Menü

Milyen sportot ajánlhatunk ősszel?

Egyre több kimutatás mondja azt, hogy a tavasz illetve az ősz a legideálisabb arra, hogy elkezdjünk sportolni. Ennek természetesen oka, hogy se túl hideg, se túl meleg nincs ebben az évszakban. De milyen sportot is érdemes ilyenkor elkezdeni?

Természetesen elsősorban azokat a sportokat, vagy jobb kifejezéssel élve azokat a mozgásformákat, amíg valóban arra alkalmasak, hogy a kezdő lépéseket megtegyük az állandó mozgás felé, Hiszen nem nehéz belátnunk, hogy ha már régebb óta űzünk egy sportot, akkor évszaktól függetlenül tudunk vele foglalkozni, vagy éppen tudjuk hogy mikor nem alkalmas erre. Ahogy az írás elejéből is kitűnik, itt természetesen a normál mozgásról beszélek, és semmiféleképpen sem a profi sportról.

Ilyenkor érdemes például elkezdenünk a futást. Számos előnye van ennek a mozgásformának, akár az általános állóképességünket nézzük, akár életmódunk megváltoztatását, és ebből adódóan mondjuk súlyproblémánkat próbáljuk kezelni. Az egy külön írás témája, és itt ígérem hogy erre vissza is fogok térni, hogy mire érdemes odafigyelni futás terén, a fokozatosságot figyelembe véve. Jelen írásban azonban azt érdemes megemlíteni, hogy szintén a fentebb említett kedvező időjárási okok miatt látható be könnyedén, hogy miért érdemes éppen ősszel elkezdeni a futást. Kellemes idő, nem izzadunk, nem fenyeget minket a hőguta, de egy felesleges megfázás sem, ha jól felöltözünk.

Hasonló cipőben jár az okok szempontjából a kerékpározás. Sokan nem szeretik nyáron, amikor egyre fullasztóbb az idő sok napon át, elővenni kerékpárjukat. Az őszi táj szépsége, és a vénasszonyok nyara azonban igazán kellemes, így érdemes egy hozzáértő partner mellett magunknak is kipróbálni ezt a mozgásformát, amennyiben ezt még nem tettük meg rendszeresen. A kerékpár esetében az öltözködésünkről fontos odafigyelni, és a futáshoz hasonlóan erre egy későbbi írásunkban visszatérünk. Ezt a sportot is azonban könnyű megszeretnünk.

A vízbe talán a túlzsúfoltság elkerülése okán is érdemes belecsobbanunk az őszi időszakban. Ilyenkor ugyanis a fedett medencéket már inkább a sportolni vágyók veszik birtokukba, és nem a vízparton sütkérezők, mint nyáron. Mivel sok uszoda fedett az országban, nyugodtan ajánlhatom bármilyen évszakra az úszást. Amiért azonban szakértők is kiemelik az őszi időszakot, az általam is említett indok, tudnillik hogy nyáron nem igazán a sport jellege van kiemelve. Az akkor ott található embertömeg miatt nem is nagyon alkalmas arra, hogy valóban elkezdjünk úszni és megszeressük, mint sportot. Ellentétben az ősszel.

És természetesen itt van a túrázás, mint kedvelt mozgásforma. Ennek további előnye, hogy ilyenkor az ember nemcsak mozogni, a mozgás öröméért sétálni szerethet, de a színes falevelek miatt, és az őszi táj varázslatos szépségű, egész egyszerűen beleszerethet az egész miliőbe. Mindannyian láttunk már ilyen varázslatos, elbűvölő, meseszerű őszi tájat. Hiszem, hogy ez további magyarázatra nem is szorul.

Ebben az időszakban, különösen a vénasszonyok nyara alkalmával igazán kár otthon maradni, és otthon ülni. Keljünk fel a fotelből és mozogjunk. Ehhez kívánok kellemes időtöltést!

A gyorsételek tönkreteszik a testet

Az öregedésért nemcsak az idő felelős, egyre több tudományos kísérlet is bizonyítja, hogy az ember életvitele és a táplálkozása legalább ugyanekkora, ha nem még nagyobb szerepet játszik benne.

Autóval, busszal, gyalog vagy kerékpárral - Ki hogyan indul reggel munkába?

Vajon egészséges-e kerékpárral munkába járni reggelente? A válasz nem egyértelmű, de mint notórius kerékpáros, megpróbálok erre elfogulatlan választ adni. Vannak pro és kontra érvek. És mondjuk hogy nem késő ősz, esetleg tél van.

A gyerekvállalás lélektana

Van, aki szerint kínos, van, aki szerint tabu, más szerint viszont nagyon is kibeszélendő téma a gyerekvállalás. Általában az egészségi és anyagi vonzatait vizsgáljuk meg, pedig a lélektana sem utolsó szempont.

Meddig egészséges a futás?

Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egy órás kocogással, futással.

Ölelésterápia

A világ egyik legjobb dolga, érzése, mikor megölel a párunk, nyakunkba csimpaszkodik a gyerekünk, átölelnek a szüleink, vagy mi öleljük át a nagyszüleinket. Csupán mert jó. De, hogy ezzel mennyi mindent adunk, talán nem is gondolnánk. Mit is adhat egy ölelés?