Menü

Észrevehető jelek, amelyek pszichotikus jellemre utalnak

A pszichózis a valósággal való kapcsolat megszakadása. A pszichózis nem diagnózis, hanem állapot.

A személyiség, mint kifejezés arra utal, ahogyan az egyén önmagát és környezetét látja, értékeli, ahogyan kezeli a körülötte zajló eseményeket. A személyiségjegyeink részben velünk születettek, másrészt viszont tanultak. Személyiségünk egész életünk során változik, bár bizonyos alapjegyek végigkísérik egész életünket.

Különböző helyzetekben szinte különböző emberként viselkedhetsz

Olyan vagy akár egy kaméleon. Nem okoz gondot, hogy a viselkedésedet úgy alakítsd, hogy az számodra az adott szituációban legkedvezőbb legyen. Mestere vagy a bókoknak és a hízelgésnek, de remekül jelenítesz meg bizonyos érzelmeket is.

Gyakran cselekszel impulzívan

Hajlamos vagy a szeszélyes viselkedésre és a felesleges kockázatok vállalására, ritkán vagy egyáltalán nem gondolkodsz előre.

Gyakran hazudsz, és nem is igazán tudod, hogy miért

Még olyankor is, amikor az igazság beismerése nem okozna semmiféle gondot, gyakran kapod magadat azon, hogy hazugsággal válaszolsz mások kérdéseire. Ezt teheted azért, hogy jobb színben tüntesd fel magad, hogy jobban alátámaszd azt a karaktert, akit éppen meg akarsz jeleníteni, de akár csak azért is, hogy izgalmasabb legyen a helyzet vagy a beszélgetés.

Szülés utáni pszichózis

A szülés után kialakuló mentális betegségeknek három fajtáját különböztetjük meg: a baby blues-t, a depressziót és a szülés utáni pszichózist. A baby blues minden második nőt érint, jellemző tünetei a koncentrációzavar, a gyakori sírás, alvászavar, frusztráció, ingerlékenység. Sokan már ezt is szégyellik, holott teljesen érthető a jelenség. Ezek a problémák jó esetben pár hét alatt elmúlnak, így nem szükséges velük orvoshoz fordulni, a család támogatása azonban végig nagyon fontos.

A biológiai okok között az ösztrogén- és a progeszteron szintet emlegetik, melyek a terhesség alatt megnövekednek, a méhlepény távozásával viszont hirtelen lecsökkenek. Ez a változás előidézhet az agyban olyan kémiai egyensúlyzavart, ami a depresszióhoz kapcsolódik. Bizonyos tanulmányok pedig inkább a prolaktin hormon ingadozásával hozzák összefüggésbe, ami a tejtermelést serkenti, és aminek a szintje közvetlenül a szülés után alacsony, de az első héten ugrásszerűen megnő.

A pszichológiai és a társadalmi okok ugyancsak bonyolultak. Elvégre - különösen az első gyerekes anyukák - egy merőben új helyzetben találják magukat, ami nemcsak bizonytalanságot szül, de összeütközhet a feleség és a barát szerepével, aminek szintén meg akar felelni. Az orvosok a párkapcsolati problémákon kívül a családi mintákat is felelőssé teszik a depresszió kialakulásáért.

A szülés utáni depresszió hosszadalmas terápiás kezelést igényel, melynek során pszichiáter segít tudatosítani és kifejezni az édesanya érzéseit.

Ha már ülnünk kell a munkában

Sokan vagyunk úgy azzal, hogy felnőtt életünk mintegy harmadát, negyedét ülőmunkával töltjük, és ez bizony menthetetlenül károkat okoz a testünkben. Hajlott hát, rossz gerinc, reumatológiai fájdalom, és még lehetne sorolni. Másrészt testsúlyunknak sem tesz jót, ha nem megyünk el utána, akár napi, de legalább heti három alkalommal egy jót mozogni utána. Több cikkünkben is szóba került, mivel érdemes töltenünk a munka utáni órákat, amikor persze megtehetjük. De azért arra is érdemes lehet odafigyelni, mit művelünk az irodában, ha már olyan sokáig ott vagyunk

Okostelefon vagy butamobil?

2020-at írunk, a 21. században pedig az okoskütyük fénykorát éljük és folyamatos technikai fejlődésen megyünk keresztül, ami egyrészről persze jó, másrészt kérdések sorát veti fel. Vajon mit gondolunk arról, hogy egy kis elsősnek, másodikasnak, alsós kisdiáknak mennyire van szüksége mobiltelefonra? Okostelefon vagy butamobil?

Leptin hormon növelése

A túlsúlyos vagy elhízott emberek rendszerint mindig éhesek, függetlenül attól, hogy mennyit ettek korábban, agyuk azt az üzenetet küldi, hogy vigyenek be még több kalóriát. Ráadásul külön paradoxonnak számít, hogy a legtöbb túlsúlyos ember alultáplált, mivel a legtöbb hizlaló, egészségtelen műkaja nem tartalmazza azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetnek szüksége van.

Az idegösszeomlás előfutárai

Az idegösszeomlás nem pontos szakkifejezés, de meg lehet feleltetni annak: a súlyosság fokától függően lehet úgynevezett alkalmazkodási zavar, illetve krízisállapot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett olyan helyzetbe kerül, amelyre nincsenek megoldási mintái, nem tud azzal megküzdeni.

"Gyógyító" közhelyek

Ha az a mondat hangzik el, hogy "majd az idő minden sebet begyógyít", vagy, hogy "úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna", akkor a legtöbben csak legyintünk, hogy ezek közhelyek. Mégis krízishelyzetekben gyakran nyúlunk klisésnek hangzó mondatokhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Van jelentősége ezeknek? Valóban jótékony hatásuk van a sokszor hangoztatott, általános igazságoknak?