Finom, őszi cukormentes édességek
- Dátum: 2019.10.27., 15:42
- Udvari Fanni
- alma, cukormentes, diéta, édesség, egészség, étkezés, főzés, konyha, mák, sütemény, sütőtök
Csak azért, mert diétázunk, még nem kell lemondanunk minden földi jóról, igaz? Az újév napjától fogyókúrázó, és a mai napig kitartó hősöknek készült, hogyha elhatározásaik meg-meginognak egy-egy cukrászda mellett elhaladva, ne engedjenek a csábításnak - készítsék el a kedvenc édességüket light változatban!
Fitness mákos sütőtöktorta
hozzávalók / 6 adag
A tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1.5 dl olívaolaj
1 db tojás
1 csipet só
A töltelékhez
3 közepes db alma
40 dkg sütőtök
fahéj ízlés szerint
200 g mák
100 g xilit
1 citromból nyert reszelt citromhéj
1.5 dl tej
3 db tojás
elkészítés:
Összekeverjük a tészta hozzávalóit, és belenyomkodjuk egy szilikon tortaforma aljába (tepsire szoktam tenni a formát, hogy könnyebben lehessen betenni, kivenni a sütőből). Lereszeljük a meghámozott almát és sütőtököt, összekeverjük, kinyomkodjuk a levét, ízlés szerint szórunk bele fahéjat. Összekeverjük a mákot a nyírfacukorral, a reszelt citromhéjjal, tejjel, tojásokkal, majd a tésztára öntjük a mákos massza felét. Rátesszük a reszelt sütőtökös-almás keveréket, ráöntjük a maradék mákos masszát a tetejére. Előmelegített sütőben (légkeverésesen 180 fokon) 40 percig sütjük.
Mandulalisztes almás pite
hozzávalók / 4 adag
30 dkg mandulaliszt
12 g sütőpor
2 db tojás
2 dl joghurt
2 dl tej
fahéj ízlés szerint
90 dkg alma
1 teáskanál mogyoróolaj (a tepsi kikenéséhez)
elkészítés:
A mandulalisztet összekeverjük a sütőporral. A felét beleszórjuk a kiolajozott tepsibe. Az almát lereszeljük, és fahéjjal ízesítjük. Ezután rátesszük az első réteg lisztre, és utána a maradék liszttel betakarjuk. A tojást, a tejet és a joghurtot összekeverjük, és a pite tetejére öntjük. Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.
Steviás almás-banános-túrós muffin
hozzávalók / 4 adag
5 db tojás
100 g zabpehely
10 dkg tönkölybúzapehely
25 g zabkorpa
25 g búzadara
1 ek napraforgómag
1 csomag sütőpor
15 csepp stevia
20 dkg sovány túró
1.5 dl joghurt
2 közepes db alma
1 közepes db banán
fahéj ízlés szerint
0.2 dl napraforgó olaj
elkészítés
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a napraforgómagokat és a stevia cseppeket. A gabonaféléket elektromos darálóba (mixer) öntjük, hozzászórjuk a sütőport, majd porrá őröljük. A megőrölt magvakat kiöntjük egy tálba. A darálóba beletesszük a hámozott almát, banánt, túrót, megszórjuk fahéjjal és 5 csepp steviával, hozzáadjuk a joghurtot, majd pépesre turmixszoljuk. A felvert tojáshoz adjuk az összetevőket, majd jól összedolgozzuk. A muffin sütőt kipapírozzuk, majd a papír pereméig töltjük. 25 percig sütjük 200 C-on.
Pekándió-korongok
hozzávalók / 4 adag
18 dkg pekándió
2 teáskanál fahéj
2 evőkanál kókuszliszt (vagy kókuszreszelék darálva)
4 db datolya (medjool)
elkészítés
Az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük, és összedolgozzuk.
Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral vagy folpack-kel letakart tányérra helyezzük. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe tesszük.
Szerző :Udvari Fanni
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.