Menü

Menstruációs görcsök csillapítása természetes módon

Időnként szinte minden nő tapasztal a szokásosnál erősebb vagy hosszabb menstruációs vérzést (menorrágia), ám ha ez egy hétnél tovább tart, vagy erőssége olyan mértéket ölt, hogy alig merünk kilépni a lakás­ból.

A réti palástfüvet is ajánljuk menstruációs problémákra, változókori panaszokra (pl. hőhullámok enyhítésére). Teája méherősítő és vérzéscsillapító, valamint a benne található szalicilsavtartalomnak köszönhetően fájdalomcsillapító hatású. Hazánkban védett növény, csak a hatósági engedéllyel termesztett (gyűjtött) növény használható!

A citromfű enyhe nyugtató hatása sokaknál segít a premenstruációs időszak alatti hangulati hullámzások, idegesség csökkentésében, a harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb lelkiállapot megőrzésében. A citromfűvel az enyhe alvászavarok is rendeződnek. Naponta egy csésze citromfűtea fogyasztását ajánljuk, akár folyamatosan, nem csak a menzesz ideje alatt.

A pásztortáska (mely az előbb említett teakeverékben is megtalálható) ugyancsak menstruációs ciklus-szabályozó, vérzéscsillapító hatású gyógynövény. A méhizmokat stimulálja, így csökkenti a menstruációs fájdalmakat. Flavonoidok, szaponinok, gyanta, kálium és kalcium, valamint C-vitamin találhatók benne. A változókori kellemetlen tüneteket is enyhíti.

Az édesgyökér csökkenti az ösztrogénszintet, eközben a progeszteronszintet növeli, így segít kialakítani az ideális hormonegyensúlyt - nem véletlen, hogy az ösztrogén dominancia miatt kialakult nőgyógyászati betegségek gyógyítására használják. Görcsoldó, antibakteriális, májméregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatása is van. Azonban magas vérnyomást idéz elő, úgyhogy akiknek ilyen problémája van, az csak kis mértékben fogyassza. Klimax időszakában is érdemes meginni egy-egy csészével.

Tévhit, hogy az erős menstruációs görcsökön csak az segít, ha összekuporodva fekszünk az ágyon és várjuk, hogy túléljük a következő napokat. A görcsök okozta fájdalmakon segíthet a mozgás is. Nem kell nagyon megerőltető feladatokra gondolni, elég, ha sétálsz egy nagyot az utcátokban. Nem kell hinned benne, de bizony a jóga is segíthet abban, hogy enyhüljenek a görcseid. Bizonyos jógapózok rövid időn belül segítenek a görcsöldásban

A gyors vérzéscsillapításban segítséget nyújthatnak a véredény összehúzó hatású csersavat tartalmazó gyógynövények, mint a diófa levél, eperfa vagy zsálya levél. Ezeket csak a vérzés ideje alatt használd! A csersav ugyanis a tápanyagok (vas) felszívódását hátráltatja. A csersav más néven tannin összehúzó hatású anyag. Összehúzza a vérerek falát, kifeszíti a vérzés felszínét, tömíti az apró nyílásokat. Aktiválja a hámban található őssejteket, gyorsítja a sebgyógyulást.

Az alhasra helyezett hideg borogatás enyhíti a vérzést. El kell mondani hogy ezzel az eljárással kétségeim vannak, hiszen menzeszkor sokkal inkább a meleg esik jól, nem pedig a hideg. Az alhasra helyezett meleg párna bár az alhasi görcsöket enyhíti, a vérzést felerősítheti. Aki nem érzékeny a hidegre, az próbálja ki a napi 4 x 15-20 perces alhasra helyezett hideg vizes borogatást, ami hozzájárulhat a vérzés erősségének csökkentéséhez.

Járj félévente nőgyógyászati szűrővizsgálatra, figyeld a tested működését. Egészséges életmóddal csökkenthető a fájdalom!

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.

A sarki gyökér kapszula szedésének pozitív hatásai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Az egész világot fenyegető járványnak” nevezte a stresszt. Fontos azonban tudni, hogy stressz nélkül az élet elképzelhetetlen lenne, bizonyos szituációkban szükségünk van rá. Probléma akkor van, ha a stressz folyamatosan jelen van életünkben, mert ez kimerültséghez vezethet. Egy ilyen tartósan fennálló stressz esetén felhasználjuk energiatartalékainkat, kimerülünk, és nem tudunk megfelelően teljesíteni a mindennapokban.

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.