Menü

Mindössze 15-20 perc!

Bármennyire is kellemetlennek, vagy kínosnak, vagy kiszolgáltatottnak érezzük, a szűrővizsgálatok valljuk be, pár percig tartanak, kibírhatóak és csakis magunknak teszünk jót velük. Mégis sokan akár évekig is halogatnak egy egyszerű szűrővizsgálatot, pedig életet menthet. Miért hanyagoljuk el mégis?

A magyar népesség egészségi állapota mondjuk ki: borzasztóan rossz. A halálozási arányszámok számok olyan magasak, hogy Magyarország világviszonylatban is „dobogós helyen” áll. Egy góckutatás, egy rutin szűrővizsgálat, egy látogatás a fogászaton vagy az oly fontos rákszűrés életet menthet. A betegségmegelőzésre a szűrővizsgálat a legbiztonságosabb stratégia.

Egy évi nagylabor, vagy a fogászati szűrés, egy urológia vagy nőgyógyászati rákszűrés alap szinte, mégis olyan sokan halogatják akár 3-4, vagy több évig is. Maga a vizsgálat sem macerás, nem időigényes és fájdalmasnak sem lehet nevezni, esetleg kellemetlennek, de ennyit az ember igazán kibír a saját egészsége érdekében. Vagy nem?

Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat a labor, amely a szervezet mélyén zajló folyamatokról ad egyértelmű és részletes információt. A laborvizsgálat alapja a vérvétel és a vizeletvizsgálat.

Mennyi ideig tart mindez? Mindössze 15 perc.

A fogászati szűrés is nagy mumus, pedig az egészséges fogazat nem csak esztétikai kérdés, hanem a rágás és a megfelelő emésztés előfeltétele.

Mennyi ideig tart mindez? Talán 20-30 perc.

Szemészeti szűrés. Akinek a családjában vannak szemproblémák, évenként érdemes szűrővizsgálaton részt vennie.

Mennyi ideig tart ez? 30 perc. Se.

„Jajdeutáljuk” nőgyógyászati szűrés. A szűrővizsgálat sok betegséget szűr. 18 éves kor felett minden nőnek ajánlott évente.

Mennyi ideig tart? 20 perc. Kibírható.

Prosztatarák szűrés? 50 év felett erősen javasolt, de ajánlott minden 40 év feletti férfinak.

Mennyi ideig tart? 30 perc. Maximum.

Alap ma már a tüdőszűrés, illetve a terhesség alatti szűrővizsgálatok sora. Nem kevés, valóban, de minden a mi érdekünket szolgálja.

Minden 45-65 év közötti asszony kétévente egyszer személyes, nevére szóló meghívólevél útján meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra.

Én javasolnám mindenkinek jó szívvel a pajzsmirigy vizsgálatokat is, egyszerű vérvétel megmutatja, ha gond van.

A szűrővizsgálatok nem kötelezőek, de a megbetegedések, és a halálozási arány arra mutat, hogy a daganatos betegek többsége előrehaladott állapotban kerül orvoshoz, amikor a betegsége már nem kecsegtet a legjobb gyógyulási reményekkel. Pedig a daganatos betegségek miatt bekövetkezett halálozás egy jelentős része elkerülhető. Ne várjunk a tünetekre, tünetmentesen is járjunk el rendszeresen a szűrővizsgálatokra!

Leves minden nap? Jó ötlet!

Sokaknak javasolják manapság a levesdiétát, aminek különböző okai lehetnek. Ám ez egyáltalán nem jelent lemondást, hiszen rengeteg módon variálhatjuk ezt a fogást. Íme, hét ötlet, ha kedvet kapnál egy hétig alkalmazni a diétát.

Miért ne halogassuk a takarítást?

Sokan szeretik az idejüket jóval szórakoztatóbb tevékenységekkel tölteni, mint a házimunka. Mégsem érdemes sokáig eltekinteni tőle. De mi az oka annak, hogy sokszor elnapoljuk a takarítást, és miért nem tanácsos megtenni?

Y és Z generáció a digitalizáció világában

Mindkét korosztály készség szintjén használja az informatikai szolgáltatásokat és módszereket, könnyen vélhetik róluk, hogy ismereteik, tudásuk és érdeklődésük megelégszik a felszínességgel. Nézzük meg mi is áll valójában a háttérben.

Sportoljunk e a munkahelyen?

Ha fix munkaidőnk van, akkor a reggeli felkelés, a munkába menetel és az otthon, pláne ha család is van, háromszögében valljuk be nem mindig egyszerű a mozgást beleszorítani. Ennek persze egyik megoldása, hogy de bele kell, viszont ha van egy jólelkű, befektetni kész munkaadónk, akkor akár a munkahelyen is lehet biztosítani a testmozgást. Ez pedig egy jó befektetés, mert ezáltal a teljesítményünk nem kevesebb, hanem több lesz.

KIS LAKÁS, NAGY LEHETŐSÉG

A kis helyek maximális kihasználásához csupán egy kis furfangosság kell! Mutatunk néhány ötletet, amelyekkel a legkisebb garzonból is kihozhatod a legtöbbet.