Menü

Illatos karácsonyi édességek

Fahéj, vanília, szegfűszeg, gyömbér és persze a mesés mézeskalács fűszerkeverék. Betöltik a konyhát ünnepi illatuk advent idején, és ilyen finomságok készíthetők velük!

PIHE-PUHA MÉZESKALÁCS SZELET

HOZZÁVALÓK

A tésztához (34×38 cm-es gáztepsihez):

60 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 mk szódabikarbóna

4 ek cukrozatlan kakaópor

2 ek mézeskalács fűszerkeverék

25 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

3 db tojás

7,5 dl tej

6 ek házi baracklekvár

3 dl napraforgó olaj

A tetejére:

30 dkg házi baracklekvár

25 dkg étcsokoládé

2 ek étolaj

dekor cukor

ELKÉSZÍTÉS

A száraz alapanyagokat összekeverjük. A cukrokat a tojásokkal habosra keverjük kézi mixerrel. Hozzáadjuk az étolajat, a tejet és apránként hozzá dolgozzuk a szárazanyagok keverékét.

Egy nagyméretű (34×38 cm) gáztepsit sütőpapírral kibélelünk. A tészta masszát beleöntjük, elsimítjuk. 190 fokon alsó-felső sütésen 35 perc alatt megsütjük.

A tésztát egy munkalapra kiborítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Még a forró tésztát lekenjük a lekvárral, és így hagyjuk hűlni. A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk, simára keverjük és leöntjük vele a tésztát és dekor cukorral megszórjuk.

A csokoládé dermedése után hosszúkás szeletekre vágjuk. Nagyon ízlett a családomnak. Egyszerű, nagyon finom puha sütemény.

NARANCSOS KARÁCSONYI MÉZES

HOZZÁVALÓK

A mézeskalácshoz:

12,5 dkg méz

12,5 dkg vaj

3 db tojás

20 dkg porcukor

2 ek sütőporos mézeskalács fűszerkeverék

1 ek kakaó (keserű)

1 tk fahéj (őrölt)

1 tk szódabikarbóna

1 db citrom (reszelt héja)

1 db narancs (reszelt héja)

2 ek citromlé

50 dkg liszt (+ szóráshoz)

Az írókához:

1 db tojásfehérje

15-20 dkg porcukor

1 tk citromlé (vagy ecet)

1 tk keményítő

ELKÉSZÍTÉS

A mézet és a vajat kis lángon felmelegítjük, majd kihűtjük. A tojásokat a cukorral, a sütőporos mézeskalács fűszerkeverékkel, a kakaóval, a fahéjjal, a szódabikarbónával, a reszelt citrom- és narancshéjakkal és a citrom lével robotgéppel összekeverjük. Felváltva adjuk hozzá a vajas-mézes keveréket és a lisztet. A tészta puha és lágy lesz, de így lesz tökéletes. A tálat lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett deszkán 3 mm-re kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. (Ezt addig folytatjuk, amíg van tésztánk.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a mézeskalácsokat, és 175 fokos sütőbe toljuk. Kb. 10 percig sütjük őket, amíg szép világosak nem lesznek. (Akkor jó, ha megnyomjuk, és nem horpad be a teteje.)

A tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot - szép fényes, krémes hab lesz belőle. Végezetül belekeverjük az ecetcet és a keményítőt. Veszünk egy keményebb nejlonzacskót, beletöltjük tojáshabot, kivágjuk a végét. Tetszés szerint díszítjük a mézeseket. Ha megszáradtak, egy fém dobozba csomagoljuk őket.

Jó étvágyat a finom falatokhoz, Kellemes, Szeretetben Gazdag Ünnepeket Mindenkinek!

MÉZI CSALÁD

HOZZÁVALÓK

A mézeskalácshoz:

10 dkg vaj (vagy margarin)

1/2 bögre méz

2 bögre rizsliszt

1/2 bögre porcukor

1 db tojás

1 tk sütőpor

1 csomag mézes fűszerkeverék

A cukormázhoz:

1 db tojásfehérje

20 dkg porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A margarint (vagy vajat) és a mézet megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a lisztet, a porcukrot, a tojást, a sütőport és a mézes fűszerkeveréket.

Az elkészült tésztát nem kell pihentetni, azonnal ki lehet nyújtani! Kb 3 mm vastagságúra a nyújtjuk és különböző Mézi formákat szúrunk ki belőle, majd ízlés szerint feldíszítjük.

Elkészítjük a cukormázat. A tojásfehérjéhez lassan adagoljuk a porcukrot, ameddig egy sűrű mázat nem kapunk.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.