Menü

10 érdekes étel az angolszász világból

Az angolszászok világa igen sokrétű. Ha lehet még nehezebb fába vágtam a fejszém mikor a helyi konyhájukban kutakodtam akár személyesen akár virtuálisan, hogy összeállítsam listám. Jöjjön hát stilszerűen egy kis ízelítő az angolajkúak gasztronómiájából. Külön kiemelném, hogy az ausztrál vidék egzotikus ételeit nem nagyon tudtam figyelembe venni, mert nálunk nem beszerezhetőek az alapanyagok (pl.krokodilhús). Jöjjön hát az én kis életszerű, tízes gyűjtésem.

1. Pásztor pite

A brit szigetek egyik legkirályabb húsos étele: egy pofonegyszerű, húsos (főleg bárány) ragut kell készítenünk, amit beburkolunk krumplipürével és az egészet összesütjük a sütőben. Masszív, kicsit minden bele típusú étel, amely remek kis fogás. A halas verzió kicsit extrémebbnek hat, de sebaj. Nyilván nem egy birkapörkölt kaliber, de sokan ezért is megvannak veszve.

2. Rösztiszerűség (hash brown)

Habár a rösztit mindenki Svájchoz köti, azért ez az amerikai főleg reggeli csoda megér egy külön misét, még ha nagyon is hasonlít a rösztire. A hash brown nem más, mint lereszelt burgonya, amit általában a sütőben sütnek – de serpenyőben is elkészíthető – szép aranybarnára, majd tálalásnál kockákra szeletelik. Meglepően egyszerű ahhoz képest, ahogy kinéz.

3. Juharfa mázas szalonna

Bizony-bizony a nagy kanadai hidegben sok minden megfordulhat az emberek agyában, de hogy pont a cukros szalonna legyen az. Erre mondják az okosak, hogy erre születni kell.

4. Angyalok lóháton

Ez a talányos nevű étel baconszalonnában megsütött osztrigákat jelent. Akár előételnek is fogyasztható, már aki bírja. A ronda és finom kategória.

5. Guinness

Ahogy gigapolisz Mexikóváros egy kút köré épült, úgy lett egy kiváló minőségű dublini kútból egy világhírű sörgyár. Az írek és általában aki megteheti nagy kedvvel fogyasztja ezt a magas vastartalmú, meglepően fekete italt. Gyakorlatilag minden szinten eladják a zöld sziget lakói kedvelt nedűjüket. Külön öröm a sütemény verzió, amely nagyon kellemes meglepetésem volt náluk. Bár aki magát az italt kedveli, ahogy én is, már nem fog elveszni az íreknél. Bár egy helyen ahol sokszor a rántott húsnak valót is sörben áztatják, biztos, ami biztos, minden lehetséges.

6. Kenguru steak

Még francia honban volt szerencsém ehhez a érthető okból inkább ausztrál finomsághoz. Na most kétségtelen, hogy az állatkertekben van pár csüngőhasú kenguru, de azért alapvetően egy roppant izmos és erős állattal van dolgunk. A húsa ennek megfelelően rágós, meglehetősen ínas. A steak kultúra nagy szerelmesei azért tehetnek vele egy próbát. Mint minden sovány hús, a kenguru steak is akkor a legízletesebb, ha angolosan, vagyis félig sütik meg.

7. Zselés angolna

Az angol konyha tradicionális étele (a XVIII. század óta), amely egy vizuális talány. Hidegen eszik és persze így is tálalják. Az alig hihető finomságnak nagy rajongó tábora van, még ha egy vizuálisan már-már hánytató étellel is van dolgunk.

8. Amerikai mogyoróvaj

A magyar boltokban is néha megjelenik ez a különlegesség. Egyszerre sós és édes. Erre mondhatnánk, hogy ronda és finom. De ez nekem inkább meglepő és mulatságos.

9. Haggis

Hagyományos skót húsétellel van dolgunk. Skóciában minden valamirevaló hentesnek megvan a maga haggisreceptje, amelyet féltett titokként őriz. A hagymával, zabliszttel, árpával és faggyúval elkevert, finomra vagdalt birkaszívvel, -tüdővel és -májjal töltött birkabendőt tűzforrón fehérrépapürével, tört burgonyával szervírozzák A skótok imádják, nemzeti identitásuk egyik jelképének tartják.

10. Ír szódakenyér

Fura kenyérféle, ami csupa olyan dologgal van tele, amely szinte minden háztartásban van. Alapja a szódbikarbóna. Diétások bátran ehetik ezt az édeskés kenyeret, amelynek egy komoly hátránya, hogy nem lehet belőle eleget enni, nem tölt a hagyományos úton. Bár az ír szigeten, ahol szinte mindenhez vajas kenyeret esznek, tökéletes választás.

Kalóriaszegény pizza receptek

A pizza az egyik legaddiktívabb és legnépszerűbb étel. Az emberek viszont a legritkább esetben készítik el a saját pizzájukat otthon. Ennek vagy az az oka, hogy bonyolultnak gondolják, vagy az, hogy a futár gyorsabban megérkezik vele.

A csokoládé negatív hatásai

A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.

Chia mag: csak mértékkel!

A chia mag sok egészséges, diétás recept alapvető hozzávalója, mivel különlegesebbé teszi az ételt és hamar ad telítettség érzést. A dél-amerikai növényt azonban odafigyeléssel kell használni, mert túlzott és korlátlan fogyasztása többféle panasz okozója lehet.

Amikor takarítasz, ott is takarítasz?

Mi a legjobb stratégia az otthonunk alapos kitakarításához? Hogyan varázsolhatunk makulátlan rendet a legeldugottabb részeken is? Akinél „patikarend” van, vajon mi a titka?

Hogy is néz ki a jó reggeli menü? Mennyire életszerű?

Korábbi írásomban arról elmélkedtem,, hogy vajon érdemes-e sokat enni reggelire, és ha igen, akkor miért. Most persze azt is megnézzük, mennyire életszerűek ezek a reggeli étkek, mennyire kell nagy lelkierő ahhoz, hogy esetleg változtassunk reggeli étrendünkön. És most nem is a pénztárcát veszem alapul.