Menü

Hűsítő dinnyés finomságok

Magas víztartalmának köszönhetően igen kevés kalóriával, zsírral, fehérjével és szénhidráttal rendelkezik, ezért kitűnő alapanyaga lehet a különböző diétáknak. Tarthatsz kifejezetten görögdinnye-diétát. A gyümölcs nem kényszerít koplalásra, mert kalóriaszegény ugyan, de nagyon laktató, mindemellett tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat.

Egy napra is érdemes dinnyekúrát tartani, de a három nap számít ideálisnak. A diéta ideje alatt a dinnyét kiegészítheted sovány tejtermékekkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű kenyérrel.

Gyors dinnyés sorbet

A nagy forróságban jól esik az éppen kellemesen édes, jégbe hűtött dinnyés finomság, ezért a dinnyés sorbet biztosan bármelyik kerti parti nagy kedvence lesz. A gyerekek is imádni fogják, ha pedig felnőtteknek készül, néhány csepp vodka még izgalmasabbá teszi a receptet.

A görögdinnyés sorbet elkészítéséhez önts egy tálba egy csésze cukrot és ugyanannyi vizet, majd forrald össze őket. Ha a cukor felolvadt, tedd félre hűlni. Egy nagy tálban törj össze 8 csészényi felkockázott, mag nélküli görögdinnyét, majd öntsd rá a cukorszirupot és 2 evőkanál citromlevet. Jól keverd össze, majd egy tepsibe töltve tedd a krémet a fagyasztóba néhány órára, és keverd át, mielőtt fagylaltos kelyhekben tálalod.

Görögdinnyés szelet

Egy igazi sütemény, a nyár kedvenc gyümölcsével! Egy tepsit bélelj ki alufóliával, majd töltsd meg egy kevés olvasztott vajjal és vízzel összefogott darált keksszel, és forró sütőben süsd aranybarnára - ez lesz a tésztád.

Egy nagy tálban 3 csésze frissen facsart dinnyelevet keverj el fél teáskanál citromhéjjal, fél csésze citromlével, fél csésze cukorral és fél csésze tejjel. Egy másik edényben 2 dl dinnyelében olvassz fel egy csomag zselatint, majd add az egészet a tejes dinnyeléhez. Öntsd a dinnyés krémet a tészta tetejére, és a tepsit tedd néhány órára a hűtőszekrénybe.

Hideg görögdinnye-paradicsomos krémleves

Hozzávalók személyenként:

1 szelet görögdinnye

1 db paradicsom

1 db chili paprika

1/2 citrom

mentalevél

bazsalikomlevél

petrezselyemlevél

kakukkfű

őrölt feketebors

citromos olívaolaj

rozskenyér

Elkészítés: A lehűtött görögdinnye húsát - mag nélkül - kikaparom, s a levével együtt egy keverőtálba teszem. Hozzáadom az aprított paradicsom ot, a chilipaprikát, a fűszereket, botmixerrel összekeverem, egy kicsit darabosan. Visszateszem a hűtőbe, hogy jól lehüljön, s hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor egy tányérba öntöm a krémlevest, bazsalikom levéllel és pirított, kockára vágott kenyérrel díszítem, locsolok rá olívaolajat.

Görögdinnyés jégkrém

Hozzávalók:

3,5 bögre görögdinnye (mag nélkül)

1 ek citromlé

5,5 ek cukor

1 ek csokoládépasztilla

1/2 bögre kókusztej

6 db kivi

Elkészítés: A görögdinnyéhez hozzáadjuk a citromlevet és 2 ek cukrot, majd addig turmixoljuk, amíg pürés állagot nem kapunk. A jégkrém-formákat 2/3-ig megtöltjük, és beleszórjuk a csokit, ami a görögdinnye ehető magja lesz. Majd fagyasztóba tesszük. 3 óra elteltével a kókusztejet elkeverjük 2 ek cukorral. 30 perccel később kivesszük a jégkrémeket a hűtőből és vékony rétegben ráöntjük a cukros kókusztejet, majd újabb 45 percre berakjuk a jégkrémeket a hűtőbe. A kiviket meghámozzuk, aprítóba tesszük, és a maradék cukorral pürésítjük. Végül ezt is ráöntjük úgy, hogy egy vékony réteget képezzen a jégkrémeken. További 30 percig a hűtőbe rakjuk.

Fontos tudni, hogy a dinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Olyan rákfajták kialakulásának esélyét csökkentheti, mint a prosztata-, a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák.

Szerző :Udvari Fanni

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.