Menü

10 érdekes étel az angolszász világból

Az angolszászok világa igen sokrétű. Ha lehet még nehezebb fába vágtam a fejszém mikor a helyi konyhájukban kutakodtam akár személyesen akár virtuálisan, hogy összeállítsam listám. Jöjjön hát stilszerűen egy kis ízelítő az angolajkúak gasztronómiájából. Külön kiemelném, hogy az ausztrál vidék egzotikus ételeit nem nagyon tudtam figyelembe venni, mert nálunk nem beszerezhetőek az alapanyagok (pl.krokodilhús). Jöjjön hát az én kis életszerű, tízes gyűjtésem.

1. Pásztor pite

A brit szigetek egyik legkirályabb húsos étele: egy pofonegyszerű, húsos (főleg bárány) ragut kell készítenünk, amit beburkolunk krumplipürével és az egészet összesütjük a sütőben. Masszív, kicsit minden bele típusú étel, amely remek kis fogás. A halas verzió kicsit extrémebbnek hat, de sebaj. Nyilván nem egy birkapörkölt kaliber, de sokan ezért is megvannak veszve.

2. Rösztiszerűség (hash brown)

Habár a rösztit mindenki Svájchoz köti, azért ez az amerikai főleg reggeli csoda megér egy külön misét, még ha nagyon is hasonlít a rösztire. A hash brown nem más, mint lereszelt burgonya, amit általában a sütőben sütnek – de serpenyőben is elkészíthető – szép aranybarnára, majd tálalásnál kockákra szeletelik. Meglepően egyszerű ahhoz képest, ahogy kinéz.

3. Juharfa mázas szalonna

Bizony-bizony a nagy kanadai hidegben sok minden megfordulhat az emberek agyában, de hogy pont a cukros szalonna legyen az. Erre mondják az okosak, hogy erre születni kell.

4. Angyalok lóháton

Ez a talányos nevű étel baconszalonnában megsütött osztrigákat jelent. Akár előételnek is fogyasztható, már aki bírja. A ronda és finom kategória.

5. Guinness

Ahogy gigapolisz Mexikóváros egy kút köré épült, úgy lett egy kiváló minőségű dublini kútból egy világhírű sörgyár. Az írek és általában aki megteheti nagy kedvvel fogyasztja ezt a magas vastartalmú, meglepően fekete italt. Gyakorlatilag minden szinten eladják a zöld sziget lakói kedvelt nedűjüket. Külön öröm a sütemény verzió, amely nagyon kellemes meglepetésem volt náluk. Bár aki magát az italt kedveli, ahogy én is, már nem fog elveszni az íreknél. Bár egy helyen ahol sokszor a rántott húsnak valót is sörben áztatják, biztos, ami biztos, minden lehetséges.

6. Kenguru steak

Még francia honban volt szerencsém ehhez a érthető okból inkább ausztrál finomsághoz. Na most kétségtelen, hogy az állatkertekben van pár csüngőhasú kenguru, de azért alapvetően egy roppant izmos és erős állattal van dolgunk. A húsa ennek megfelelően rágós, meglehetősen ínas. A steak kultúra nagy szerelmesei azért tehetnek vele egy próbát. Mint minden sovány hús, a kenguru steak is akkor a legízletesebb, ha angolosan, vagyis félig sütik meg.

7. Zselés angolna

Az angol konyha tradicionális étele (a XVIII. század óta), amely egy vizuális talány. Hidegen eszik és persze így is tálalják. Az alig hihető finomságnak nagy rajongó tábora van, még ha egy vizuálisan már-már hánytató étellel is van dolgunk.

8. Amerikai mogyoróvaj

A magyar boltokban is néha megjelenik ez a különlegesség. Egyszerre sós és édes. Erre mondhatnánk, hogy ronda és finom. De ez nekem inkább meglepő és mulatságos.

9. Haggis

Hagyományos skót húsétellel van dolgunk. Skóciában minden valamirevaló hentesnek megvan a maga haggisreceptje, amelyet féltett titokként őriz. A hagymával, zabliszttel, árpával és faggyúval elkevert, finomra vagdalt birkaszívvel, -tüdővel és -májjal töltött birkabendőt tűzforrón fehérrépapürével, tört burgonyával szervírozzák A skótok imádják, nemzeti identitásuk egyik jelképének tartják.

10. Ír szódakenyér

Fura kenyérféle, ami csupa olyan dologgal van tele, amely szinte minden háztartásban van. Alapja a szódbikarbóna. Diétások bátran ehetik ezt az édeskés kenyeret, amelynek egy komoly hátránya, hogy nem lehet belőle eleget enni, nem tölt a hagyományos úton. Bár az ír szigeten, ahol szinte mindenhez vajas kenyeret esznek, tökéletes választás.

Készítsünk „smoothie”-t otthon!

Gusztusosak és tény, hogy finomak a boltok polcain sorakozó gyümölcsitalok, de pillanatok alatt elkészíthetők otthon is házilag, s még olcsóbbak, frissebbek is.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.