10 érdekes étel az angolszász világból
- Dátum: 2019.07.30., 18:29
- Vass Attila
- amerikai, Anglia, angol, angolszász, ausztrál, brit, érdekes, étel, Guinness sör, pite, reggeli, steak
Az angolszászok világa igen sokrétű. Ha lehet még nehezebb fába vágtam a fejszém mikor a helyi konyhájukban kutakodtam akár személyesen akár virtuálisan, hogy összeállítsam listám. Jöjjön hát stilszerűen egy kis ízelítő az angolajkúak gasztronómiájából. Külön kiemelném, hogy az ausztrál vidék egzotikus ételeit nem nagyon tudtam figyelembe venni, mert nálunk nem beszerezhetőek az alapanyagok (pl.krokodilhús). Jöjjön hát az én kis életszerű, tízes gyűjtésem.
1. Pásztor pite
A brit szigetek egyik legkirályabb húsos étele: egy pofonegyszerű, húsos (főleg bárány) ragut kell készítenünk, amit beburkolunk krumplipürével és az egészet összesütjük a sütőben. Masszív, kicsit minden bele típusú étel, amely remek kis fogás. A halas verzió kicsit extrémebbnek hat, de sebaj. Nyilván nem egy birkapörkölt kaliber, de sokan ezért is megvannak veszve.
2. Rösztiszerűség (hash brown)
Habár a rösztit mindenki Svájchoz köti, azért ez az amerikai főleg reggeli csoda megér egy külön misét, még ha nagyon is hasonlít a rösztire. A hash brown nem más, mint lereszelt burgonya, amit általában a sütőben sütnek – de serpenyőben is elkészíthető – szép aranybarnára, majd tálalásnál kockákra szeletelik. Meglepően egyszerű ahhoz képest, ahogy kinéz.
3. Juharfa mázas szalonna
Bizony-bizony a nagy kanadai hidegben sok minden megfordulhat az emberek agyában, de hogy pont a cukros szalonna legyen az. Erre mondják az okosak, hogy erre születni kell.
4. Angyalok lóháton
Ez a talányos nevű étel baconszalonnában megsütött osztrigákat jelent. Akár előételnek is fogyasztható, már aki bírja. A ronda és finom kategória.
5. Guinness
Ahogy gigapolisz Mexikóváros egy kút köré épült, úgy lett egy kiváló minőségű dublini kútból egy világhírű sörgyár. Az írek és általában aki megteheti nagy kedvvel fogyasztja ezt a magas vastartalmú, meglepően fekete italt. Gyakorlatilag minden szinten eladják a zöld sziget lakói kedvelt nedűjüket. Külön öröm a sütemény verzió, amely nagyon kellemes meglepetésem volt náluk. Bár aki magát az italt kedveli, ahogy én is, már nem fog elveszni az íreknél. Bár egy helyen ahol sokszor a rántott húsnak valót is sörben áztatják, biztos, ami biztos, minden lehetséges.
6. Kenguru steak
Még francia honban volt szerencsém ehhez a érthető okból inkább ausztrál finomsághoz. Na most kétségtelen, hogy az állatkertekben van pár csüngőhasú kenguru, de azért alapvetően egy roppant izmos és erős állattal van dolgunk. A húsa ennek megfelelően rágós, meglehetősen ínas. A steak kultúra nagy szerelmesei azért tehetnek vele egy próbát. Mint minden sovány hús, a kenguru steak is akkor a legízletesebb, ha angolosan, vagyis félig sütik meg.
7. Zselés angolna
Az angol konyha tradicionális étele (a XVIII. század óta), amely egy vizuális talány. Hidegen eszik és persze így is tálalják. Az alig hihető finomságnak nagy rajongó tábora van, még ha egy vizuálisan már-már hánytató étellel is van dolgunk.
8. Amerikai mogyoróvaj
A magyar boltokban is néha megjelenik ez a különlegesség. Egyszerre sós és édes. Erre mondhatnánk, hogy ronda és finom. De ez nekem inkább meglepő és mulatságos.
9. Haggis
Hagyományos skót húsétellel van dolgunk. Skóciában minden valamirevaló hentesnek megvan a maga haggisreceptje, amelyet féltett titokként őriz. A hagymával, zabliszttel, árpával és faggyúval elkevert, finomra vagdalt birkaszívvel, -tüdővel és -májjal töltött birkabendőt tűzforrón fehérrépapürével, tört burgonyával szervírozzák A skótok imádják, nemzeti identitásuk egyik jelképének tartják.
10. Ír szódakenyér
Fura kenyérféle, ami csupa olyan dologgal van tele, amely szinte minden háztartásban van. Alapja a szódbikarbóna. Diétások bátran ehetik ezt az édeskés kenyeret, amelynek egy komoly hátránya, hogy nem lehet belőle eleget enni, nem tölt a hagyományos úton. Bár az ír szigeten, ahol szinte mindenhez vajas kenyeret esznek, tökéletes választás.
Allergia a házi kedvencre – hogyan őrizhető meg az otthon allergénmentesen?

Sok családban a házi kedvencek valódi családtagként élnek velünk, ám sajnos egyre többen küzdenek állatallergiával. Az allergiás tünetek – mint a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, köhögés vagy akár asztmás rohamok – nemcsak kényelmetlenek, de hosszú távon komoly problémát is jelenthetnek.
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Forróságban is biztonságban – így előzzük meg a hőgutát a kutyáknál!

A nyári kánikulában nemcsak az emberek szenvednek a forróságtól, hanem négylábú barátaink is. A kutyák különösen érzékenyek a hőgutára, mert nem tudnak úgy izzadni, mint mi, és testhőmérsékletük könnyen megemelkedhet, ha nem figyelünk rájuk. A hőguta életveszélyes állapot lehet, de néhány egyszerű óvintézkedéssel megelőzhető.
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?