Menü

Finom, őszi cukormentes édességek

Csak azért, mert diétázunk, még nem kell lemondanunk minden földi jóról, igaz? Az újév napjától fogyókúrázó, és a mai napig kitartó hősöknek készült, hogyha elhatározásaik meg-meginognak egy-egy cukrászda mellett elhaladva, ne engedjenek a csábításnak - készítsék el a kedvenc édességüket light változatban!

Fitness mákos sütőtöktorta

hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

1.5 dl olívaolaj

1 db tojás

1 csipet só

A töltelékhez

3 közepes db alma

40 dkg sütőtök

fahéj ízlés szerint

200 g mák

100 g xilit

1 citromból nyert reszelt citromhéj

1.5 dl tej

3 db tojás

elkészítés:

Összekeverjük a tészta hozzávalóit, és belenyomkodjuk egy szilikon tortaforma aljába (tepsire szoktam tenni a formát, hogy könnyebben lehessen betenni, kivenni a sütőből). Lereszeljük a meghámozott almát és sütőtököt, összekeverjük, kinyomkodjuk a levét, ízlés szerint szórunk bele fahéjat. Összekeverjük a mákot a nyírfacukorral, a reszelt citromhéjjal, tejjel, tojásokkal, majd a tésztára öntjük a mákos massza felét. Rátesszük a reszelt sütőtökös-almás keveréket, ráöntjük a maradék mákos masszát a tetejére. Előmelegített sütőben (légkeverésesen 180 fokon) 40 percig sütjük.

Mandulalisztes almás pite

hozzávalók / 4 adag

30 dkg mandulaliszt

12 g sütőpor

2 db tojás

2 dl joghurt

2 dl tej

fahéj ízlés szerint

90 dkg alma

1 teáskanál mogyoróolaj (a tepsi kikenéséhez)

elkészítés:

A mandulalisztet összekeverjük a sütőporral. A felét beleszórjuk a kiolajozott tepsibe. Az almát lereszeljük, és fahéjjal ízesítjük. Ezután rátesszük az első réteg lisztre, és utána a maradék liszttel betakarjuk. A tojást, a tejet és a joghurtot összekeverjük, és a pite tetejére öntjük. Előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Steviás almás-banános-túrós muffin

hozzávalók / 4 adag

5 db tojás

100 g zabpehely

10 dkg tönkölybúzapehely

25 g zabkorpa

25 g búzadara

1 ek napraforgómag

1 csomag sütőpor

15 csepp stevia

20 dkg sovány túró

1.5 dl joghurt

2 közepes db alma

1 közepes db banán

fahéj ízlés szerint

0.2 dl napraforgó olaj

elkészítés

A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a napraforgómagokat és a stevia cseppeket. A gabonaféléket elektromos darálóba (mixer) öntjük, hozzászórjuk a sütőport, majd porrá őröljük. A megőrölt magvakat kiöntjük egy tálba. A darálóba beletesszük a hámozott almát, banánt, túrót, megszórjuk fahéjjal és 5 csepp steviával, hozzáadjuk a joghurtot, majd pépesre turmixszoljuk. A felvert tojáshoz adjuk az összetevőket, majd jól összedolgozzuk. A muffin sütőt kipapírozzuk, majd a papír pereméig töltjük. 25 percig sütjük 200 C-on.

Pekándió-korongok

hozzávalók / 4 adag

18 dkg pekándió

2 teáskanál fahéj

2 evőkanál kókuszliszt (vagy kókuszreszelék darálva)

4 db datolya (medjool)

elkészítés

Az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük, és összedolgozzuk.

Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral vagy folpack-kel letakart tányérra helyezzük. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe tesszük.

Szerző :Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.