Menü

Hogy ne fázzon az autó télen!

Tudom, hogy sokak számára unalmas téma az autók télre való felkészítésének témája, hiszen minden évben megteszik ezt figyelmeztetés nélkül is, azonban még a profiknak sem árt átismételni a teendőket, ha másért nem, emlékeztetőül. Mert nemsokára itt a tél. Ja, már itt is van.

Ugyan nő volnék, de autóm 14 éve van, a fenntartásához pedig hozzátartozik a műszakin, fizetni valókon, szervízelni valón kívül az is, hogy évszakról évszakra megtegyem a szükséges előkészületeket az időjárásnak megfelelő autózáshoz, amit kezdetben internetről keresgélt tanácsok alapján tettem meg, ma már valamennyire rutinból futom át a képzeletbeli listát.

Nézzük csak, fagyálló hűtőfolyadék beszerezve? Igen! Komoly problémát okoz a rendszerben a jégkása, a kisebb fagyrög kialakulása, ne várjuk meg, milyen bajt okoz, inkább szerezzük be időben a megfelelő folyadékot. Ha szépen mosolygok a benzinkutasra, megteszi nekem a hűtőfolyadék fagyáspontjának mérését. Fagyálló pipa.

Aztán! Téli szélvédőmosó. Bár a hűtőfolyadékot jellemzően elég csak 5, akár 10 évente cseréltetni, a szélvédőmosó folyadék nagy figyelmet igényel. Az olcsóbb itt sem biztos, hogy a jobb választás, törekedjünk a megbízható, téli szélvédőmosó beszerzésére! Saját tapasztalat: mínusz 19 fokig „ígért” szélvédőmosó a benzinkúton való beméretés után mínusz 5 fokos eredményt mutatott.

Gumitömítések! Annak idején sima babaolajjal, vagy glicerinnel végigkentem a gumitömítéseket és teljesen megfelelt télen. Fontos megtenni ezt, hogy a tömítések kemény fagyban se fagyjanak össze. Akinek indult már fagyos reggele, nyithatatlan ajtókkal (két gyerekkel) az nem felejti el elmulasztani ezt a pár perces teendőt.

Akkumulátor. Ha nem indul, drága mulatság, tapasztaltam. Minden akkumulátor sajátossága, hogy a hőmérséklet csökkenésével drasztikusan csökken a teljesítőképessége. Hogy ne egy hideg, téli reggelen szembesüljünk ezzel, ezért szakemberek szerint az akkumulátort rendszeresen tölteni és ellenőriztetni kell. Tél előtt különösen ajánlott az akkumulátor ellenőrzése, szükség szerinti töltése.

Fényszórók, lámpák – Természetesen nem csak télen ellenőrizendők a „világító berendezések”, de télen még fontosabb, hogy rendben legyenek. Ehhez nem kell sehol csavarhúzóval matatni, elég egy tekerőt a sofőrülésből forgatni.

Ablaktörlők. Kínlódtam velük sokat! Nagyon nem mindegy, hogy miként látunk ki autónkból.

Utálom, mikor a törlő csíkot húz, nem töröl, csak szétken mindent az ablakon. A klasszikus lapátok esetén elegendő lehet a gumicsíkot cserélni, ehhez azonban azért meg szoktam kérni a családom férfi tagjait. Télen figyelek arra, hogy az ablaktörlő lapátokat éjszakára felhajtva hagyjam, pláne, ha csillaggarázsban alszik az autóm, illetve letakarom a szélvédőt, hogy ne kelljen kaparni a jeget reggel, mert általában a gyerekekkel mindig késében vagyunk.

Téli gumi! Kezdhettem volna ezzel. Ha 7 fok, akkor téli gumi! Ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, ideje téli gumira váltani, mert 7 °C alatt a nyári gumi anyaga megkeményedik, ezáltal jelentősen veszít tapadásukból.

Gumiszőnyeg! Apu mindig felhívta a figyelmem a szőnyeg cseréjére. A gumiszőnyeg nem engedi, hogy az autó kárpitját teljesen eláztassuk. A fűtést feltekerve belül párásodik és máris elindul a folyamat… A gumiszőnyeg használata tehát elsősorban télen, latyakos időben ajánlott.

S végül…Vezetési morál. Ez mindenekfelett. Óvatosság, türelem. Enélkül ne induljunk el télen. Számoljunk plusz időt már magára az elindulásra is, illetve a menetidőre. S leginkább egymásra!

Az ülőmunka az új népbetegség

Hát- és nyakfájás, zsibbadó lábak, görnyedt testtartás… Mit okoz hosszútávon a szervezetünkkel mindez? Az ülőmunka az új népbetegség. Mit szólnál egy pár perces office vagy, ami mostanság aktuálisabb: home office mozgáshoz?

Az ökológiailag tudatos étkezés rajtunk múlik

Az év elején készített ökoforradalmi sorozatában a Budapest Park zenészekkel, szakértők segítségével járja körbe a klímaváltozásért felelős területeket és gyűjti össze a hétköznapokban hasznosítható tippeket, hogy együtt változtatni tudjunk, fel tudjunk lépni a klímaváltozás ellen. Természetesen ennek mi is helyt adunk ezúttal az ökológiailag tudatos étkezés pár alapszabálya kerül terítékre.

Szobanövények, amik mindent túlélnek

Bizonyított tény, hogy a zöld szín megnyugtat és serkenti a kreativitást, illetve egy kis életet hoz a térbe, tehát nem árt néhány növényke otthonunkban, de vajon melyek azok a növények, amelyek csodaszépek és mégse igényelnek különleges bánásmódot.

Segítség az államvizsgához

Minden egyetemista életében eljön a pillanat, amikor számot kell adnia az elmúlt évek tanulmányaiból. Ez egy igazán stresszes időszak, ráadásul az legtöbb tanuló ilyenkor úgy érzi, nincs elég ideje arra, hogy az összes tudás a fejébe kerülhessen. Elvégre hat félév tananyagáról cseppet sem könnyű beszámolni.

Fűnyírás lazábban – természetvédelem a kertben

A természetvédelem világában minden mindennel összefügg. Az igazi zöld életmód sok-sok témakört érint, az átváltozás egy életen át tartó folyamat, mely kis lépésekből áll össze. Vásárlói, közlekedési, víz- és energiahasználati szokásaink felülvizsgálata mellett a fenti témakörről sokkal kevesebb szó esik. Hogyan segíthetünk a fűnyírás elengedésével környezeti bajainkon?