Menü

Kelbimbó élettani hatása

A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét - akár idősebb korban is. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van.

Miért hasznos kelbimbót fogyasztani?

Elsősorban amiatt, mert egy adag a napi C- és K-vitamin-szükségletünket is fedezi. A kelbimbó a legegészségesebb ételek közé tartozik, már ami a vitamin- és ásványianyag-, valamint fitonutriens tartalmát illeti a kalóriatartamához viszonyítva. Ugyanis egy adag relatíve kevés kalóriát, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Egy adag (körülbelül 88 g) nyers kelbimbó tápértéke 38 kcal; zsírt nem tartalmaz, van benne 8 g szénhidrát (amiből 3 g cukor és 2 g rost) és 3 g fehérje. Egy ilyen adag a napi K-vitamin-szükségletünknek a 196 százalékát, a napi C-vitamin-igényünknek pedig a 125 százalékát fedezi. Ezen kívül megközelítőleg a 10 százalékát tudjuk vele fedezni a napi A- és B6- vitamin-szükségletünknek, valamint a napi folsav-, kálium- és mangánigényünknek.

Egy idő után diétában szerintem már minden köret unalmassá válhat, így nem árt mindig változatosnak maradni. Ezzel azt értem, hogy mindig variáld:

az étel típusát

az elkészítési módját (párolás, sütés, grill)

a fűszerezését

Így jutottam el az új kedvencemig, ami épp a mustáros sült kelbimbó. Anno csak párolva, főzve ettem, nem egy nagy élmény. Ha Te is így vagy vele, akkor válts!

A kelbimbó egészségügy előnyei:

Védelmet nyújt a DNS-nek.

Csökkenti a szív és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.

A párolt kelbimbónak koleszterinszint csökkentő hatása van.

Támogatja az emésztőrendszert.

Gyulladáscsökkentő hatású.

Segít a rák megelőzésében.

Alacsony zsírtartalmú.

Egyes vegyületei segítik a női szervezetben az ösztrogén jobb hasznosulását.

Támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait.

Jó forrása a mangánnak-, vasnak-káliumnak-, kalciumnak-, magnéziumnak-, foszfornak-és molibdénnek.

Segít a szervezetnek, hogy elkerülje a krónikus, túlzott gyulladásokat.

A kelbimbó kiváló K-vitamin és omega-3 zsírsav forrás, így a magas vérnyomás leküzdésében is jó kiegészítő lehet..

Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz mint a narancs.

A kelbimbó magas folsavtartalma, amely elősegíti a megtermékenyülést, és csökkenti a vetélés és a születési rendellenességek kockázatát is.

Segít megszüntetni a székrekedést.

A pajzsmirigy működésére is pozitívan hat.

Anti-diabetikus és anti-mikrobiális tulajdonságú.

Támogatja a szem egészségét.

Ha valaki vérhígítót szed, fontos, hogy hirtelen ne változtasson úgy az étrendjén, hogy a K-vitamin-bevitele nagyban csökkenjen vagy nőjön, mivel e vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban. Így a kelbimbó fogyasztásával óvatosnak kell lenniük azoknak, akik ilyen gyógyszereket szednek.

Szerző: Udvari Fanni

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.

Élelmiszerek és adalékanyagok

Az élelmiszergyártás során 3000-nél is több különböző adalékot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, ugyanis egy részük ártalmas lehet.

Vitaminok a szellemi egészségünkhöz

Testünknek különféle tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéshez. Ahogy például az erős csontokhoz kalcium kell, a jó emésztéshez és megfelelő bélműködéshez rostok, úgy az agyunk számára is vannak fontos vitaminok és ásványi anyagok. Melyek a legfontosabb vitaminok és tápanyagok a szellemi egészségünkhöz?

A dió részeinek gyógyító hatása

A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nem csak a dióbél használható fel, hanem a termés majdnem minden része.