Menü

Negyvenféle, mégis ugyanaz

Negyvenféleképp tudom enni. Megszámoltam. A kedvenc reggelimet, vagy ha úgy tetszik tízóraimat, negyven féleképp el tudom készíteni, ugyanabból a szuperélelmiszerből, amit annyira szeretek, és amiről ódákat zengenek az életmódváltást hirdető oldalak, receptgyűjtemények.

Hirdetik azzal, hogy olcsó, hogy finom, hogy egészséges, hogy jó rostforrás és számtalan más előnyével próbálnak kedvet adni a zab fogyasztásához, azonban én már rég elcsábultam és szinte elmondhatom, hogy ezt az ételt, bizony sosem tudom megunni. Zabkása.

2-3 dl tejben, növényi tejben - vagy vízben, vagy gyümölcslében - főzzünk meg 2-3 evőkanál zabpelyhet, vagy zabkorpát, (a kívánt sűrűséget több/kevesebb folyadékkal vagy több/kevesebb zabpehellyel ízlés szerint alakíthatjuk) majd ízesítsük számtalan variációban.

A zab egészen néhány évvel ezelőtt még az angolok kedvenc reggeli alapanyaga volt, míg Magyarországon maximum az állattartók használták. Pár éve hatalmas népszerűséget szerzett a konyhákban, háztartásokban, mert nemcsak egészséges, de sokrétűen felhasználható, kásákba, turmixokba, süteményekbe, liszt helyett alkalmazva.

Állaga hasonlít a tejbegrízre, amit gyerekkorunkban olyan nagyon szerettünk, azonban ma már nem nagyon fér bele a diétába a búzadarás, cukros verzió. Édesen és sósan is fogyasztható, mindkettő verzió nagyon laktató és finom. Mivel laktató, sokáig eltelít, kiváló szénhidrátforrás, lassan szívódik fel, a jóllakottság érzése sokáig megmarad. Villámgyorsan elkészíthető, akkor is, ha reggel csak 10 percet szánhatunk a reggelizésre. Magas rosttartalma mellett kiváló vitamin- és ásványianyag forrás.

Én személy szerint negyven féle ízben ettem már, s fogom is, s képes vagyok ezeket felsorolni: sütőtökös-vaníliás zabkása. Sütőtökös-diós zabkása baracklekvárral. Mézes fűszerrel vagy fahéjjal készített zabkása. Banános-áfonyás zabkása. Gyúrósoknak proteinporos zabkása. Fahéjas-joghurtos zabkása reszelt almával. Céklás-almás zabkása. Kókuszreszelékkel, cukormentes aszalt gyümölcsökkel készített zabkása. Csokipudingos zabkása kakaós csokiöntettel. Mákos-almás zabkása. Mákos - diós zabkása. Epres - mákos zabkása. Almás-banános-joghurtos zabkása. Almás-fahéjas zabkása. Kefíres - joghurtos-diós zabkása, pici mézpótlóval. Túrós zabkása. Ricottás zabkása. Túrós-meggyes zabkása. Túrós-csokidarabkás zabkása. Túrós-barackos zabkása. Csokis zabkása. Csokis-rumos zabkása meggyel, csokidarabokkal. Bármilyen friss vagy aszalt vagy fagyasztott gyümölcsös zabkása. Lekváros zabkása. Diós-baracklekváros zabkása. Vaníliás-vaníliapudingos zabkása. Kókuszpudingos zabkása. Banános zabkása. Meggyes zabkása. Ribizlis zabkása. Citromos-vaníliás zabkása. Joghurtos zabkása. Túrós-kókuszos-csokis zabkása. Mogyorókrémes-csokis zabkása. Csokis-meggyes zabkása csokidarabokkal, meggyel. Barackos-baracklekváros-túrós zabkása. Kávés-tiramisu jellegű zabkása, light krémsajttal. Csokis-kávés zabkása. Narancslében főzött zabkása narancsdarabokkal. Sósan elkészített zabkása felvágottal, sajttal, zöldségekkel.

Szerintem még nem teljes a lista, tudnám folytatni, elég, ha az ember körülnéz a konyhájában, máris tudja, legközelebb mivel készíti el ezt a tápláló, fenséges reggeli, vagy napközbeni eledelt.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.