Kelbimbó élettani hatása
- Dátum: 2019.11.14., 02:35
- Udvari Fanni
- C-vitamin, egészség, életmód, fogyasztás, gyógyítás, K-vitamin, kelbimbó, szervezet, tápanyag, vitamin, zöldség
A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét - akár idősebb korban is. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van.
Miért hasznos kelbimbót fogyasztani?
Elsősorban amiatt, mert egy adag a napi C- és K-vitamin-szükségletünket is fedezi. A kelbimbó a legegészségesebb ételek közé tartozik, már ami a vitamin- és ásványianyag-, valamint fitonutriens tartalmát illeti a kalóriatartamához viszonyítva. Ugyanis egy adag relatíve kevés kalóriát, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Egy adag (körülbelül 88 g) nyers kelbimbó tápértéke 38 kcal; zsírt nem tartalmaz, van benne 8 g szénhidrát (amiből 3 g cukor és 2 g rost) és 3 g fehérje. Egy ilyen adag a napi K-vitamin-szükségletünknek a 196 százalékát, a napi C-vitamin-igényünknek pedig a 125 százalékát fedezi. Ezen kívül megközelítőleg a 10 százalékát tudjuk vele fedezni a napi A- és B6- vitamin-szükségletünknek, valamint a napi folsav-, kálium- és mangánigényünknek.
Egy idő után diétában szerintem már minden köret unalmassá válhat, így nem árt mindig változatosnak maradni. Ezzel azt értem, hogy mindig variáld:
az étel típusát
az elkészítési módját (párolás, sütés, grill)
a fűszerezését
Így jutottam el az új kedvencemig, ami épp a mustáros sült kelbimbó. Anno csak párolva, főzve ettem, nem egy nagy élmény. Ha Te is így vagy vele, akkor válts!
A kelbimbó egészségügy előnyei:
Védelmet nyújt a DNS-nek.
Csökkenti a szív és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.
A párolt kelbimbónak koleszterinszint csökkentő hatása van.
Támogatja az emésztőrendszert.
Gyulladáscsökkentő hatású.
Segít a rák megelőzésében.
Alacsony zsírtartalmú.
Egyes vegyületei segítik a női szervezetben az ösztrogén jobb hasznosulását.
Támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait.
Jó forrása a mangánnak-, vasnak-káliumnak-, kalciumnak-, magnéziumnak-, foszfornak-és molibdénnek.
Segít a szervezetnek, hogy elkerülje a krónikus, túlzott gyulladásokat.
A kelbimbó kiváló K-vitamin és omega-3 zsírsav forrás, így a magas vérnyomás leküzdésében is jó kiegészítő lehet..
Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz mint a narancs.
A kelbimbó magas folsavtartalma, amely elősegíti a megtermékenyülést, és csökkenti a vetélés és a születési rendellenességek kockázatát is.
Segít megszüntetni a székrekedést.
A pajzsmirigy működésére is pozitívan hat.
Anti-diabetikus és anti-mikrobiális tulajdonságú.
Támogatja a szem egészségét.
Ha valaki vérhígítót szed, fontos, hogy hirtelen ne változtasson úgy az étrendjén, hogy a K-vitamin-bevitele nagyban csökkenjen vagy nőjön, mivel e vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban. Így a kelbimbó fogyasztásával óvatosnak kell lenniük azoknak, akik ilyen gyógyszereket szednek.
Szerző: Udvari Fanni
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?
A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.
Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?
A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.
Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.