Menü

Lencséből készült ételek újév napjára

A lencse ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.

Pikáns lencse egytál

hozzávalók / 4 adag

350 g kis szemű lencse

1 nagy db sárgarépa

1 kis db zeller

100 g csípős kolbász

1 ek napraforgó olaj

1 közepes db vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

4 db babérlevél

1 tk csípős fűszerpaprika

250 g virsli

1.5 ek mustár

2 csapott ek finomliszt

1 ek tejföl

700 ml víz (kb.)

só ízlés szerint- bors ízlés szerint

elkészítés

A lencsét kb. 4 órára áztassuk be.

Egy kis olajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott kolbászt (én negyedekbe szeleteltem). Pár percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről a lábast, és megszórjuk a pirospaprikával.

Rádobjuk a kis kockákra vágott répát es zellert, majd felönjük másfél deciliter vízzel, belereszeljük a fokhagymagerezdeket, beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk. Pár percig főzzük, aztán dobjuk bele a lencsét, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzzük közepes lángon, amíg a lencse meg nem puhul (kb. 15-20 perc).

Ezalatt kis olajon pirítsuk meg a karikára vágott virslit. Majd tegyük félre.

Ha a lencse puha, készítsünk habarást. A lisztet keverjük simára a tejföllel, mustárral és 200 ml vízzel. Hozzáadjuk a lencséhez. Összeforraljuk, majd a virslit is beletesszük.

Lencsefasírt

hozzávalók / 4 adag

20 dkg lencse

3 gerezd fokhagyma

petrezselyem ízlés szerint

1 teáskanál fűszerpaprika (őrölt)

1 teáskanál paprikakrém

1 db tojás

2 db tojás (a panírozáshoz)

só ízlés szerint

10 dkg finomliszt

15 dkg zsemlemorzsa

2 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

elkészítés

A lencsét egy éjszakára beáztatjuk.

Másnap az aprított fokhagymával, a paprikakrémmel és az őrölt paprikával megfőzzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ne lepje el. Ízlés szerint sózzuk.

Főzzük addig, míg el nem fő a leve, majd ismét öntsük fel annyi vízzel, hogy ne lepje el, és ezt is várjuk meg, míg elfő.

Megvárjuk, míg kihűl, majd burgonytörővel összetörjük.

Hozzáadjuk a tojást, és lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.

Lencsés-sonkás káposzta

hozzávalók / 6 adag

1 kg savanyú káposzta

30 dkg lencse

1 közepes fej vöröshagyma

50 dkg füstölt-főtt tarja

20 dkg kolozsvári szalonna

2 gerezd fokhagyma

0.5 dl napraforgó olaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

őrölt fűszerkömény ízlés szerint

2 dl tejföl

elkészítés

A lencsét előző este beáztatjuk.

A füstölt sonkát előfőzzük, majd kisebb kockákra vágjuk.

A hagymát szálasra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk.

A kinyomkodott savanyú káposztát, a lencsét, a hagymát és az apróra vágott fokhagymát a sonkával összekeverjük, ízlés szerint fűszerezzük. Vigyázzunk, a káposzta és a sonka is sós!

Vékonyan kivajazott jénai tálba simítjuk, 3 dl vizet öntünk alá. A sütőben alufóliával letakarva 1 óra hosszat sütjük. Ha kell, közben a forró vizet pótoljuk.

Levesszük a fóliát, a tetejére szalonna szeleteket teszünk, és addig sütjük, míg a szalonna szépen megpirul. Tejföllel tálaljuk.

Tudjuk, hogy a babonák nem igazak, de azért mégsem vagyunk képesek ebben teljesen megbízni: figyeljük, mikor esik péntekre a hónap 13. napja és lekopogjuk az asztalon a még nem teljesen biztos jó hírt. Mert sosem lehet tudni.

Szerző: Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!