Menü

Ölelgesd sokat, okos lesz!

Olyan jó volt olvasni ezt a cikket ma reggel a világhálón. Egyre többen vannak, aki úgy tartják, hogy a gyerekeknek minél több ölelésre, és érintésre van szüksége, nem jó módszer sírni hagyni, hisztizni hagyni, s most szakemberek hozták nyilvánosságra, hogy az ölelésnek mennyire nagy szerepe van a későbbiekben a kicsikre nézve. Egy ölelés tökéletes ellenszere a hisztinek.

Az ölelés a gyengédség és a szeretet egyik kifejezőeszköze, egy fontos fizikai kontaktus, mely igencsak nélkülözhetetlen a gyerek agyi fejlődése szempontjából. Minél többet tartunk ölben egy csecsemőt, és minél többet simogatjuk, ölelgetjük, puszilgatjuk, szeretgetjük, annál jobban fejlődik az agya-állítják kutatók. A sok ölelés, egy illóolajos masszázs, a simogatás a személyiség egészséges fejlődéshez, és a biztonságérzet kialakulásához vezet, s ezek a felnőttkorban pozitív és életérzést, érzelmi biztonságot fognak felidézni. Tudományos kutatás nélkül is elhisszük és belátjuk, hogy az anya, apa ölelése nélkülözhetetlen az egészséges mentális és fizikai fejlődés érdekében, egy tanulmány azonban kimutatta, hogy a memória tárolásáért felelős terület az agyban sokkal jobban fejlődött azoknál a gyerekeknél, akiknek elegendő ölelésben, simogatásban, szeretetben volt része. A kutatók ezt először 1906-ban kutatták és vizsgálták meg.

Természetesen nem mindegy az ölelés és az érintés milyensége, minősége, hiszen csak a gyengéd és gondoskodó ölelés képes ezt a hatást elérni.

Sokaktól hallani, hogy az ölelés gyógyít. Ez azért is lehet így, mert az ölelés által felszabaduló oxitocin erősíti az immunrendszert. Az ölelés közben létrejövő oxitocin számos módon gyakorol jótékony hatást az emberekre, főként a gyermekekre, ez a hormon – bár talán eddig nem is tudtuk - de sokkal nagyobb hatással lehet ránk, mint ahogy azt valaha is gondoltuk.

A kiadós és őszinte, szeretetteljes ölelés remekül csökkenti a kortizol szintjét, a stresszhormont, ezzel helyre állítva a lelki egyensúlyt, így a gyerekek könnyebben megtanulják kezelni az indulataikat és az érzelmeiket.

Egyre több helyről hallom, hogy amikor egy gyermek hisztizik, akkor van a legnagyobb szüksége egy nyugtató ölelésre. Ez óriási igazság. A mondás gyakran eszembe jut, mely szerint a szeretet olyan, mint a gyógyszer, nem pedig jutalom. Nem az kapja, aki megérdemli, hanem akinek szüksége van rá.

Az ölelés növeli a szülő és gyermeke közti kötődést, ezáltal nagyban javítja a köztük lévő kapcsolatot. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy sohase feküdjünk le haraggal a szívünkben. Egy esti ölelés elalvás előtt csodákra képes. Gyermekem keresztelőjén mondta apukám, hogy szeressük nagyon a gyermeket. S akkor szeressük a legjobban, amikor nem érdemli meg, mert akkor van rá a legnagyobb szüksége.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?