Menü

Jógagyakorlatok hátfájásra

Az ülőmunka napjainkban talán a legtöbb munkavállalót érinti. Irodai dolgozók, ügyintézők, bolti eladók is dolgoznak asztal előtt, legtöbb esetben számítógépen. Ennek rengeteg negatív következménye lehet, ami vagy hamarabb vagy később mutatkozhatnak. A leggyakrabban előforduló tünet a hátfájás. Ez érintheti a nyaki területet vagy a derekat is a tartástól függően. A jóga kifejezetten nagy segítség hátfájástól szenvedőknek, a fájdalom kezelésére és megelőzésére is használható. A következő gyakorlatok nemcsak a hátfájásra alkalmazhatók, hanem a menstruációs zavarok kezelésére is.

A cipész póz

Ülj le, hogy két talpad összeérjen, sarkaidat pedig húzd a gát felé. Combjaid tárd szét, hogy a térdek közelítsék vagy érintsék a talajt. Végezz nyugodt ki- és belégzéseket.

A hős póz

Feküdj hanyatt, húzd fel a lábaidat magad mellé, nyújtsd meg a combizmokat, Térdeid legyenek csípőszélességben, combjaid pedig párhuzamosak egymással. Ülj bele, engedd el a medencét. Lassan végezz ki- és belégzést.

Lefele-néző kutya póz

Ez egy nagyon egyszerű és ismert jógagyakorlat.

Helyezkedj négykézláb, majd emeld meg a térdeit és a feneked. Legyen egyenes mindkét lábad és a hát is. A lefele-néző kutyapóz így tud az egész testedre hatni. Figyelj a vállakra! Nyújtózz nyugodtan bele a pózba, vegyél mély levegőt, majd fújd ki.

A lefele-néző kutyapóz egy másik változata, amikor az egyik láb a levegőbe emelkedik. Ez fokozza az előbbi póz hatásait. Belégzéskor emeld el a talajtól a lábad, engedd nyúlni a csípőt.

A harcos póz

Állj széles terpeszbe, tedd mellső középtartásba karjaidat és fordítsd el a fejed az egyik irányába. Amerre a fejed fordult, azt a lábadat is tedd abba az irányba. Fontos, hogy a medence is oldalra nézzen. Két irányba nyújthatod a gerinced, fejtetővel felfelé, farokcsonttal lefelé. A harcospóz a gerinc mellett még a bokát, törzset és a csípőt is erősíti.

Az utolsó pózhoz feküdj hanyatt fekvésbe. Zárd össze lábaid, majd húzd magadhoz a térdeit, fejeddel érintsd meg őket. Ez a gyakorlat ellazítja a csípőt. (Terhesség vagy menstruáció alatt nem javasolt.)

A jógagyakorlatok mellett fontos a rendszeres testmozgás is. Hátfájás esetén a kiemelten javasolt a rendszeres úszás.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?