűbb a világban. A lényege, hogy ismeretlenek adnak ki szobákat, kanapékat pár éjszakára gyakorlatilag bárhol és tulajdonképpen ingyen. Miről is van szó? A kezdeményezés alapját és lényegét, vázát adó honlap kb. 15 éves. Az ötlet egy amerikaitól származik, aki Izlandon akart megszállni ilyen módon. Villámgyorsan elterjedt nagy számban először a skandináv világban, később mindenhol. Az alapkoncepció roppantul adta magát. Sokaknak van szabad szobája, ágya, kanapéja és a mai mobil világban már nincsenek távolságok. A kereslet megtalálta a kínálatot. Tehát a mások iránt segítőkész, kedves nyitott emberek adnak ki szálláshelyeket idegeneknek. A kapcsolattartás, kapcsolatfelvétel a weboldalon: www.couchsurfing.com-on történik. Manapság ugye a humán mobil droidok korában ez már inkár telefonon van használva. Ha szimpatikus a kéréssel forduló egyén üzenete és a profilja elnyeri a szállást adó tetszését, azután már csak apróságokat kell tisztázni.

Az anyagiakról is essen szó. Elvileg a dolog ingyenes. Többen azonban jó néven veszik, ha visz az ember ajándékot (csokit, bort ilyesmit otthonról). Ez utóbbit jobb tisztázni, mert a kellemetlen meglepetéseket érdemes elkerülni. Gyakori kérés a befogadótól, hogy olyanokat várnak, akikkel lehet együtt főzni, társasozni, szociális életet élni. Nem ritka tehát az általam a norvég Lillehamerben és a francia Párizsban látott kedves előzékeny vendéglátás sem. A couchsurfing tehát több, mint ingyen szállás, nem a pénzről szól és az embernek nem feltétlenül azért kellene ezt a lehetőséget választania, hogy spóroljon a szállás költségen. Nyitottnak kell lenni és egyfajta kulturális pár órás csereprogramként felfogni. Ráadásul egy igazi vendéglátó nem csak helyet biztosít számodra, hanem arra az 1-2 napra személyes idegenvezetőddé is válik, aki által bepillantást nyersz a helyiek életébe.

A kezdeményezés nagy hátulütője a bizalom kérdése. Aki képtelen elengedni magát és bízni egy egyébként előtte lecsekkolt hivatalos couchsurfing profillal rendelkező külföldi személyben, az felejtse el a dolgot. Fontos, hogy minél alaposan töltsük ki a profilunkat. A fotók, vagy épp egy nyilvános facebook oldal nagy segítség lehet a későbbiekben. Regisztráció közben sokan megijednek, hogy az pénzbe kerül. Ez nem igaz, van ugyan az a kb. 18 dolláros hitelesítési díj, az viszont opcionális, bár kétségtelenül jól mutat az adatlapunkon.

A couchsurfing jövője a közös együttlétben rejlik és abban a vágyban, hogy mindenki szeretné jól érezni magát egy másik érdekes személy társaságában. Ma már a honlapon nyelvi órák adok-veszekje megy és külön alkalmazás van a szabadidőt együtt eltöltőknek, akik a szállásmizéria nélkül szeretnének sörözni, dumálni egy jót. A jelszó tehát nyitottság és a bizalom. Az esetleges visszaéléseket igyekszik kiküszöbölni a rendszer a hitelesítési eljárással és a visszajelzés hagyási lehetőséggel. Minden adott egy nagy kalandra és tovább csökkenheti ez a lehetőség a kifogások sorát, amiért nem merünk útra kelni. Olcsó, klassz és fiatalos és heti 10 felkérést lehet ingyen küldeni szerte szét. Hajrá. Kalandra fel!

Nyáron többet sportolunk!

Nyáron sokkal könnyebben szánjuk rá magunkat a testmozgásra és a hétköznapok is aktívabban telnek – derült ki a Kométa Mindennapok felmérésből. A magyarok kedvenc nyári mozgásformája a biciklizés, de a kirándulás és a kertészkedés is népszerű. Tízből hatan kizárólag társaságban szeretnek sportolni, ráadásul a magyarok kétharmada szerint az edzésekben mindig a vége a legjobb.

Élet wifi nékül? Van!

Érdekes szókapcsolatot olvastam a mai fiatalokról: „digitális bennszülöttek”. Elgondolkodtató, hogy mennyire nő azok száma, akik már beleszületnek a digitális közegbe.

Tényleg a Balaton a Riviéra?

Nyáron mindenkiben felmerül legalább egy forró napon, hogy milyen jó lenne a napsütötte vízparton, egy hideg ital mellett ücsörögni, néha megmártózni a vízben, és nem törődni semmi mással. Hogy ez tengerpart legyen vagy tópart, az részletkérdés. De vajon van- ugyanolyan jó a Balaton is, mint a tengerpart?

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.

Egy sokadjára újrakezdő konditermes rövid vallomása

Minden kezdet nehéz,különösen ha konditerembe járásról van szó. Íme hát egy szubjektív véleménye a tortúráról, amelynek újra és újra nekivágunk a szent cél érdekében.