Menü

Finom, őszi cukormentes édességek

Csak azért, mert diétázunk, még nem kell lemondanunk minden földi jóról, igaz? Az újév napjától fogyókúrázó, és a mai napig kitartó hősöknek készült, hogyha elhatározásaik meg-meginognak egy-egy cukrászda mellett elhaladva, ne engedjenek a csábításnak - készítsék el a kedvenc édességüket light változatban!

Fitness mákos sütőtöktorta

hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

1.5 dl olívaolaj

1 db tojás

1 csipet só

A töltelékhez

3 közepes db alma

40 dkg sütőtök

fahéj ízlés szerint

200 g mák

100 g xilit

1 citromból nyert reszelt citromhéj

1.5 dl tej

3 db tojás

elkészítés:

Összekeverjük a tészta hozzávalóit, és belenyomkodjuk egy szilikon tortaforma aljába (tepsire szoktam tenni a formát, hogy könnyebben lehessen betenni, kivenni a sütőből). Lereszeljük a meghámozott almát és sütőtököt, összekeverjük, kinyomkodjuk a levét, ízlés szerint szórunk bele fahéjat. Összekeverjük a mákot a nyírfacukorral, a reszelt citromhéjjal, tejjel, tojásokkal, majd a tésztára öntjük a mákos massza felét. Rátesszük a reszelt sütőtökös-almás keveréket, ráöntjük a maradék mákos masszát a tetejére. Előmelegített sütőben (légkeverésesen 180 fokon) 40 percig sütjük.

Mandulalisztes almás pite

hozzávalók / 4 adag

30 dkg mandulaliszt

12 g sütőpor

2 db tojás

2 dl joghurt

2 dl tej

fahéj ízlés szerint

90 dkg alma

1 teáskanál mogyoróolaj (a tepsi kikenéséhez)

elkészítés:

A mandulalisztet összekeverjük a sütőporral. A felét beleszórjuk a kiolajozott tepsibe. Az almát lereszeljük, és fahéjjal ízesítjük. Ezután rátesszük az első réteg lisztre, és utána a maradék liszttel betakarjuk. A tojást, a tejet és a joghurtot összekeverjük, és a pite tetejére öntjük. Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Steviás almás-banános-túrós muffin

hozzávalók / 4 adag

5 db tojás

100 g zabpehely

10 dkg tönkölybúzapehely

25 g zabkorpa

25 g búzadara

1 ek napraforgómag

1 csomag sütőpor

15 csepp stevia

20 dkg sovány túró

1.5 dl joghurt

2 közepes db alma

1 közepes db banán

fahéj ízlés szerint

0.2 dl napraforgó olaj

elkészítés

A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a napraforgómagokat és a stevia cseppeket. A gabonaféléket elektromos darálóba (mixer) öntjük, hozzászórjuk a sütőport, majd porrá őröljük. A megőrölt magvakat kiöntjük egy tálba. A darálóba beletesszük a hámozott almát, banánt, túrót, megszórjuk fahéjjal és 5 csepp steviával, hozzáadjuk a joghurtot, majd pépesre turmixszoljuk. A felvert tojáshoz adjuk az összetevőket, majd jól összedolgozzuk. A muffin sütőt kipapírozzuk, majd a papír pereméig töltjük. 25 percig sütjük 200 C-on.

Pekándió-korongok

hozzávalók / 4 adag

18 dkg pekándió

2 teáskanál fahéj

2 evőkanál kókuszliszt (vagy kókuszreszelék darálva)

4 db datolya (medjool)

elkészítés

Az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük, és összedolgozzuk.

Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral vagy folpack-kel letakart tányérra helyezzük. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe tesszük.

Szerző :Udvari Fanni

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.