A zabpehely diétára gyakorolt hatásai
- Dátum: 2019.09.11., 19:34
- Udvari Fanni
- antioxidáns, egészség, élelmiszer, étkezés, kalória, szénhidrát, szív, testsúly, vitamin, zabkása, zsír
A legmegfelelőbb és legértékesebbnek tekinthető, a sok vitamin és ásványi anyag összetétele, magas tápértéke miatt. Ebben a cikkben az egészséges zabkása szerelmeseinek alapvető kérdéseire fogunk választ adni, amelyek közül az egyik legfontosabb: valóban segít-e megszabadulni túlsúly? És ha igen, hogyan?
Hasznos tulajdonságok
Jó segítő az embereknek, akiknek éjszaka nehézségei vannak. Az a tény, hogy B6-vitamint (piridoxint) tartalmaz, amely puha alvó tablettát jelent - a szerotonin termelését okozza. Ezen túlmenően, két órával a lefekvés előtt a vízben lévő zabkása segít megnyugtatni a pihenést is, mert hozzájárul a melatonin szintéziséhez.
A hagyományos orvoslás nagyon sok receptet ismer a zabból, mint növényi diuretikumot, amely hatékony choleretikus szer. A gyomor, a belek és a duodenum gyulladásos folyamatainak kiküszöbölésére gyógyító szemcséket is használtak.
Egy értékes reggeli kalóriatartalma meglehetősen magas - 350 kcal / 100 g. Ez a zabkása még mindig étrendnek számít, mert különleges módon hat a testre: eltávolítja a salakokat, javítja az emésztést, táplálja több órát, megtakarítva a túlhevüléstől és a nem tervezett snackektől. A zabpehely magas rosttartalma révén serkenti az anyagcserét, így megszabadít a szervezetedet elnehezítő salakanyagoktól. Lúgosító táplálékként segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, továbbá gyulladásgátló, nyugtató hatással is bír a bélrendszerre.
Más értékes tápanyagok is megtalálhatóak benne, mint például B- és E-vitamin, vas, kálium, kalcium, továbbá foszfor és magnézium is. A bolti termékekkel azonban vigyáznod kell, ezek ugyanis cukrot, illetve adalékanyagokat is tartalmazhatnak.
8 evőkanál zabpehely biztosítja a napi szükséges fehérjemennyiség 15%-át. Ne feledkezz meg az E-vitaminról, az antioxidánsokról és glutaminról, melyektől az izomrostok gyorsabban regenerálódnak. A zabban sok az antioxidáns, melyek segítenek a gyulladáson, viszketésen és szabályozzák a vérnyomást is. A benne lévő béta-glükán csökkenti a vércukorszintet. Hatásaikat tovább erősíti a C-vitamin, nem véletlen, hogy a legjobb reggeli a zabpehely narancslével.
A zabpehely nagy mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, ami több energiát biztosít a testnek. Enyhén szárított zabpelyhet ajánlott fogyasztani, mivel ez hosszabb időre eltelít és nem fogsz más ételt kívánni. Ha mindennap eszel zabpelyhet, fokozódik az anyagcseréd, ami könnyebbé teszi a fogyást. Ha hosszabb időn keresztül zabpelyhet reggelizel, megelőzheted a túlzott kalóriabevitelt.
Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, melyek szabályozzák az étvágyat, a feszültséget és normál szinten tartják a vércukrot. A zabpehelyben lévő tápanyagok nem csak gyorsítják az anyagcserét, de meggátolják a zsírok és a toxinok felhalmozódását is, valamint megakadályozzák a túlevést.
A zab tartalmaz egy béta-glükán nevű rostot, ami csökkenti a koleszterinszintet. A benne lévő linolénsav és oldható rostok miatt képes csökkenteni a triglicerid szintet és a káros koleszterin szintjét a vérben. Ezek az anyagok kipucolják a zsírok maradványait az artériák faláról, és megvédik testünket az olyan súlyos betegségektől, mint az érelmeszesedés, a szívroham vagy a stroke.
A zab egészséges zsírokban gazdag, melyek támogatják a szívsejteket és a keringési rendszert. A benne lévő antioxidánsok csökkentik a valószínűségét annak, hogy a szabadgyökök kárt tegyenek az erekben, tehát szívből ajánlom mindenkinek!
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.