Menü

Egészséges, energiát adó magvak

Az avokádóhoz hasonlóan a magok is tele vannak szívbarát zsírokkal, ettől még azonban kontroll nélküli majszolásuk rövid úton tönkreteszi a diétánkat. Tanúsítsunk egy kis önmérsékletet, és élvezzük szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásukat!

Mandula

A mandulában rostok és fehérjék mellett jelentős mennyiségben található kalcium, cink, magnézium, kálium, foszfor, réz, vas és szelén, valamint E- és B-vitamin is. Rendszeres fogyasztásával (naponta egy kis maroknyi elegendő) hozzájárulhatunk a szívünk egészségének megőrzéséhez, javíthatjuk a koncentrációt és a memóriát, sikeresen küzdhetünk a székrekedés ellen. A várandós kismamáknak azért érdemes mandulát fogyasztani, mert a benne található tápanyagok hozzájárulhatnak a magzat egészséges fejlődéséhez.

Lenmag

A lenmagot az egyik legjobb emésztésserkentőnek tartják. Sok alfa-linolén sav és rost található benne, emellett olyan mikrotápanyagok, mint a mangán, a magnézium, a foszfor, acinkés a szelén. A lenmag nemcsak a székrekedés megelőzésében segít, de csökkenti az étvágyat és támogathatja fogyókúrás próbálkozásainkat is. Emellett javítja a koleszterinértékeket, megvéd a szívbetegségektől, stabilizálja a vércukorszintet is. A PMS-re hajlamos nőknek is érdemes fogyasztani, mert jelentősen csökkentheti a kellemetlen tüneteket.

Tökmag

A B-, E-, K- és C-vitaminokban, cinkben, mangánban, magnéziumban, vasban és foszforban gazdag tökmagban fitoszterolok is vannak, ennek köszönhetően nagyon jótékony hatással van az immunrendszerünkre, a koleszterinszintünkre, a hangulatunkra, az ízületi fájdalmakra, valamint a szívünk egészségére is. Támogatja a prosztata egészségének megőrzését is. Ráadásul, a tökmagnak jóval alacsonyabb a zsiradéktartalma, mint más olajos magvaknak.

Fenyőmag

A mediterrán konyhák egyik fontos alapanyaga a fenyőmag, mely A-, B-, D- és E-vitaminokat, vasat, magnéziumot, mangánt, kalciumot, cinket, káliumot is tartalmaz, emellett kiemelkedően magas a fehérje- és az aminosav-tartalma. Mivel sok benne az antioxidáns, nagyon hatékony a szabadgyökök ellen, így segít megelőzni azon betegségeket, melyek kialakulásához az oxidatív stressz is hozzájárul, Ezek közé tartozik például az érszűkület. Nagyon jót tesz az agyunknak, fokozza a figyelmet és a koncentrációs képességeket, csökkenti a fáradtságot és a stresszt is. Naponta két evőkanálnyit érdemes fogyasztani belőle, keverhetjük salátákhoz, de rizses ételekhez vagy süteményekhez, kenyérfélékhez is.

Chia mag

A kiegyensúlyozott fogyókúra egyik kulcsa az omega-6 és az omega-3 zsírsavak megfelelő aránya. 4:1 lenne ebben az ideális, ehhez képest a legtöbb diétánál 20:1 eredményt kapunk. Így könnyebben alakulnak ki gyulladások szervezetünkben, ez pedig könnyen vezethet a súlyunk növekedéséhez. Mit tehetünk? Elég körülményes minden este lazacot vacsorázni, ellenben kevés dolog egyszerűbb, mint egy kis chia maggal megszórni a salátánkat, gabonapelyhünket, palacsintánkat vagy akár más desszerteket is. Ezzel a trükkel pedig a világ egyik legmagasabb omega-3 koncentrátumú ételét csempésztük be az étrendünkbe.

Kesudió

A kesudió gazdag fehérje, foszfor, réz, magnézium és kalcium forrás, nem kéne a diákcsemege-kiegészítő szintjére süllyesztenünk. A magnézium már önmagában is nagyon kedvező hatással bír az egészségünkre nézve, például segít regenerálódni a fejfájásból, székrekedésből, álmatlanságból, esetleges izomgörcseinkből. Emellett erőteljesen támogatja az immunrendszert és az agyműködést. Ráadásul a kesudió biotint is tartalmaz, ami biztosítja, hogy hajunk fényes és csillogó maradjon.

Kendermag

A kendermag rostban és fehérjében gazdag, tartalmaz Omega-3 és 6 zsírsavakat, valamint más elengedhetetlen ásványi anyagokat. Joggal mondhatjuk rá, hogy ez egy szuperétel, ami jó hatással van az egészségünkre, és több krónikus betegséget is megelőzhetünk a fogyasztásával, mint például a rák vagy a szívbetegségek.

Egy tökéletes, egészséges és finom nasik lehetnek két étkezés között. A probléma a túl sokkal mindig az, hogy jótékony hatások nem nyilvánulnak meg. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, akár az egészségedet is károsíthatod!

Szerző:Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!