Menü

Fűszerek, amelyekkel felturbózhatod a halat

Az ételek fűszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektől. Jó azonban, ha szem előtt tartunk néhány szempontot: milyen fűszert mivel érdemes társítani.

A HAL FŰSZEREZÉSÉT BEFOLYÁSOLJÁK: a hal fajtája (íze) és az elkészítés módja.

Fűszereket halaknál is használhatunk bátran, akár grillezett, akár sült vagy párolt halak ízesítéséhez. Sőt még a rántott hal bundáját is gazdagíthatjuk velük. A halakhoz illő fűszerek: tengeri só, petrezselyem, vöröshagyma, feketebors, fokhagyma, mustármag, curry, rozmaring, zeller, paradicsom, zöld- vagy pirospaprika, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete- és fehérbors, borsikafű.

PÉLDÁK A HAL FŰSZEREZÉSÉRE

RÁNTOTT HAL
A rántott hal fűszerezése – a növényevő halak kivételével – nagyon egyszerű. A citrom (módjával) elveszi az esetleges mellékízeket (pl. pocsolya-ízt). A só kihagyhatatlan és készítés előtt fél órával kell sózni, hogy átjárja a haldarabokat. Sokszor ennyi is elég (pl. ponty vagy harcsa esetében), amikor a hal mellé karakteres mártás lesz (pl. remulád- vagy tartármártás). Egyéb esetben lehet még őrölt borssal is fűszerezni (pl. tonhal). A növényevő halak húsa ennél még többet igényel. Jót tesz az ételnek valamilyen szárított zöld fűszerrel (pl. rozmaringgal vagy kakukkfűvel) való beszórás.

FÓLIÁBAN SÜLT HALSZERET

Hozzávalók 4 személyre:

4 szelet halszelet

4 evőkanál olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

1 db citrom

kakukkfű

rozmaring

bors

előkészítési idő: 10 perc elkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:

Ha mélyhűtött halat használsz, olvaszd fel. A filéket alaposan mosd meg, majd törölgesd át papírtörlővel. Sózd, borsozd be ízlés szerint, tegyél rá rozmaringágat és bazsalikomot. Rakd a szeleteket külön-külön alufóliára. Mindegyikre tegyél egy vékony szelet citromkarikát, fokhagymát, majd locsold meg olívaolajjal. Rakhatsz még a hal mellé zöldségeket is.

Jól csomagold be, hogy a batyu sütés közben ne nyíljon szét. Rendezd a becsomagolt halakat tepsibe, és süsd meg előmelegített sütőben, 180 fokon 15 perc alatt. Ha szükséges, óvatosan bontsd ki a fóliát, majd pirítsd meg a szeleteket.

LAZAC STEAK SNIDLINGES JOGHURTOS ÖNTETTEL

Hozzávalók:

4 szelet lazac

2 pohár natúr joghurt

1 csokor snidling

1 csokor újhagyma

citrom

olaj

Elkészítés: 1. A joghurtot összekeverjük az apróra vágott snidlinggel, ízlés szerint sóval ízesítjük.

2. A megsózott, citrommal meglocsolt lazacot teflon serpenyőbe helyezzük, és mindkét oldalán addig sütjük az újhagymával, amíg szép színe nem lesz.

3. A kész lazacot megöntözzük a snidlinges joghurttal, és tálaljuk burgonyapürével, párolt spenóttal vagy ízlés szerinti körettel.

A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is. A magyarok egy főre eső halfogyasztása mégis messze uniós átlag alatti, alig három kiló évente.

Szerző :Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.