Menü

Szuper reggelik 300 kcal alatt

A reggeli nagyon fontos az anyagcsere szempontjából is, és az energiakészleteink feltöltését illetően elengedhetetlen, hiszen ezzel növeljük a fizikai és szellemi teljesítőképességünket. Azonban az sem mindegy mit reggelizünk. A cukros gabonapelyhek, a pékáruk, vajas lekváros fehér kenyér mind magas glikémiás indexű termékek, amit ha elfogyasztunk hamar emelkedik a vércukor szint, de hamar vissza is esik, aminek következtében fáradékonyak, és farkas éhesek leszünk már a délelőtt folyamán.

Almás-sajtos melegszendvics

Hozzávalók / 1 adag

2 szelet toast kenyér

0.5 közepes db alma

35 g ementáli sajt (kb 2 szelet)

1 tk vaj

Elkészítés

A kenyerek mindkét oldalát megvajazzuk.

Vékonyra szeleteljük az almát. Az egyik kenyérszeleten elrendezzük az almákat, beborítjuk egy szelet sajttal, majd a másik szelet kenyérrel.

A melegszendvicssütőben készre sütjük. Csírákkal megszórva is tálalhatjuk.

Spenótos-fetasajtos táskák

Hozzávalók / 6 adag

40 dkg spenót

2 ek olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

40 dkg feta sajt

só ízlés szerint

2 csomag réteslap (8 lapos)

1 db tojássárgája (a kenéshez)

Elkészítés

A spenótleveleket megfosztjuk száruktól, majd alaposan megmossuk.

Felhevítjük az olívaolajat, és hozzáadjuk a spenótleveleket, és kissé megfonnyasztjuk, majd félretesszük hűlni.

Ezután a spenótlevelekből kicsavarjuk a vizet, majd apróra összevágjuk.

A felaprított leveleket hozzákeverjük a feta sajthoz, belereszeljük a fokhagymát, és ha szükséges, akkor sózzuk, de a feta sajt önmagában is elég sós.

A réteslapokat kitekerjük, majd 4-4 lapra szétszedjük, és három egyforma szélességű csíkra vágjuk. A csíkokat hosszában letesszük magunk elé az asztalra. A jobb felső sarkában háromszög alakban megtöltjük, ráhajtjuk a mellette lévő tésztaháromszöget, majd az alsó oldalánál behajtjuk. Egészen addig hajtogatjuk az így kapott háromszöget, amíg el nem fogy a tészta, a maradékot pedig levágjuk.

A kész batyukat felvert tojással megkenjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokon 30-35 perc alatt barnára sütjük.

sütési hőfok: 180°C

Tükörtojás magvas kenyéren

Hozzávalók / 1 adag

1 szelet kenyér (napraforgós vagy egyéb magvas rozskenyér)

2 db tojás

1 közepes db kápia paprika (vagy paradicsom, uborka, salátalevél)

0.5 teáskanál napraforgó olaj

Elkészítés

A serpenyőben az olajat hevítjük, belefektetjük a kenyeret, hirtelen átpirítjuk, majd megfordítjuk. A tojásokat óvatosan ráütjük.

A serpenyőt lefödjük, a hőforrást elzárjuk.

A serpenyőt 10 percig lefödve tartjuk.

Ha a tojások megszilárdultak, az egészet egy tányérra csúsztatjuk, a tojásokat sózzuk, borsozzuk.

Füstölt lazacos tojásrántotta pirítóson

Hozzávalók / 1 adag

1 db tojás

5 dkg füstölt lazac

0.5 ek vaj (vagy margarin)

2 ek tej

0.5 ek főzőtejszín

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (frissen őrölt)

1 szelet kenyér (vagy zsömle)

Elkészítés

A tojást kis habverővel felverjük hozzáadva a sót, a tejet és a tejszínt.

A kenyeret betesszük a pirítóba, a tányért pedig előmelegítjük mikróban.

A margarint felforrósított serpenyőben megolvasztjuk, majd fél perc alatt ízlés szerint átsütjük rajta a tojást.

A kenyeret tányérra helyezzük, kicsit megvajazzuk, ráfektetjük a lazacot, majd arra púpozzuk az omlettet (ez nekem a képen nem sikerült...), végül jól megszórjuk frissen őrölt borssal. Azonnal tálaljuk.

Köztudott, hogy a szép alak elérése és megtartása nem csak a rendszeres mozgáson múlik, de megfelelő táplálkozást is kíván.

Szerző :Udvari Fanni

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?