Menü

Zsírmáj leküzdése étrenddel

A zsírmáj a máj zsíros elfajulását jelenti. Ilyenkor a májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek képződnek - szövettani metszeten ez úgy néz ki, mintha lyukas lenne a májsejt.

A zsírmáj előfordulása

A zsírmáj nagyon gyakori: tekintettel arra, hogy itthon az alkoholisták száma egymillióra becsülhető, az emberek 30 százaléka pedig elhízott, vélhetően milliók élnek elzsírosodott májjal.Akut terhességi zsírmáj jellemzően a terhesség harmadik fázisában szokott kialakulni, felismerését a nem specifikus tünetek nehezítik. Ez a típus szerencsére ritka, 10-15 ezer várandósságra csak egy jut.

Gyógyulási esélyei

A gyógyulás az alapbetegség kezelhetőségétől függően - a máj egyedülálló regenerálódási képességének köszönhetően - akár teljes is lehet.

A zsírmáj megelőzése

A megelőzést a zsírmájhoz vezető alapbetegségek megelőzése, illetve megfelelő kezelése segíti. Hasonló a helyzet a túlzott alkoholfogyasztással, amely a zsírmáj leggyakoribb kiváltó oka. Szintén kerülni kell az elhízást és a rizikót emelő gyógyszerek tartós szedését.

1.Együnk zabkását: a máj egészségét úgy őrzi, hogy segíti e fontos szerv munkáját. A zabkása kutatások szerint ahhoz is hozzájárul, hogy leadjunk pár kilót, s csökkentsük a hasi zsírt – amely mellesleg a májbetegségeket is távol tartja.

2.Tartózkodjunk a zsíros ételektől! Az olyan élelmiszerek, mint a sült krumpli vagy a hamburger igen előnytelen választások a máj szempontjából. A magas telített zsír-tartalmú ételek megnehezítik, hogy e szerv végezze a dolgát. Idővel gyulladás alakulhat ki, a májzsugorodás elindul – ez az ún. cirrózis. A gyorséttermek kerülése tehát nem rossz ötlet.

3.Együnk brokkolit! A sok zöldség egyébként is sokat tesz a máj egészségéért. Kutatások szerint a brokkoli különösen jó, mert véd a (nem alkoholos) zsírmáj kialakulásától. Ha magában nem kedveljük igazán, tegyük káposztasalátába, fogyasszuk mandulával és szárított áfonyával, balzsamecettel!

4.Kávézzunk! Ha nehezen kezdjük a napot koffein nélkül, jó hír lehet számunkra, hogy a kávénak vannak előnyei a májra nézve. 2-3 csésze naponta tanulmányok szerint védheti a májat a károsodástól, melyet a túl sok alkohol vagy egészségtelen étrend kiváltott. Egyes kutatások szerint a májrák esélyét is csökkenti.

Egyes kutatások arra mutatnak, hogy az E-vitamin rendszeres fogyasztása viszont segíthet megóvni a májat és legalábbis megelőzni annak elzsírosodását. A koffeinnek is lehetnek előnyös hatásai a máj egészségére. Az ok egyelőre nem tisztázott, de megfigyelésen alapuló kutatások azt mutatják, hogy azok, akik kettő vagy több csésze kávét, ritkábban szenvednek májzsírosodástól, mint azok, akik ennél kevesebbet isznak.

Az E-vitaminon kívül számos egyéb tápanyag is van, amellyel hatékonyan lehet segíteni a máj működését. Ezeket ital formájában - smoothie-ként vagy teaként elkészítve - könnyen magához veheti az ember.

A bulimia jelei, szövődményei

Az evészavarok, így a bulimia nervosa is több ok együttes hatásaként alakul ki, ezért kezelése is több szempontú megközelítést igényel. A szakirodalom azt a beteget tekinti bulimiásnak, akinél három hónapon belül legalább kétszer szabályozhatatlan falásroham jelentkezik, valamint ugyanennyi alkalommal hánytatja magát.

Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.