Menü

Az online sportfogadásokról

Lent az utcán, lent a téren. A sarkon és azon túl hódít az online szerencsejáték. A sportfogadás ennek egy speciális területe kicsit utánajártam. Nem szívesen csinálnék reklámot a legnagyobb hazai fellegvárnak, a tippmixnek. De ez a lehetőség/elterjedt forma megkerülhetetlen. Kezdjünk is bele.

Nem véletlenül hívjuk ezt is függőségnek, ugyanis a hatásmechanizmusa hasonló, mint a nikotin-, alkohol-, vagy drogfüggőségnek. Sok esetben ezek párhuzamosan is jelen lehetnek. A szenvedélybeteg ugyanolyan emészthetetlen vágyat érezhet vágya tárgya – ez esetben a játék iránt, ha pedig nem jut hozzá, akkor feszült és ingerült, vagy depresszív hangulatú lesz. Az alapja a sportfogadásban rejlő ügyes kis trükk, amely a következő: a sportot mindenki szereti, része a kultúránknak, látszólag normális vele sokat foglalkozni. Legyen az akár egy késdobálóban való szurkolás a kedvenc csapatunknak vagy stadion megtöltő világeseményen való csüngés.

Ezzel szemben a normálisnak vélt helyzettel szemben a szerencsejátékosok sokszor magányosak, nincs hobbijuk, nem érdeklődnek különösebben semmi iránt. Depresszió is előfordul a körükben. A játékos számára a külvilág megszűnik, ha játékfüggővé válik. A játék maga lesz az élet. Ez az önző mechanizmus mindent elsöpörhet akár. A legfontosabb tehát az, hogy időben észre vegyük a problémát és helyes én- és helyzetértékeléssel tudjuk kezelni. A dolog nagyon komoly, hiszen az internet korábban minden pillanatok alatt elérhető és ez állandó nyomást ad a problémás egyénnek. A cél tehát az ördögi körből való kilépés, amely tulajdonképpen nem más, mint a helyzet felnőtt, egészséges kezelése.

Íme néhány meglátásom, hogy ez miként érhető el:

A bank mindig nyerni akar

Üres duma, hogy a tippmix mögötti Szerencsejáték ZRT valamiféle lehetőség a magas bevételre. A bank, tehát a cég mindig profittermelésre megy rá. Pontosan ki vannak számítva az oddsok és a mögöttes mechanizmus mindig profitot termel. Mindig. De alapvetően nem nekünk. A veszteség pedig csak halmozódik és sokan már imádkoznak a végén, hogy nullán legyenek. De nem lesznek. Nem csinálnák ezt a szolgáltatást, ha nem lenne rajta nyereség. Ami másnak veszteség. Már az online játékban nincs limit, a határ a csillagos ég vagy a kóros szegénység.

A belső ürességünk is mi vagyunk

Ha nincs hobbink, párkapcsolatunk kilátásunk valami izgalmasra az még nem a világ vége. És semmiképp sem indok arra, hogy egy virtuális világ útvesztőibe kovályogjunk unos-untalan. A belső ürességünk, céltalanságunk, ami extrém módon kitesz minket a függőségek lehetőségének kezelhető. Próbáljuk felfedezni a környező világot és, hogy akár kis befektetéssel milyen csodás élmények is várhatnak ránk. Emellett a függő személyekre jellemző énközpontúság fejleszthető. Apró lépések és lőn világbéke. Mielőtt valaki elkezdene mást szidni (istent, szomszédot, a változó világot) bizony elé kell tolni egy tükröt. Mi teremtjük meg a valóságunkat.

Kötődni kár sportcsapatokhoz

Természetesen sokan, akik nem rendelkeznek egészséges csoport öntudattal sokszor virtuális, róluk nem tudó, közösségekhez kezdenek már-már majomszerűen kötődni. A csapatok játszanak és ez nem rólunk szól. Soha nem rólunk szól. Ez üzlet. A kötődés, az érzelmek megtévesztenek. “De hát az az én csapatom, úgyis nyer.” - mondják az okosak, hát lehet, hogy az a csapatod, de nem ezen múlik, hanem a pillanatnyi formán, taktikán, szerencsén magyarán semmi tőlünk függőn.

Szurkolni jó, de csak mértékkel

Szurkolni remek dolog, de csak ésszel, mert ha nem tudunk aludni miatta akkor már erősen a káros kategóriába tartozik. Sok ember egyszerűen nem tudja a pénzének kitettségét feldolgozni. Bizony, ha már megtettük a tétjeinket akkor az már függő tétel. Izgalom, stressz és a bukás is benne van a pakliban. Pedig a természetünkben benne van a szurkolás és hogy része akarunk lenni az eseménynek, együtt akarunk lélegezni egyik vagy másik csapattal, versenyzővel. Ezt használja ki a rendszer.

A veszteség mindig jobban fáj

Kutatások és a mindennapi tapasztalatunk is azt mondatja velem, hogy a veszteségekre mindenki emlékszik. A ‘könnyen’ jött pénzt nem tudjuk értékelni. A virtuális számok mögötti pénzeszköznek nem megy a kezelése. Sajnos nem tudjuk átérezni a helyzet komolyságát, ez csak játék. Hát srácok ez minden csak nem játék, ez pénz kérdés. Nincs semmi romantika.

Előbb-utóbb semmi nem elég

Régi szabály: a pénzből mindig hiány van. Magára az online sportfogadásra is igaz. A kényszeres, örömtelen játék már régen rossz jel. Nagy a baj ekkor már. Az üresség mindig új utakra hív. Sokszor megfigyelhető, hogy a sportfogadókat a sport már nem is érdekli, csak maga a mechanizmus. Nem a szurkolás, nem a csapat hanem a mechanikus tevékenység. Fizetés megjön: kitölt, megnézi, leadminisztrálja. Nincs mögöttes tartalom, csak a napi rutin, amely átölel és elég lazán feji le anyagilag a magáról már rég megfeledkező személyt. Furcsa módon már a pénz sem motivál egy időn túl. A rutin a fő.

A pénz relatívvá válik

Megfigyelhető, hogy sok sportfogadó nem tudja a pénzt kezelni. Kétféle pénzt ismernek. A sportfogadásra, költött elég kiadós összeget és a mindennapi kiadásokat. Ez utóbbit rendszeresen eltúlozza ezzel is kudarc élményt kreál, ami visszalöki a sportfogadásba. Emellett nem tudja a” nyert” pénzt értékelni. Az esetleges sikereket eltúlozza, ezáltal mondogatva magának, hogy ura a helyzetnek.

“Micsoda disznó szerencséd van”

Külön problémás, ha egy olyan speciális mikroklímában él, ahol azt számít a valakinek, aki hirtelen nagyobb összeget nyer. Kifejezetten bátorítóan hathat ez, és megágyaz a későbbi kudarcoknak. Ami azért is vicces, mert egy rendes megtakarítási számlával nyilván sokkal többet lehetne félretenni, de abban nincs stressz, adrenalin és ugye a már felvázolt napi/heti rutin. Rossz hírem van, itt nincs szerepe a szerencsének, ez matek és még egyszer leírom pénz kérdés. Nincs romantika, csak az emberi természet.

Nyerni mindenki szeret

Alapvetően az egész mechanizmus, játék, online itt és most játék ezen alapszik. Persze, de a nyugalom is lehet ugyanolyan vonzó, ha nagy a baj. Márpedig itt egy idő után az lesz. A sikerélmények csak beljebb visznek az erdőbe. Erre mondják az okosak, hogy minden akkor kezd változni, ha felfogjuk annak káros mivoltát. Az online sportfogadásfüggőség nem kezelhető, csak javítható. Az életmód váltás a megoldás, de a függő nagy eséllyel mindig függő marad. A kulcsszó, hogy tudjanak magukért felelősséget vállalni és kezelni a belső ürességüket. Ha tetszik, ha nem. És a legnagyobb ellenségünk, pedig most is önmagunk vagyunk és az unalom.

Vass Attila

Munkahelyi zaklatás

Tabutémaként kezeljük, pedig el sem hinnénk, mennyi embert érint. Mindenképpen érdemes beszélni róla, hiszen mi is sokféleképpen kerülhetünk kínos és szerencsétlen helyzetekbe a munkánk kapcsán. Ezeket pedig olykor egyszerű megoldani, máskor pedig nincs más lehetőségünk, mint kilépni abból a környezetből.

Amikor csak hebegni-habogni tudunk

Megvan az a kínos pillanat, amikor a főnökünk, az általunk nagyon csodált tanár, vagy akár a kiszemeltünk hozzánk szól, de mi hosszas monológok helyett csak értelmetlenül összerakott, szófoszlányokból álló mondatokat tudunk kinyögni. Ráadásul az arcunkra is kiül, mennyire zavarban vagyunk. És akkor megkérdezzük a szervezetünket, hogy: miért teszed ezt velünk?

Üldöz a szerencsétlenség?

Szörnyű érzés már az ötödik tányért összetörni a héten, a sokadik alkalommal felbukni a küszöbben? Mikor minden kicsúszik a kezeid közül, és teljesen elveszíted az irányítást, megkérdezed magadtól, hogy ennek mi az oka? Íme, néhány válasz.

Jelek, hogy alacsony az érzelmi intelligenciád

Amikor tévedsz, valld be, ha pedig a párod téved, csak hallgass? Ez lenne a párkapcsolati titok? Finom gesztusokból, érzésekből olvasunk és próbáljuk megérteni társunk reakcióit.


Az elengedés művészete – tippek a stresszmentes élethez

A stressz, az aggódás, az idegesség ma már szinte minden ember hétköznapjait megkeserítik. Legyen szó külső vagy belső, saját magunk felé támasztott elvárásokról, a megfelelési kényszer ott van bennünk. Ez sokszor motiváció is lehet, de legtöbbször a mentális és a fizikális egészség rovására megy. Azonban nem muszáj így élni az életünket. Íme pár tipp és tanács, hogyan lehet stresszmentesen megélni a hétköznapokat!