Lencséből készült ételek újév napjára
- Dátum: 2019.12.30., 18:35
- Udvari Fanni
- babona, étkezés, gasztronómia, gazdagság, konyha, lencse, pénz, szerencse, szilveszter, újév
A lencse ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.
Pikáns lencse egytál
hozzávalók / 4 adag
350 g kis szemű lencse
1 nagy db sárgarépa
1 kis db zeller
100 g csípős kolbász
1 ek napraforgó olaj
1 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4 db babérlevél
1 tk csípős fűszerpaprika
250 g virsli
1.5 ek mustár
2 csapott ek finomliszt
1 ek tejföl
700 ml víz (kb.)
só ízlés szerint- bors ízlés szerint
elkészítés
A lencsét kb. 4 órára áztassuk be.
Egy kis olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott kolbászt (én negyedekbe szeleteltem). Pár percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről a lábast, és megszórjuk a pirospaprikával.
Rádobjuk a kis kockákra vágott répát es zellert, majd felönjük másfél deciliter vízzel, belereszeljük a fokhagymagerezdeket, beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Pár percig főzzük, aztán dobjuk bele a lencsét, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzzük közepes lángon, amíg a lencse meg nem puhul (kb. 15-20 perc).
Ezalatt kis olajon pirítsuk meg a karikára vágott virslit. Majd tegyük félre.
Ha a lencse puha, készítsünk habarást. A lisztet keverjük simára a tejföllel, mustárral és 200 ml vízzel. Hozzáadjuk a lencséhez. Összeforraljuk, majd a virslit is beletesszük.
Lencsefasírt
hozzávalók / 4 adag
20 dkg lencse
3 gerezd fokhagyma
petrezselyem ízlés szerint
1 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)
1 teáskanál paprikakrém
1 db tojás
2 db tojás (a panírozáshoz)
só ízlés szerint
10 dkg finomliszt
15 dkg zsemlemorzsa
2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
elkészítés
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk.
Másnap az aprított fokhagymával, a paprikakrémmel és az őrölt paprikával megfőzzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ne lepje el. Ízlés szerint sózzuk.
Főzzük addig, míg el nem fő a leve, majd ismét öntsük fel annyi vízzel, hogy ne lepje el, és ezt is várjuk meg, míg elfő.
Megvárjuk, míg kihűl, majd burgonytörővel összetörjük.
Hozzáadjuk a tojást, és lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Lencsés-sonkás káposzta
hozzávalók / 6 adag
1 kg savanyú káposzta
30 dkg lencse
1 közepes fej vöröshagyma
50 dkg füstölt-főtt tarja
20 dkg kolozsvári szalonna
2 gerezd fokhagyma
0.5 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
2 dl tejföl
elkészítés
A lencsét előző este beáztatjuk.
A füstölt sonkát előfőzzük, majd kisebb kockákra vágjuk.
A hagymát szálasra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk.
A kinyomkodott savanyú káposztát, a lencsét, a hagymát és az apróra vágott fokhagymát a sonkával összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük. Vigyázzunk, a káposzta és a sonka is sós!
Vékonyan kivajazott jénai tálba simítjuk, 3 dl vizet öntünk alá. A sütőben alufóliával letakarva 1 óra hosszat sütjük. Ha kell, közben a forró vizet pótoljuk.
Levesszük a fóliát, a tetejére szalonna szeleteket teszünk, és addig sütjük, míg a szalonna szépen megpirul. Tejföllel tálaljuk.
Tudjuk, hogy a babonák nem igazak, de azért mégsem vagyunk képesek ebben teljesen megbízni: figyeljük, mikor esik péntekre a hónap 13. napja és lekopogjuk az asztalon a még nem teljesen biztos jó hírt. Mert sosem lehet tudni.
Szerző: Udvari Fanni
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.