Menü

Grillázs készítése házilag

Az adventi időszak egyik legfinomabb édessége a grillázs. A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula, gesztenye mellett elengedhetetlen finomság. Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogy készítheted el házilag, hogy otthonodban is igazi karácsonyi hangulat ot teremthess!

A francia eredetű szóból származó grillázs már Mátyás király udvarában is kedvelt édesség volt. Azóta leginkább esküvőkre készítik el a vőlegény tortájaként. A tortát az ifjú pár töri össze, és ahány darabra esik szét, annyi boldog évet fognak együtt tölteni. Szerencsehozó sütemény, több helyen szilveszterkor is elkészítik például kismalac alakúra.

A nép gyógyászatban is megjelent, köhögésre és torokfájás ellen is használták.

A grillázst gyönyörűen lehet díszíteni, igazi édesség-remekművek születnek.

A grillázs alapvetően két hozzávalóból készül el, cukor és dióból. 3 adag elkészítéséhez 30 dkg cukor és 10 dkg dió szükséges.

Először a cukrot egy serpenyőbe öntjük, amiben közepes lángon, fakanállal kavarva felmelegítjük. A cukor egy idő után csomósodni kezd, aztán pedig lassan elolvad. Fontos, hogy figyeljünk, ne égessük túl a cukrot.

Miután világosbarnára színeződött levesszük a tűzről és hozzákeverjük a darált diót. Elkeverés után azonnal egy sütőpapírral kibélelt tepsibe csorgatjuk. Körülbelül egy óráig kell hűlni hagyni, az a fontos, hogy teljesen kihűljön és megszilárduljon.

Végezetül vastagabb nejlonzacskókba tördeljük, amely egy nem sérülékeny felületen kalapáccsal (vagy klopfolóval) apróra törjük.

A grillázs darabokat tortakészítésre is felhasználhatjuk. A grillázsos almatorta például remek recept egy délutáni vendégségre.

Hozzávalók:

A tésztához:

6 dkg

20 dkg

2 tojás

1 kisebb pohár tejföl

20 dkg liszt

fél csomag sütőpor

Az almás töltelékhez:

80 dkg alma

2 dl almalé

1 csomag vaníliás pudingpor

2 evőkanál cukor

fahéj

A pudingos töltelékhez:

3,5 dl tej

1 dl tojáslikőr

1 csomag vaníliás pudingpor

8 dkg cukor

Keverjük össze a vajat, a cukrot, a tojást, a tejfölt, majd adjuk hozzá a liszttel elkevert sütőport. Az almából válasszunk egy darabot, amit felszeletünk kisebb darabokra és keverjük a tésztához.

A tésztát töltsük sütőformába és 180 fokon süsük körülbelül 30 percig.

A többi almát is hámozzuk meg és daraboljuk fel, majd az almalé felével, egy evőkanál cukorral és egy kis fahéjjal pár percig főzzük. Ezután pedig a tészta tetejére öntjük.

Az almás töltelék tetejére öntsük a cukorral és tojáslikőrrel felforralt, majd pudingporral sűrített tejet. A szilánkosra tört grillázst szórunk a tortára, amit tálalás előtt pár óráig a hűtőben tároljuk.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.