Menü

Fűszerek, amelyekkel felturbózhatod a halat

Az ételek fűszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektől. Jó azonban, ha szem előtt tartunk néhány szempontot: milyen fűszert mivel érdemes társítani.

A HAL FŰSZEREZÉSÉT BEFOLYÁSOLJÁK: a hal fajtája (íze) és az elkészítés módja.

Fűszereket halaknál is használhatunk bátran, akár grillezett, akár sült vagy párolt halak ízesítéséhez. Sőt még a rántott hal bundáját is gazdagíthatjuk velük. A halakhoz illő fűszerek: tengeri só, petrezselyem, vöröshagyma, feketebors, fokhagyma, mustármag, curry, rozmaring, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű.

PÉLDÁK A HAL FŰSZEREZÉSÉRE

RÁNTOTT HAL
A rántott hal fűszerezése – a növényevő halak kivételével – nagyon egyszerű. A citrom (módjával) elveszi az esetleges mellékízeket (pl. pocsolya-ízt). A só kihagyhatatlan és készítés előtt fél órával kell sózni, hogy átjárja a haldarabokat. Sokszor ennyi is elég (pl. ponty vagy harcsa esetében), amikor a hal mellé karakteres mártás lesz (pl. remulád- vagy tartármártás). Egyéb esetben lehet még őrölt borssal is fűszerezni (pl. tonhal). A növényevő halak húsa ennél még többet igényel. Jót tesz az ételnek valamilyen szárított zöld fűszerrel (pl. rozmaringgal vagy kakukkfűvel) való beszórás.

FÓLIÁBAN SÜLT HALSZERET

Hozzávalók 4 személyre:

4 szelet halszelet

4 evőkanál olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

1 db citrom

kakukkfű

rozmaring

bors

előkészítési idő: 10 perc elkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:

Ha mélyhűtött halat használsz, olvaszd fel. A filéket alaposan mosd meg, majd törölgesd át papírtörlővel. Sózd, borsozd be ízlés szerint, tegyél rá rozmaringágat és bazsalikomot. Rakd a szeleteket külön-külön alufóliára. Mindegyikre tegyél egy vékony szelet citromkarikát, fokhagymát, majd locsold meg olívaolajjal. Rakhatsz még a hal mellé zöldségeket is.

Jól csomagold be, hogy a batyu sütés közben ne nyíljon szét. Rendezd a becsomagolt halakat tepsibe, és süsd meg előmelegített sütőben, 180 fokon 15 perc alatt. Ha szükséges, óvatosan bontsd ki a fóliát, majd pirítsd meg a szeleteket.

LAZAC STEAK SNIDLINGES JOGHURTOS ÖNTETTEL

Hozzávalók:

4 szelet lazac

2 pohár natúr joghurt

1 csokor snidling

1 csokor újhagyma

citrom

olaj

Elkészítés: 1. A joghurtot összekeverjük az apróra vágott snidlinggel, ízlés szerint sóval ízesítjük.

2. A megsózott, citrommal meglocsolt lazacot teflon serpenyőbe helyezzük, és mindkét oldalán addig sütjük az újhagymával, amíg szép színe nem lesz.

3. A kész lazacot megöntözzük a snidlinges joghurttal, és tálaljuk burgonyapürével, párolt spenóttal vagy ízlés szerinti körettel.

A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is. A magyarok egy főre eső halfogyasztása mégis messze uniós átlag alatti, alig három kiló évente.

Szerző :Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.