Zabos finomságok az ünnepek után
- Dátum: 2020.01.03., 18:28
- Sipos Zsófia
Az ünnepek alatti mézeskalács- és bejgli dömping után jobban esnek a könnyedebb édességek, amik még egészségesek is. A zabból készült sütemények pedig nemcsak finomak, hanem táplálóak is!
Zabkeksz
Egyszerű keksz-recept, amit bárki a kedvére alakíthat. A süti alapja gyorsan és könnyen elkészíthető.
Az ízesítésnél pedig tényleg elereszthetjük a fantáziánk. Lehet mézeskalácsfűszert használni, ha még mindig karácsonyi hangulatot szeretnénk, vagy fahéjat szórni a tésztába. De marcipánnal, különböző magokkal vagy kókusszal, esetleg egy kis étcsokoládéval is nagyon finom.
15 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, 10 dkg zabpelyhet, 15 dkg margarint (vagy vajat), 3 evőkanál mézet, egy tojást és fél csomag sütőport egy tésztává gyúrunk össze. Ízlés szerint ízesítjük, majd golyókat formálunk és 180 fokon körülbelül 10 percig sütjük.
Kókuszgolyó banánból
A csokis kókuszgolyó talán mindenkinek gyerekkora kedvenc sütije volt. Azonban zabbal és banánnal még finomabbá tehetjük.
2-3 darab banán
2,5 bögre aprószemű zabpehely
3 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
1 dl tej
10 dkg étcsokoládé
½ bögre porcukor
kevés rumaroma
4 dkg vaj
dió
és kókuszreszelék
A villával összetört banánt elkeverjük a zabpehellyel, a kakaóporral és a mézzel. Ráöntjük a tejet, és pihenni hagyjuk, miközben vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét.
Az olvadt csokoládéhoz még porcukrot, rumaromát és vajat keverünk és így adjuk a zabpelyhes masszához.
Finomra vágott diót vagy más magot adunk hozzá, majd hűtőbe tesszük és állni hagyjuk.
Egy óra után kivesszük és kis golyókat formálunk, kókuszreszeléket veszünk elő és meghempergetjük őket. A kész golyócskákat egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Linzer zabpehelyből
1 bögre aprószemű zabpehely
1 bögre aprított mandula
1 bögre rizsliszt
½ tk fahéj
vaníliaaroma
½ db citrom reszelt héja
1/3 bögre datolyaszirup
3 evőkanál kókuszolaj
1 db alma
és lekvár
Két tálra lesz szükségünk, az elsőben összekeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a mandulát, a fűszereket és a citromhéjat. A másik tálban pedig a megtisztított almát, a kókuszolajat, a datolyaszirupot keverjük össze.
Ezután a két tál tartalmát egymásba dolgozzuk és golyókat formálunk a tésztákból és kilapítva tesszük őket a tepsibe. A kis lapok felébe mélyedést fórunk és 180 fokos sütőben 15-20 percen át sütjük.
A kész linzereket megtöltjük eperlekvárral vagy baracklekvárral.
Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.
Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!