Menü

Zsírmáj leküzdése étrenddel

A zsírmáj a máj zsíros elfajulását jelenti. Ilyenkor a májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek képződnek - szövettani metszeten ez úgy néz ki, mintha lyukas lenne a májsejt.

A zsírmáj előfordulása

A zsírmáj nagyon gyakori: tekintettel arra, hogy itthon az alkoholisták száma egymillióra becsülhető, az emberek 30 százaléka pedig elhízott, vélhetően milliók élnek elzsírosodott májjal.Akut terhességi zsírmáj jellemzően a terhesség harmadik fázisában szokott kialakulni, felismerését a nem specifikus tünetek nehezítik. Ez a típus szerencsére ritka, 10-15 ezer várandósságra csak egy jut.

Gyógyulási esélyei

A gyógyulás az alapbetegség kezelhetőségétől függően - a máj egyedülálló regenerálódási képességének köszönhetően - akár teljes is lehet.

A zsírmáj megelőzése

A megelőzést a zsírmájhoz vezető alapbetegségek megelőzése, illetve megfelelő kezelése segíti. Hasonló a helyzet a túlzott alkoholfogyasztással, amely a zsírmáj leggyakoribb kiváltó oka. Szintén kerülni kell az elhízást és a rizikót emelő gyógyszerek tartós szedését.

1.Együnk zabkását: a máj egészségét úgy őrzi, hogy segíti e fontos szerv munkáját. A zabkása kutatások szerint ahhoz is hozzájárul, hogy leadjunk pár kilót, s csökkentsük a hasi zsírt – amely mellesleg a májbetegségeket is távol tartja.

2.Tartózkodjunk a zsíros ételektől! Az olyan élelmiszerek, mint a sült krumpli vagy a hamburger igen előnytelen választások a máj szempontjából. A magas telített zsír-tartalmú ételek megnehezítik, hogy e szerv végezze a dolgát. Idővel gyulladás alakulhat ki, a májzsugorodás elindul – ez az ún. cirrózis. A gyorséttermek kerülése tehát nem rossz ötlet.

3.Együnk brokkolit! A sok zöldség egyébként is sokat tesz a máj egészségéért. Kutatások szerint a brokkoli különösen jó, mert véd a (nem alkoholos) zsírmáj kialakulásától. Ha magában nem kedveljük igazán, tegyük káposztasalátába, fogyasszuk mandulával és szárított áfonyával, balzsamecettel!

4.Kávézzunk! Ha nehezen kezdjük a napot koffein nélkül, jó hír lehet számunkra, hogy a kávénak vannak előnyei a májra nézve. 2-3 csésze naponta tanulmányok szerint védheti a májat a károsodástól, melyet a túl sok alkohol vagy egészségtelen étrend kiváltott. Egyes kutatások szerint a májrák esélyét is csökkenti.

Egyes kutatások arra mutatnak, hogy az E-vitamin rendszeres fogyasztása viszont segíthet megóvni a májat és legalábbis megelőzni annak elzsírosodását. A koffeinnek is lehetnek előnyös hatásai a máj egészségére. Az ok egyelőre nem tisztázott, de megfigyelésen alapuló kutatások azt mutatják, hogy azok, akik kettő vagy több csésze kávét, ritkábban szenvednek májzsírosodástól, mint azok, akik ennél kevesebbet isznak.

Az E-vitaminon kívül számos egyéb tápanyag is van, amellyel hatékonyan lehet segíteni a máj működését. Ezeket ital formájában - smoothie-ként vagy teaként elkészítve - könnyen magához veheti az ember.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.