Menü

Kókuszvíz jótékony hatásai

A kókuszvizet sokan összekeverik a kókusztejjel, pedig a kettő között nagy különbség van. A kókuszvíz a még éretlen kókuszdió magjában található tápanyagdús folyadék, míg a kókusztejet a már érett kókusz húsából áztatással nyerik.

C-vitaminban gazdag

A C-vitamin létfontosságú tápanyag a bőr egészsége szempontjából. Egy csésze kókuszvíz 24 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi bevitel körülbelül 40%-át jelenti. A bio kókuszvíz C-vitaminjaira szükség van, mert ez az anyag kell a kollagén termelődéséhez, ami egy olyan szerkezeti fehérje, mely biztosítja a bőr feszességét és rugalmasságát, illetve elősegíti a sebgyógyulást is. Antioxidánsként a kókuszvízben található C-vitamin védi a bőrt a különféle károktól, ezenfelül a kókuszvíz segíthez megelőzni a bőr szárazságát is.

Táplálja a bőrt

A szénhidrátok, amelyeket a test glükózzá alakít, segíti az emésztést és az anyagcserét, illetve fontos tápanyagnak számítanak a bőr egészsége szempontjából is. A kókuszvízben is értékes szénhidrátok bújnak meg, egy csészében 10 gramm, így a bio kókuszvíz is elsődleges energiaforrása lehet a bőrnek, ami a szénhidrátokat a szerkezetének megőrzéséhez használja fel. A glükóz szintén fontos eleme a bőrsejteketnek, így ha nem kapunk elegendő szénhidrátot, akkor a bőr szerkezete és megjelenése is romlásnak indul. Ezt a folyamatot azonban meg lehet előzni a bio kókuszvíz segítségével.

Minimalizálja az izmok feszültségét és a stresszt

A kókuszvíz fogyasztása olyan jó, mint egy masszázs. A benne található magnézium és kalcium miatt csökkenti az izmok terhelését és a stresszt. Ha nincs elég ilyen ásványi anyag a testünkben, nehezebb megbirkózni a minket érő nyomással. A kalcium az egészséges csontok, fogak megőrzése érdekében is elengedhetetlen, és segít az izmokat ellazítani, közte a szívizmokat is, ezzel csökkentve a stroke és szívroham kockázatát. A magnézium az idegrendszer azon részére van jó hatással, ami a nyugalomért felelős. A szerotonintermelésre is pozitívan hat, ami nem más, mint a boldogsághormon. A kalcium és magnézium együtt pedig karbantartja az izmokat. Egy stresszes napon különösen ajánlott emiatt a kókuszvíz fogyasztása, hogy nyugodt maradhass.

Dehidratáció

Gazdag káliumban és más ásványi anyagokban – ezért a kókuszvíz segít szabályozni a vízháztartásunkat ezzel rehidratálva a testet. Béltraktusban előforduló betegségeknél is használják a kiszáradás kezelésére. Másnaposságra enyhítésére is szolgál.

Biztonságos cukorbetegek számára

A kókuszvíz gazdag olyan ásványi anyagokban, melyre a cukorbetegnek szükségük van cukorszintjük kontrollálásában.

Vírusellenes

A kókuszvíz fogyasztása előnyös a vírusos megbetegedések (például infulenza) esetén az anti-vírusos és anti-bakteriális tulajdonságai miatt.Természetes módon fertőtlenítik a vizeletválasztó rendszert, ezáltal a húgyúti fertőzésekhez is segítséget nyújt.

Csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát

A kókuszvízben található ásványi anyagok, kálium és magnézium tartalom nagyban csökkenti a vesekő előfordulásának lehetőségét.

Tudományos kutatások igazolják, hogy a kókusz húsának szerkezete megegyezik a vérplazma felépítésével. Így ajánlott azoknak is sűrűbben fogyasztani, akik valamilyen betegség következtében legyengültek, vagy csupán méregteleníteni szeretnék szervezetüket.

Szerző :Udvari Fanni

Mire jó az útifű maghéj?

Az útifű maghéj pozitív hatásai egyre szélesebb körben ismertek. Mondhatni, hogy ez az univerzális növény most ismét aranykorát éli. Meg is érdemli, hogy az egészségtudatos konyha és házipatika elmaradhatatlan kiegészítőjévé váljon.

Harmadlagos dohányzás. Mi az?

Aktív dohányos maga a cigarettázó, ezt tudjuk, a passzív dohányzástól pedig a dohányosok környezetében élők szenvednek, azonban létezik a harmadlagos dohányzás okozta állapot, ennek hatásairól is kell beszélni.

Mennyit kell inni?

A megfelelő vízfogyasztás az egészséges élet alapfeltétele. A szervezetünk körülbelül 70%-át víz teszi ki, ezért is elengedhetetlen a pótlása

Az almaecet egészségre gyakorolt hatásai

Az almaecetet biológiai úton állítják elő, amelynek során az erjesztett almalevet (almabor) fahordókban ecetesen fermentálják. A jó minőségben biztosak lehetünk, ha az ecetből kiérezzük az alma illatát és aromáját, valamint ha egy kissé zavaros, kevésbé tiszta és áttetsző az almaecet.

Extra finom citromos édességek

Számomra a citromos jelző egy hívószó, ha valamilyen receptben, legyen az sütemény vagy sós étel, meglátom, biztosan el fogom készíteni.