Menü

A zabpehely diétára gyakorolt hatásai

A legmegfelelőbb és legértékesebbnek tekinthető, a sok vitamin és ásványi anyag összetétele, magas tápértéke miatt. Ebben a cikkben az egészséges zabkása szerelmeseinek alapvető kérdéseire fogunk választ adni, amelyek közül az egyik legfontosabb: valóban segít-e megszabadulni túlsúly? És ha igen, hogyan?

Hasznos tulajdonságok

Jó segítő az embereknek, akiknek éjszaka nehézségei vannak. Az a tény, hogy B6-vitamint (piridoxint) tartalmaz, amely puha alvó tablettát jelent - a szerotonin termelését okozza. Ezen túlmenően, két órával a lefekvés előtt a vízben lévő zabkása segít megnyugtatni a pihenést is, mert hozzájárul a melatonin szintéziséhez.

A hagyományos orvoslás nagyon sok receptet ismer a zabból, mint növényi diuretikumot, amely hatékony choleretikus szer. A gyomor, a belek és a duodenum gyulladásos folyamatainak kiküszöbölésére gyógyító szemcséket is használtak.

Egy értékes reggeli kalóriatartalma meglehetősen magas - 350 kcal / 100 g. Ez a zabkása még mindig étrendnek számít, mert különleges módon hat a testre: eltávolítja a salakokat, javítja az emésztést, táplálja több órát, megtakarítva a túlhevüléstől és a nem tervezett snackektől. A zabpehely magas rosttartalma révén serkenti az anyagcserét, így megszabadít a szervezetedet elnehezítő salakanyagoktól. Lúgosító táplálékként segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, továbbá gyulladásgátló, nyugtató hatással is bír a bélrendszerre.

Más értékes tápanyagok is megtalálhatóak benne, mint például B- és E-vitamin, vas, kálium, kalcium, továbbá foszfor és magnézium is. A bolti termékekkel azonban vigyáznod kell, ezek ugyanis cukrot, illetve adalékanyagokat is tartalmazhatnak.

8 evőkanál zabpehely biztosítja a napi szükséges fehérjemennyiség 15%-át. Ne feledkezz meg az E-vitaminról, az antioxidánsokról és glutaminról, melyektől az izomrostok gyorsabban regenerálódnak. A zabban sok az antioxidáns, melyek segítenek a gyulladáson, viszketésen és szabályozzák a vérnyomást is. A benne lévő béta-glükán csökkenti a vércukorszintet. Hatásaikat tovább erősíti a C-vitamin, nem véletlen, hogy a legjobb reggeli a zabpehely narancslével.

A zabpehely nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, ami több energiát biztosít a testnek. Enyhén szárított zabpelyhet ajánlott fogyasztani, mivel ez hosszabb időre eltelít és nem fogsz más ételt kívánni. Ha mindennap eszel zabpelyhet, fokozódik az anyagcseréd, ami könnyebbé teszi a fogyást. Ha hosszabb időn keresztül zabpelyhet reggelizel, megelőzheted a túlzott kalóriabevitelt.

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, melyek szabályozzák az étvágyat, a feszültséget és normál szinten tartják a vércukrot. A zabpehelyben lévő tápanyagok nem csak gyorsítják az anyagcserét, de meggátolják a zsírok és a toxinok felhalmozódását is, valamint megakadályozzák a túlevést.

A zab tartalmaz egy béta-glükán nevű rostot, ami csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő linolénsav és oldható rostok miatt képes csökkenteni a triglicerid szintet és a káros koleszterin szintjét a vérben. Ezek az anyagok kipucolják a zsírok maradványait az artériák faláról, és megvédik testünket az olyan súlyos betegségektől, mint az érelmeszesedés, a szívroham vagy a stroke.

A zab egészséges zsírokban gazdag, melyek támogatják a szívsejteket és a keringési rendszert. A benne lévő antioxidánsok csökkentik a valószínűségét annak, hogy a szabadgyökök kárt tegyenek az erekben, tehát szívből ajánlom mindenkinek!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!