Menü

Mindössze 15-20 perc!

Bármennyire is kellemetlennek, vagy kínosnak, vagy kiszolgáltatottnak érezzük, a szűrővizsgálatok valljuk be, pár percig tartanak, kibírhatóak és csakis magunknak teszünk jót velük. Mégis sokan akár évekig is halogatnak egy egyszerű szűrővizsgálatot, pedig életet menthet. Miért hanyagoljuk el mégis?

A magyar népesség egészségi állapota mondjuk ki: borzasztóan rossz. A halálozási arányszámok számok olyan magasak, hogy Magyarország világviszonylatban is „dobogós helyen” áll. Egy góckutatás, egy rutin szűrővizsgálat, egy látogatás a fogászaton vagy az oly fontos rákszűrés életet menthet. A betegségmegelőzésre a szűrővizsgálat a legbiztonságosabb stratégia.

Egy évi nagylabor, vagy a fogászati szűrés, egy urológia vagy nőgyógyászati rákszűrés alap szinte, mégis olyan sokan halogatják akár 3-4, vagy több évig is. Maga a vizsgálat sem macerás, nem időigényes és fájdalmasnak sem lehet nevezni, esetleg kellemetlennek, de ennyit az ember igazán kibír a saját egészsége érdekében. Vagy nem?

Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat a labor, amely a szervezet mélyén zajló folyamatokról ad egyértelmű és részletes információt. A laborvizsgálat alapja a vérvétel és a vizeletvizsgálat.

Mennyi ideig tart mindez? Mindössze 15 perc.

A fogászati szűrés is nagy mumus, pedig az egészséges fogazat nem csak esztétikai kérdés, hanem a rágás és a megfelelő emésztés előfeltétele.

Mennyi ideig tart mindez? Talán 20-30 perc.

Szemészeti szűrés. Akinek a családjában vannak szemproblémák, évenként érdemes szűrővizsgálaton részt vennie.

Mennyi ideig tart ez? 30 perc. Se.

„Jajdeutáljuk” nőgyógyászati szűrés. A szűrővizsgálat sok betegséget szűr. 18 éves kor felett minden nőnek ajánlott évente.

Mennyi ideig tart? 20 perc. Kibírható.

Prosztatarák szűrés? 50 év felett erősen javasolt, de ajánlott minden 40 év feletti férfinak.

Mennyi ideig tart? 30 perc. Maximum.

Alap ma már a tüdőszűrés, illetve a terhesség alatti szűrővizsgálatok sora. Nem kevés, valóban, de minden a mi érdekünket szolgálja.

Minden 45-65 év közötti asszony kétévente egyszer személyes, nevére szóló meghívólevél útján meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra.

Én javasolnám mindenkinek jó szívvel a pajzsmirigy vizsgálatokat is, egyszerű vérvétel megmutatja, ha gond van.

A szűrővizsgálatok nem kötelezőek, de a megbetegedések, és a halálozási arány arra mutat, hogy a daganatos betegek többsége előrehaladott állapotban kerül orvoshoz, amikor a betegsége már nem kecsegtet a legjobb gyógyulási reményekkel. Pedig a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás egy jelentős része elkerülhető. Ne várjunk a tünetekre, tünetmentesen is járjunk el rendszeresen a szűrővizsgálatokra!

Harmadlagos dohányzás. Mi az?

Aktív dohányos maga a cigarettázó, ezt tudjuk, a passzív dohányzástól pedig a dohányosok környezetében élők szenvednek, azonban létezik a harmadlagos dohányzás okozta állapot, ennek hatásairól is kell beszélni.

Néhány fitness tévhit

A fitness fénykorát éljük, de más sportágak is népszerűek, a karantén kihozta az embereket kocogni a természetbe és többen elkezdtek otthon online edzeni, van azonban néhány tévhit, melyet azért jó tisztázni, ha valaki sportolni kezd.

Ami hiányozni fog a karantén után

A karantén keserves kényszerdöntés volt és a javunkat szolgálta, mégis nehéz volt elviselni a bezártságot, azonban kétségtelenül voltak, vagy vannak olyan oldalai, amelyek talán mégis a javunkat szolgálták.

Mi történik, ha éhezünk?

Mi történik, ha éhezünk? Mit jelent a mennyiségi és mit a minőségi éhezés? Mi a megoldás?

Ha babát szeretnél…

Amikor eldöntjük, hogy babát szeretnénk, a legfőbb félelmünk, hogy soká várat magára a pozitív terhességi teszt. Nyilván a természet a főnök ő teszi a dolgát, azonban néhány trükkel mi is növelhetjük a teherbeesés esélyét.