Menü

Mindössze 15-20 perc!

Bármennyire is kellemetlennek, vagy kínosnak, vagy kiszolgáltatottnak érezzük, a szűrővizsgálatok valljuk be, pár percig tartanak, kibírhatóak és csakis magunknak teszünk jót velük. Mégis sokan akár évekig is halogatnak egy egyszerű szűrővizsgálatot, pedig életet menthet. Miért hanyagoljuk el mégis?

A magyar népesség egészségi állapota mondjuk ki: borzasztóan rossz. A halálozási arányszámok számok olyan magasak, hogy Magyarország világviszonylatban is „dobogós helyen” áll. Egy góckutatás, egy rutin szűrővizsgálat, egy látogatás a fogászaton vagy az oly fontos rákszűrés életet menthet. A betegségmegelőzésre a szűrővizsgálat a legbiztonságosabb stratégia.

Egy évi nagylabor, vagy a fogászati szűrés, egy urológia vagy nőgyógyászati rákszűrés alap szinte, mégis olyan sokan halogatják akár 3-4, vagy több évig is. Maga a vizsgálat sem macerás, nem időigényes és fájdalmasnak sem lehet nevezni, esetleg kellemetlennek, de ennyit az ember igazán kibír a saját egészsége érdekében. Vagy nem?

Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat a labor, amely a szervezet mélyén zajló folyamatokról ad egyértelmű és részletes információt. A laborvizsgálat alapja a vérvétel és a vizeletvizsgálat.

Mennyi ideig tart mindez? Mindössze 15 perc.

A fogászati szűrés is nagy mumus, pedig az egészséges fogazat nem csak esztétikai kérdés, hanem a rágás és a megfelelő emésztés előfeltétele.

Mennyi ideig tart mindez? Talán 20-30 perc.

Szemészeti szűrés. Akinek a családjában vannak szemproblémák, évenként érdemes szűrővizsgálaton részt vennie.

Mennyi ideig tart ez? 30 perc. Se.

„Jajdeutáljuk” nőgyógyászati szűrés. A szűrővizsgálat sok betegséget szűr. 18 éves kor felett minden nőnek ajánlott évente.

Mennyi ideig tart? 20 perc. Kibírható.

Prosztatarák szűrés? 50 év felett erősen javasolt, de ajánlott minden 40 év feletti férfinak.

Mennyi ideig tart? 30 perc. Maximum.

Alap ma már a tüdőszűrés, illetve a terhesség alatti szűrővizsgálatok sora. Nem kevés, valóban, de minden a mi érdekünket szolgálja.

Minden 45-65 év közötti asszony kétévente egyszer személyes, nevére szóló meghívólevél útján meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra.

Én javasolnám mindenkinek jó szívvel a pajzsmirigy vizsgálatokat is, egyszerű vérvétel megmutatja, ha gond van.

A szűrővizsgálatok nem kötelezőek, de a megbetegedések, és a halálozási arány arra mutat, hogy a daganatos betegek többsége előrehaladott állapotban kerül orvoshoz, amikor a betegsége már nem kecsegtet a legjobb gyógyulási reményekkel. Pedig a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás egy jelentős része elkerülhető. Ne várjunk a tünetekre, tünetmentesen is járjunk el rendszeresen a szűrővizsgálatokra!

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.