Lencséből készült ételek újév napjára
- Dátum: 2019.12.30., 18:35
- Udvari Fanni
- babona, étkezés, gasztronómia, gazdagság, konyha, lencse, pénz, szerencse, szilveszter, újév
A lencse ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.

Pikáns lencse egytál
hozzávalók / 4 adag
350 g kis szemű lencse
1 nagy db sárgarépa
1 kis db zeller
100 g csípős kolbász
1 ek napraforgó olaj
1 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 db babérlevél
1 tk csípős fűszerpaprika
250 g virsli
1.5 ek mustár
2 csapott ek finomliszt
1 ek tejföl
700 ml víz (kb.)
só ízlés szerint- bors ízlés szerint
elkészítés
A lencsét kb. 4 órára áztassuk be.
Egy kis olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott kolbászt (én negyedekbe szeleteltem). Pár percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről a lábast, és megszórjuk a pirospaprikával.
Rádobjuk a kis kockákra vágott répát es zellert, majd felönjük másfél deciliter vízzel, belereszeljük a fokhagymagerezdeket, beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Pár percig főzzük, aztán dobjuk bele a lencsét, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzzük közepes lángon, amíg a lencse meg nem puhul (kb. 15-20 perc).
Ezalatt kis olajon pirítsuk meg a karikára vágott virslit. Majd tegyük félre.
Ha a lencse puha, készítsünk habarást. A lisztet keverjük simára a tejföllel, mustárral és 200 ml vízzel. Hozzáadjuk a lencséhez. Összeforraljuk, majd a virslit is beletesszük.

Lencsefasírt
hozzávalók / 4 adag
20 dkg lencse
3 gerezd fokhagyma
petrezselyem ízlés szerint
1 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)
1 teáskanál paprikakrém
1 db tojás
2 db tojás (a panírozáshoz)
só ízlés szerint
10 dkg finomliszt
15 dkg zsemlemorzsa
2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
elkészítés
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk.
Másnap az aprított fokhagymával, a paprikakrémmel és az őrölt paprikával megfőzzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ne lepje el. Ízlés szerint sózzuk.
Főzzük addig, míg el nem fő a leve, majd ismét öntsük fel annyi vízzel, hogy ne lepje el, és ezt is várjuk meg, míg elfő.
Megvárjuk, míg kihűl, majd burgonytörővel összetörjük.
Hozzáadjuk a tojást, és lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.

Lencsés-sonkás káposzta
hozzávalók / 6 adag
1 kg savanyú káposzta
30 dkg lencse
1 közepes fej vöröshagyma
50 dkg füstölt-főtt tarja
20 dkg kolozsvári szalonna
2 gerezd fokhagyma
0.5 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
2 dl tejföl
elkészítés
A lencsét előző este beáztatjuk.
A füstölt sonkát előfőzzük, majd kisebb kockákra vágjuk.
A hagymát szálasra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk.

A kinyomkodott savanyú káposztát, a lencsét, a hagymát és az apróra vágott fokhagymát a sonkával összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük. Vigyázzunk, a káposzta és a sonka is sós!
Vékonyan kivajazott jénai tálba simítjuk, 3 dl vizet öntünk alá. A sütőben alufóliával letakarva 1 óra hosszat sütjük. Ha kell, közben a forró vizet pótoljuk.
Levesszük a fóliát, a tetejére szalonna szeleteket teszünk, és addig sütjük, míg a szalonna szépen megpirul. Tejföllel tálaljuk.
Tudjuk, hogy a babonák nem igazak, de azért mégsem vagyunk képesek ebben teljesen megbízni: figyeljük, mikor esik péntekre a hónap 13. napja és lekopogjuk az asztalon a még nem teljesen biztos jó hírt. Mert sosem lehet tudni.
Szerző: Udvari Fanni
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.