Illatos karácsonyi édességek
- Dátum: 2019.12.17., 07:17
- Udvari Fanni
- család, desszert, édesség, karácsony, konyha, mézeskalács, sütés, szeretet, ünnep, vacsora
Fahéj, vanília, szegfűszeg, gyömbér és persze a mesés mézeskalács fűszerkeverék. Betöltik a konyhát ünnepi illatuk advent idején, és ilyen finomságok készíthetők velük!
PIHE-PUHA MÉZESKALÁCS SZELET
HOZZÁVALÓK
A tésztához (34×38 cm-es gáztepsihez):
60 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 mk szódabikarbóna
4 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek mézeskalács fűszerkeverék
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
7,5 dl tej
6 ek házi baracklekvár
3 dl napraforgó olaj
A tetejére:
30 dkg házi baracklekvár
25 dkg étcsokoládé
2 ek étolaj
dekor cukor
ELKÉSZÍTÉS
A száraz alapanyagokat összekeverjük. A cukrokat a tojásokkal habosra keverjük kézi mixerrel. Hozzáadjuk az étolajat, a tejet és apránként hozzá dolgozzuk a szárazanyagok keverékét.
Egy nagyméretű (34×38 cm) gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. A tészta masszát beleöntjük, elsimítjuk. 190 fokon alsó-felső sütésen 35 perc alatt megsütjük.
A tésztát egy munkalapra kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Még a forró tésztát lekenjük a lekvárral, és így hagyjuk hűlni. A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk, simára keverjük és leöntjük vele a tésztát és dekor cukorral megszórjuk.
A csokoládé dermedése után hosszúkás szeletekre vágjuk. Nagyon ízlett a családomnak. Egyszerű, nagyon finom puha sütemény.
NARANCSOS KARÁCSONYI MÉZES
HOZZÁVALÓK
A mézeskalácshoz:
12,5 dkg méz
12,5 dkg vaj
3 db tojás
20 dkg porcukor
2 ek sütőporos mézeskalács fűszerkeverék
1 ek kakaó (keserű)
1 tk fahéj (őrölt)
1 tk szódabikarbóna
1 db citrom (reszelt héja)
1 db narancs (reszelt héja)
2 ek citromlé
50 dkg liszt (+ szóráshoz)
Az írókához:
1 db tojásfehérje
15-20 dkg porcukor
1 tk citromlé (vagy ecet)
1 tk keményítő
ELKÉSZÍTÉS
A mézet és a vajat kis lángon felmelegítjük, majd kihűtjük. A tojásokat a cukorral, a sütőporos mézeskalács fűszerkeverékkel, a kakaóval, a fahéjjal, a szódabikarbónával, a reszelt citrom- és narancshéjakkal és a citrom lével robotgéppel összekeverjük. Felváltva adjuk hozzá a vajas-mézes keveréket és a lisztet. A tészta puha és lágy lesz, de így lesz tökéletes. A tálat lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap lisztezett deszkán 3 mm-re kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. (Ezt addig folytatjuk, amíg van tésztánk.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a mézeskalácsokat, és 175 fokos sütőbe toljuk. Kb. 10 percig sütjük őket, amíg szép világosak nem lesznek. (Akkor jó, ha megnyomjuk, és nem horpad be a teteje.)
A tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot - szép fényes, krémes hab lesz belőle. Végezetül belekeverjük az ecetcet és a keményítőt. Veszünk egy keményebb nejlonzacskót, beletöltjük tojáshabot, kivágjuk a végét. Tetszés szerint díszítjük a mézeseket. Ha megszáradtak, egy fém dobozba csomagoljuk őket.
Jó étvágyat a finom falatokhoz, Kellemes, Szeretetben Gazdag Ünnepeket Mindenkinek!
MÉZI CSALÁD
HOZZÁVALÓK
A mézeskalácshoz:
10 dkg vaj (vagy margarin)
1/2 bögre méz
2 bögre rizsliszt
1/2 bögre porcukor
1 db tojás
1 tk sütőpor
1 csomag mézes fűszerkeverék
A cukormázhoz:
1 db tojásfehérje
20 dkg porcukor
ELKÉSZÍTÉS
A margarint (vagy vajat) és a mézet megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a lisztet, a porcukrot, a tojást, a sütőport és a mézes fűszerkeveréket.
Az elkészült tésztát nem kell pihentetni, azonnal ki lehet nyújtani! Kb 3 mm vastagságúra a nyújtjuk és különböző Mézi formákat szúrunk ki belőle, majd ízlés szerint feldíszítjük.
Elkészítjük a cukormázat. A tojásfehérjéhez lassan adagoljuk a porcukrot, ameddig egy sűrű mázat nem kapunk.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.