Menü

Grillázs készítése házilag

Az adventi időszak egyik legfinomabb édessége a grillázs. A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula, gesztenye mellett elengedhetetlen finomság. Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogy készítheted el házilag, hogy otthonodban is igazi karácsonyi hangulat ot teremthess!

A francia eredetű szóból származó grillázs már Mátyás király udvarában is kedvelt édesség volt. Azóta leginkább esküvőkre készítik el a vőlegény tortájaként. A tortát az ifjú pár töri össze, és ahány darabra esik szét, annyi boldog évet fognak együtt tölteni. Szerencsehozó sütemény, több helyen szilveszterkor is elkészítik például kismalac alakúra.

A nép gyógyászatban is megjelent, köhögésre és torokfájás ellen is használták.

A grillázst gyönyörűen lehet díszíteni, igazi édesség-remekművek születnek.

A grillázs alapvetően két hozzávalóból készül el, cukor és dióból. 3 adag elkészítéséhez 30 dkg cukor és 10 dkg dió szükséges.

Először a cukrot egy serpenyőbe öntjük, amiben közepes lángon, fakanállal kavarva felmelegítjük. A cukor egy idő után csomósodni kezd, aztán pedig lassan elolvad. Fontos, hogy figyeljünk, ne égessük túl a cukrot.

Miután világosbarnára színeződött levesszük a tűzről és hozzákeverjük a darált diót. Elkeverés után azonnal egy sütőpapírral kibélelt tepsibe csorgatjuk. Körülbelül egy óráig kell hűlni hagyni, az a fontos, hogy teljesen kihűljön és megszilárduljon.

Végezetül vastagabb nejlonzacskókba tördeljük, amely egy nem sérülékeny felületen kalapáccsal (vagy klopfolóval) apróra törjük.

A grillázs darabokat tortakészítésre is felhasználhatjuk. A grillázsos almatorta például remek recept egy délutáni vendégségre.

Hozzávalók:

A tésztához:

6 dkg

20 dkg

2 tojás

1 kisebb pohár tejföl

20 dkg liszt

fél csomag sütőpor

Az almás töltelékhez:

80 dkg alma

2 dl almalé

1 csomag vaníliás pudingpor

2 evőkanál cukor

fahéj

A pudingos töltelékhez:

3,5 dl tej

1 dl tojáslikőr

1 csomag vaníliás pudingpor

8 dkg cukor

Keverjük össze a vajat, a cukrot, a tojást, a tejfölt, majd adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport. Az almából válasszunk egy darabot, amit felszeletünk kisebb darabokra és keverjük a tésztához.

A tésztát töltsük sütőformába és 180 fokon süsük körülbelül 30 percig.

A többi almát is hámozzuk meg és daraboljuk fel, majd az almalé felével, egy evőkanál cukorral és egy kis fahéjjal pár percig főzzük. Ezután pedig a tészta tetejére öntjük.

Az almás töltelék tetejére öntsük a cukorral és tojáslikőrrel felforralt, majd pudingporral sűrített tejet. A szilánkosra tört grillázst szórunk a tortára, amit tálalás előtt pár óráig a hűtőben tároljuk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?