A zabpehely diétára gyakorolt hatásai
- Dátum: 2019.09.11., 19:34
- Udvari Fanni
- antioxidáns, egészség, élelmiszer, étkezés, kalória, szénhidrát, szív, testsúly, vitamin, zabkása, zsír
A legmegfelelőbb és legértékesebbnek tekinthető, a sok vitamin és ásványi anyag összetétele, magas tápértéke miatt. Ebben a cikkben az egészséges zabkása szerelmeseinek alapvető kérdéseire fogunk választ adni, amelyek közül az egyik legfontosabb: valóban segít-e megszabadulni túlsúly? És ha igen, hogyan?
Hasznos tulajdonságok
Jó segítő az embereknek, akiknek éjszaka nehézségei vannak. Az a tény, hogy B6-vitamint (piridoxint) tartalmaz, amely puha alvó tablettát jelent - a szerotonin termelését okozza. Ezen túlmenően, két órával a lefekvés előtt a vízben lévő zabkása segít megnyugtatni a pihenést is, mert hozzájárul a melatonin szintéziséhez.
A hagyományos orvoslás nagyon sok receptet ismer a zabból, mint növényi diuretikumot, amely hatékony choleretikus szer. A gyomor, a belek és a duodenum gyulladásos folyamatainak kiküszöbölésére gyógyító szemcséket is használtak.
Egy értékes reggeli kalóriatartalma meglehetősen magas - 350 kcal / 100 g. Ez a zabkása még mindig étrendnek számít, mert különleges módon hat a testre: eltávolítja a salakokat, javítja az emésztést, táplálja több órát, megtakarítva a túlhevüléstől és a nem tervezett snackektől. A zabpehely magas rosttartalma révén serkenti az anyagcserét, így megszabadít a szervezetedet elnehezítő salakanyagoktól. Lúgosító táplálékként segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, továbbá gyulladásgátló, nyugtató hatással is bír a bélrendszerre.
Más értékes tápanyagok is megtalálhatóak benne, mint például B- és E-vitamin, vas, kálium, kalcium, továbbá foszfor és magnézium is. A bolti termékekkel azonban vigyáznod kell, ezek ugyanis cukrot, illetve adalékanyagokat is tartalmazhatnak.
8 evőkanál zabpehely biztosítja a napi szükséges fehérjemennyiség 15%-át. Ne feledkezz meg az E-vitaminról, az antioxidánsokról és glutaminról, melyektől az izomrostok gyorsabban regenerálódnak. A zabban sok az antioxidáns, melyek segítenek a gyulladáson, viszketésen és szabályozzák a vérnyomást is. A benne lévő béta-glükán csökkenti a vércukorszintet. Hatásaikat tovább erősíti a C-vitamin, nem véletlen, hogy a legjobb reggeli a zabpehely narancslével.
A zabpehely nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, ami több energiát biztosít a testnek. Enyhén szárított zabpelyhet ajánlott fogyasztani, mivel ez hosszabb időre eltelít és nem fogsz más ételt kívánni. Ha mindennap eszel zabpelyhet, fokozódik az anyagcseréd, ami könnyebbé teszi a fogyást. Ha hosszabb időn keresztül zabpelyhet reggelizel, megelőzheted a túlzott kalóriabevitelt.
Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, melyek szabályozzák az étvágyat, a feszültséget és normál szinten tartják a vércukrot. A zabpehelyben lévő tápanyagok nem csak gyorsítják az anyagcserét, de meggátolják a zsírok és a toxinok felhalmozódását is, valamint megakadályozzák a túlevést.
A zab tartalmaz egy béta-glükán nevű rostot, ami csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő linolénsav és oldható rostok miatt képes csökkenteni a triglicerid szintet és a káros koleszterin szintjét a vérben. Ezek az anyagok kipucolják a zsírok maradványait az artériák faláról, és megvédik testünket az olyan súlyos betegségektől, mint az érelmeszesedés, a szívroham vagy a stroke.
A zab egészséges zsírokban gazdag, melyek támogatják a szívsejteket és a keringési rendszert. A benne lévő antioxidánsok csökkentik a valószínűségét annak, hogy a szabadgyökök kárt tegyenek az erekben, tehát szívből ajánlom mindenkinek!
Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?
Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.
Vitaminok fontossága ősszel
Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.