Menü

Jógagyakorlatok hátfájásra

Az ülőmunka napjainkban talán a legtöbb munkavállalót érinti. Irodai dolgozók, ügyintézők, bolti eladók is dolgoznak asztal előtt, legtöbb esetben számítógépen. Ennek rengeteg negatív következménye lehet, ami vagy hamarabb vagy később mutatkozhatnak. A leggyakrabban előforduló tünet a hátfájás. Ez érintheti a nyaki területet vagy a derekat is a tartástól függően. A jóga kifejezetten nagy segítség hátfájástól szenvedőknek, a fájdalom kezelésére és megelőzésére is használható. A következő gyakorlatok nemcsak a hátfájásra alkalmazhatók, hanem a menstruációs zavarok kezelésére is.

A cipész póz

Ülj le, hogy két talpad összeérjen, sarkaidat pedig húzd a gát felé. Combjaid tárd szét, hogy a térdek közelítsék vagy érintsék a talajt. Végezz nyugodt ki- és belégzéseket.

A hős póz

Feküdj hanyatt, húzd fel a lábaidat magad mellé, nyújtsd meg a combizmokat, Térdeid legyenek csípőszélességben, combjaid pedig párhuzamosak egymással. Ülj bele, engedd el a medencét. Lassan végezz ki- és belégzést.

Lefele-néző kutya póz

Ez egy nagyon egyszerű és ismert jógagyakorlat.

Helyezkedj négykézláb, majd emeld meg a térdeit és a feneked. Legyen egyenes mindkét lábad és a hát is. A lefele-néző kutyapóz így tud az egész testedre hatni. Figyelj a vállakra! Nyújtózz nyugodtan bele a pózba, vegyél mély levegőt, majd fújd ki.

A lefele-néző kutyapóz egy másik változata, amikor az egyik láb a levegőbe emelkedik. Ez fokozza az előbbi póz hatásait. Belégzéskor emeld el a talajtól a lábad, engedd nyúlni a csípőt.

A harcos póz

Állj széles terpeszbe, tedd mellső középtartásba karjaidat és fordítsd el a fejed az egyik irányába. Amerre a fejed fordult, azt a lábadat is tedd abba az irányba. Fontos, hogy a medence is oldalra nézzen. Két irányba nyújthatod a gerinced, fejtetővel felfelé, farokcsonttal lefelé. A harcospóz a gerinc mellett még a bokát, törzset és a csípőt is erősíti.

Az utolsó pózhoz feküdj hanyatt fekvésbe. Zárd össze lábaid, majd húzd magadhoz a térdeit, fejeddel érintsd meg őket. Ez a gyakorlat ellazítja a csípőt. (Terhesség vagy menstruáció alatt nem javasolt.)

A jógagyakorlatok mellett fontos a rendszeres testmozgás is. Hátfájás esetén a kiemelten javasolt a rendszeres úszás.

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.

Mit nyújt még egy edzés a sporton kívül?

Azt jól tudjuk, hogy formában tart, meg segít lefogyni, segít elkerülni a betegségeket, jót tesz nekünk mentálisan és elégedettséggel tölt el, de vajon konkretizálva mi minden ad nekünk a sport?

Pakolások zsíros hajra

A hamar zsírosodó haj sokak életét megkeseríti. Itt vannak azok a praktikák, amik segíthetnek, hogy hajad tovább őrizze szépségét.