Menü

Grillázs készítése házilag

Az adventi időszak egyik legfinomabb édessége a grillázs. A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula, gesztenye mellett elengedhetetlen finomság. Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogy készítheted el házilag, hogy otthonodban is igazi karácsonyi hangulat ot teremthess!

A francia eredetű szóból származó grillázs már Mátyás király udvarában is kedvelt édesség volt. Azóta leginkább esküvőkre készítik el a vőlegény tortájaként. A tortát az ifjú pár töri össze, és ahány darabra esik szét, annyi boldog évet fognak együtt tölteni. Szerencsehozó sütemény, több helyen szilveszterkor is elkészítik például kismalac alakúra.

A nép gyógyászatban is megjelent, köhögésre és torokfájás ellen is használták.

A grillázst gyönyörűen lehet díszíteni, igazi édesség-remekművek születnek.

A grillázs alapvetően két hozzávalóból készül el, cukor és dióból. 3 adag elkészítéséhez 30 dkg cukor és 10 dkg dió szükséges.

Először a cukrot egy serpenyőbe öntjük, amiben közepes lángon, fakanállal kavarva felmelegítjük. A cukor egy idő után csomósodni kezd, aztán pedig lassan elolvad. Fontos, hogy figyeljünk, ne égessük túl a cukrot.

Miután világosbarnára színeződött levesszük a tűzről és hozzákeverjük a darált diót. Elkeverés után azonnal egy sütőpapírral kibélelt tepsibe csorgatjuk. Körülbelül egy óráig kell hűlni hagyni, az a fontos, hogy teljesen kihűljön és megszilárduljon.

Végezetül vastagabb nejlonzacskókba tördeljük, amely egy nem sérülékeny felületen kalapáccsal (vagy klopfolóval) apróra törjük.

A grillázs darabokat tortakészítésre is felhasználhatjuk. A grillázsos almatorta például remek recept egy délutáni vendégségre.

Hozzávalók:

A tésztához:

6 dkg

20 dkg

2 tojás

1 kisebb pohár tejföl

20 dkg liszt

fél csomag sütőpor

Az almás töltelékhez:

80 dkg alma

2 dl almalé

1 csomag vaníliás pudingpor

2 evőkanál cukor

fahéj

A pudingos töltelékhez:

3,5 dl tej

1 dl tojáslikőr

1 csomag vaníliás pudingpor

8 dkg cukor

Keverjük össze a vajat, a cukrot, a tojást, a tejfölt, majd adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport. Az almából válasszunk egy darabot, amit felszeletünk kisebb darabokra és keverjük a tésztához.

A tésztát töltsük sütőformába és 180 fokon süsük körülbelül 30 percig.

A többi almát is hámozzuk meg és daraboljuk fel, majd az almalé felével, egy evőkanál cukorral és egy kis fahéjjal pár percig főzzük. Ezután pedig a tészta tetejére öntjük.

Az almás töltelék tetejére öntsük a cukorral és tojáslikőrrel felforralt, majd pudingporral sűrített tejet. A szilánkosra tört grillázst szórunk a tortára, amit tálalás előtt pár óráig a hűtőben tároljuk.

Mindig mindig mindig kössük be a gyereket (is) az autóban!

Még mindig sokan nem kötik be a gyereküket az autóban. Háromgyerekes anyaként pontosan tisztában vagyok vele, mekkora macera több gyereket is ki-be kötözni a kocsiban, de bármilyen fáradságos is a művelet, mindig gondoljunk arra, hogy az életét menthetjük meg.

A rejtvényfejtés pozitív hatásai

A rejtvényfejtésnek rengeteg pozitív hatása van – nem csak szórakoztató, de az agyadnak is igazi edzés! Nézzük melyek az előnyei!

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Miért annyira népszerűek a virtuális futások?

A virtuális futóversenyek szuper lehetőséget jelentenek azoknak, akik szeretnének részt venni versenyeken, de nem feltétlenül tudnak vagy akarnak elutazni egy adott helyszínre.

Utazás a főváros eldugott múzeumjaiba

Múzeumokat manapság mindenki ismer. Vannak a világhírűek, mint például a Louvre és vannak a hazai szinten ismertek is, mint például a Magyar Nemzeti Múzeum. Azonban mi a helyzet azon helyekkel, amelyek csak kevesebb embert vonzanak, kevésbé népszerűek és olcsóbb, rövidebb elfoglaltságot kínálnak? Az alábbi cikkben néhány kevésbé népszerű fővárosi kiállítóhelyet ismerhetünk meg.