Menü

Az egyre népszerűbb kanapészörf 

A couchsurfing, magyarul kanapészörf egyre népszerűbb a világban. A lényege, hogy ismeretlenek adnak ki szobákat, kanapékat pár éjszakára gyakorlatilag bárhol és tulajdonképpen ingyen. Miről is van szó? A kezdeményezés alapját és lényegét, vázát adó honlap kb. 15 éves. Az ötlet egy amerikaitól származik, aki Izlandon akart megszállni ilyen módon. Villámgyorsan elterjedt nagy számban először a skandináv világban, később mindenhol. Az alapkoncepció roppantul adta magát. Sokaknak van szabad szobája, ágya, kanapéja és a mai mobil világban már nincsenek távolságok. A kereslet megtalálta a kínálatot. Tehát a mások iránt segítőkész, kedves nyitott emberek adnak ki szálláshelyeket idegeneknek. A kapcsolattartás, kapcsolatfelvétel a weboldalon: www.couchsurfing.com-on történik. Manapság ugye a humán mobil droidok korában ez már inkár telefonon van használva. Ha szimpatikus a kéréssel forduló egyén üzenete és a profilja elnyeri a szállást adó tetszését, azután már csak apróságokat kell tisztázni.

Az anyagiakról is essen szó. Elvileg a dolog ingyenes. Többen azonban jó néven veszik, ha visz az ember ajándékot (csokit, bort ilyesmit otthonról). Ez utóbbit jobb tisztázni, mert a kellemetlen meglepetéseket érdemes elkerülni. Gyakori kérés a befogadótól, hogy olyanokat várnak, akikkel lehet együtt főzni, társasozni, szociális életet élni. Nem ritka tehát az általam a norvég Lillehamerben és a francia Párizsban látott kedves előzékeny vendéglátás sem. A couchsurfing tehát több, mint ingyen szállás, nem a pénzről szól és az embernek nem feltétlenül azért kellene ezt a lehetőséget választania, hogy spóroljon a szállás költségen. Nyitottnak kell lenni és egyfajta kulturális pár órás csereprogramként felfogni. Ráadásul egy igazi vendéglátó nem csak helyet biztosít számodra, hanem arra az 1-2 napra személyes idegenvezetőddé is válik, aki által bepillantást nyersz a helyiek életébe.

A kezdeményezés nagy hátulütője a bizalom kérdése. Aki képtelen elengedni magát és bízni egy egyébként előtte lecsekkolt hivatalos couchsurfing profillal rendelkező külföldi személyben, az felejtse el a dolgot. Fontos, hogy minél alaposan töltsük ki a profilunkat. A fotók, vagy épp egy nyilvános facebook oldal nagy segítség lehet a későbbiekben. Regisztráció közben sokan megijednek, hogy az pénzbe kerül. Ez nem igaz, van ugyan az a kb. 18 dolláros hitelesítési díj, az viszont opcionális, bár kétségtelenül jól mutat az adatlapunkon.

A couchsurfing jövője a közös együttlétben rejlik és abban a vágyban, hogy mindenki szeretné jól érezni magát egy másik érdekes személy társaságában. Ma már a honlapon nyelvi órák adok-veszekje megy és külön alkalmazás van a szabadidőt együtt eltöltőknek, akik a szállásmizéria nélkül szeretnének sörözni, dumálni egy jót. A jelszó tehát nyitottság és a bizalom. Az esetleges visszaéléseket igyekszik kiküszöbölni a rendszer a hitelesítési eljárással és a visszajelzés hagyási lehetőséggel. Minden adott egy nagy kalandra és tovább csökkenheti ez a lehetőség a kifogások sorát, amiért nem merünk útra kelni. Olcsó, klassz és fiatalos és heti 10 felkérést lehet ingyen küldeni szerte szét. Hajrá. Kalandra fel!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Tippek a frissesség megőrzéséhez nyáron

A nyár a pihenés, a természetes felfrissülés, és a szabadtéri tevékenységek időszaka. Azonban a meleg időjárás és a változó napi rutinok miatt fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk az egészségünkre és a jólétünkre. Íme néhány hasznos tipp, hogy hogyan maradjunk frissek, és egészségesek a forróságot hozó hónapok alatt.