Menü

Jógagyakorlatok hátfájásra

Az ülőmunka napjainkban talán a legtöbb munkavállalót érinti. Irodai dolgozók, ügyintézők, bolti eladók is dolgoznak asztal előtt, legtöbb esetben számítógépen. Ennek rengeteg negatív következménye lehet, ami vagy hamarabb vagy később mutatkozhatnak. A leggyakrabban előforduló tünet a hátfájás. Ez érintheti a nyaki területet vagy a derekat is a tartástól függően. A jóga kifejezetten nagy segítség hátfájástól szenvedőknek, a fájdalom kezelésére és megelőzésére is használható. A következő gyakorlatok nemcsak a hátfájásra alkalmazhatók, hanem a menstruációs zavarok kezelésére is.

A cipész póz

Ülj le, hogy két talpad összeérjen, sarkaidat pedig húzd a gát felé. Combjaid tárd szét, hogy a térdek közelítsék vagy érintsék a talajt. Végezz nyugodt ki- és belégzéseket.

A hős póz

Feküdj hanyatt, húzd fel a lábaidat magad mellé, nyújtsd meg a combizmokat, Térdeid legyenek csípőszélességben, combjaid pedig párhuzamosak egymással. Ülj bele, engedd el a medencét. Lassan végezz ki- és belégzést.

Lefele-néző kutya póz

Ez egy nagyon egyszerű és ismert jógagyakorlat.

Helyezkedj négykézláb, majd emeld meg a térdeit és a feneked. Legyen egyenes mindkét lábad és a hát is. A lefele-néző kutyapóz így tud az egész testedre hatni. Figyelj a vállakra! Nyújtózz nyugodtan bele a pózba, vegyél mély levegőt, majd fújd ki.

A lefele-néző kutyapóz egy másik változata, amikor az egyik láb a levegőbe emelkedik. Ez fokozza az előbbi póz hatásait. Belégzéskor emeld el a talajtól a lábad, engedd nyúlni a csípőt.

A harcos póz

Állj széles terpeszbe, tedd mellső középtartásba karjaidat és fordítsd el a fejed az egyik irányába. Amerre a fejed fordult, azt a lábadat is tedd abba az irányba. Fontos, hogy a medence is oldalra nézzen. Két irányba nyújthatod a gerinced, fejtetővel felfelé, farokcsonttal lefelé. A harcospóz a gerinc mellett még a bokát, törzset és a csípőt is erősíti.

Az utolsó pózhoz feküdj hanyatt fekvésbe. Zárd össze lábaid, majd húzd magadhoz a térdeit, fejeddel érintsd meg őket. Ez a gyakorlat ellazítja a csípőt. (Terhesség vagy menstruáció alatt nem javasolt.)

A jógagyakorlatok mellett fontos a rendszeres testmozgás is. Hátfájás esetén a kiemelten javasolt a rendszeres úszás.

A cukorbetegség lelki okai

A testünket és lelkünket együtt kell kezelni, ápolni, gondozni, gyógyítani. Az egészség megőrzéséhez ezért éppúgy hozzátartozik, hogy az egészséges életmód és tudatos táplálkozás mellett a lelkünkkel is foglalkozzunk.

Legfontosabb tudnivalók az önkéntességről

Az önkénteskedésről sokaknak az jut eszébe, ahogyan maroknyi fiatalok csapata az afrikai szegényebb országokban éjt nappallá téve sebeket kötöz és ételt oszt. Ám segítségre szoruló embereket sokkal közelebb is találni, ráadásul ez a segítség nagyon sok mindenben megnyilvánulhat. Ha többet szeretnél tudni a témáról, íme, néhány hasznos információ.

A rák gyógyításának módszerei

A rák egy beteg lélek, egy beteg test tünete, ami lehet sejtszaporulat,daganat,szövet csökkenés,sorvadás,funkciócsökkenés vagy funkció kimaradás. Minden tünet a test megfelelő jelzése a megfelelő időben.

A túledzésről valójában

A túledzés egy folyamat, nem pedig egyetlen túlpörgetett edzés következménye. Tehát hiába darálsz le bicepszre 30 sorozatot egy edzés alatt, attól még nem leszel túledzett. Ezt mondjuk okos ötletnek sem nevezném, viszont túledzeni még nem fogod magad vele.

Rákkeltő ételek. Vajon van belőlük a konyhádban?

Nyugodtan kimondhatjuk, a rákos megbetegedések mintegy 35 százaléka a helytelen táplálkozás számlájára írható. Vajon mi kerüljön tiltólistára, ha tudatos, egészséges, betegségeket megelőző táplálkozás mellett döntünk?