Menü

Hogy ne fázzon az autó télen!

Tudom, hogy sokak számára unalmas téma az autók télre való felkészítésének témája, hiszen minden évben megteszik ezt figyelmeztetés nélkül is, azonban még a profiknak sem árt átismételni a teendőket, ha másért nem, emlékeztetőül. Mert nemsokára itt a tél. Ja, már itt is van.

Ugyan nő volnék, de autóm 14 éve van, a fenntartásához pedig hozzátartozik a műszakin, fizetni valókon, szervízelni valón kívül az is, hogy évszakról évszakra megtegyem a szükséges előkészületeket az időjárásnak megfelelő autózáshoz, amit kezdetben internetről keresgélt tanácsok alapján tettem meg, ma már valamennyire rutinból futom át a képzeletbeli listát.

Nézzük csak, fagyálló hűtőfolyadék beszerezve? Igen! Komoly problémát okoz a rendszerben a jégkása, a kisebb fagyrög kialakulása, ne várjuk meg, milyen bajt okoz, inkább szerezzük be időben a megfelelő folyadékot. Ha szépen mosolygok a benzinkutasra, megteszi nekem a hűtőfolyadék fagyáspontjának mérését. Fagyálló pipa.

Aztán! Téli szélvédőmosó. Bár a hűtőfolyadékot jellemzően elég csak 5, akár 10 évente cseréltetni, a szélvédőmosó folyadék nagy figyelmet igényel. Az olcsóbb itt sem biztos, hogy a jobb választás, törekedjünk a megbízható, téli szélvédőmosó beszerzésére! Saját tapasztalat: mínusz 19 fokig „ígért” szélvédőmosó a benzinkúton való beméretés után mínusz 5 fokos eredményt mutatott.

Gumitömítések! Annak idején sima babaolajjal, vagy glicerinnel végigkentem a gumitömítéseket és teljesen megfelelt télen. Fontos megtenni ezt, hogy a tömítések kemény fagyban se fagyjanak össze. Akinek indult már fagyos reggele, nyithatatlan ajtókkal (két gyerekkel) az nem felejti el elmulasztani ezt a pár perces teendőt.

Akkumulátor. Ha nem indul, drága mulatság, tapasztaltam. Minden akkumulátor sajátossága, hogy a hőmérséklet csökkenésével drasztikusan csökken a teljesítőképessége. Hogy ne egy hideg, téli reggelen szembesüljünk ezzel, ezért szakemberek szerint az akkumulátort rendszeresen tölteni és ellenőriztetni kell. Tél előtt különösen ajánlott az akkumulátor ellenőrzése, szükség szerinti töltése.

Fényszórók, lámpák – Természetesen nem csak télen ellenőrizendők a „világító berendezések”, de télen még fontosabb, hogy rendben legyenek. Ehhez nem kell sehol csavarhúzóval matatni, elég egy tekerőt a sofőrülésből forgatni.

Ablaktörlők. Kínlódtam velük sokat! Nagyon nem mindegy, hogy miként látunk ki autónkból.

Utálom, mikor a törlő csíkot húz, nem töröl, csak szétken mindent az ablakon. A klasszikus lapátok esetén elegendő lehet a gumicsíkot cserélni, ehhez azonban azért meg szoktam kérni a családom férfi tagjait. Télen figyelek arra, hogy az ablaktörlő lapátokat éjszakára felhajtva hagyjam, pláne, ha csillaggarázsban alszik az autóm, illetve letakarom a szélvédőt, hogy ne kelljen kaparni a jeget reggel, mert általában a gyerekekkel mindig késében vagyunk.

Téli gumi! Kezdhettem volna ezzel. Ha 7 fok, akkor téli gumi! Ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, ideje téli gumira váltani, mert 7 °C alatt a nyári gumi anyaga megkeményedik, ezáltal jelentősen veszít tapadásukból.

Gumiszőnyeg! Apu mindig felhívta a figyelmem a szőnyeg cseréjére. A gumiszőnyeg nem engedi, hogy az autó kárpitját teljesen eláztassuk. A fűtést feltekerve belül párásodik és máris elindul a folyamat… A gumiszőnyeg használata tehát elsősorban télen, latyakos időben ajánlott.

S végül…Vezetési morál. Ez mindenekfelett. Óvatosság, türelem. Enélkül ne induljunk el télen. Számoljunk plusz időt már magára az elindulásra is, illetve a menetidőre. S leginkább egymásra!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?