Menü

Zabos finomságok az ünnepek után

Az ünnepek alatti mézeskalács- és bejgli dömping után jobban esnek a könnyedebb édességek, amik még egészségesek is. A zabból készült sütemények pedig nemcsak finomak, hanem táplálóak is!

Zabkeksz

Egyszerű keksz-recept, amit bárki a kedvére alakíthat. A süti alapja gyorsan és könnyen elkészíthető.

Az ízesítésnél pedig tényleg elereszthetjük a fantáziánk. Lehet mézeskalácsfűszert használni, ha még mindig karácsonyi hangulatot szeretnénk, vagy fahéjat szórni a tésztába. De marcipánnal, különböző magokkal vagy kókusszal, esetleg egy kis étcsokoládéval is nagyon finom.

15 dkg lisztet, 5 dkg cukrot, 10 dkg zabpelyhet, 15 dkg margarint (vagy vajat), 3 evőkanál mézet, egy tojást és fél csomag sütőport egy tésztává gyúrunk össze. Ízlés szerint ízesítjük, majd golyókat formálunk és 180 fokon körülbelül 10 percig sütjük.

Kókuszgolyó banánból

A csokis kókuszgolyó talán mindenkinek gyerekkora kedvenc sütije volt. Azonban zabbal és banánnal még finomabbá tehetjük.

2-3 darab banán

2,5 bögre aprószemű zabpehely

3 evőkanál méz

1 evőkanál kakaópor

1 dl tej

10 dkg étcsokoládé

½ bögre porcukor

kevés rumaroma

4 dkg vaj

dió

és kókuszreszelék

A villával összetört banánt elkeverjük a zabpehellyel, a kakaóporral és a mézzel. Ráöntjük a tejet, és pihenni hagyjuk, miközben vízgőz felett felolvasztjuk az étcsokoládét.

Az olvadt csokoládéhoz még porcukrot, rumaromát és vajat keverünk és így adjuk a zabpelyhes masszához.

Finomra vágott diót vagy más magot adunk hozzá, majd hűtőbe tesszük és állni hagyjuk.

Egy óra után kivesszük és kis golyókat formálunk, kókuszreszeléket veszünk elő és meghempergetjük őket. A kész golyócskákat egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Linzer zabpehelyből

1 bögre aprószemű zabpehely

1 bögre aprított mandula

1 bögre rizsliszt

½ tk fahéj

vaníliaaroma

½ db citrom reszelt héja

1/3 bögre datolyaszirup

3 evőkanál kókuszolaj

1 db alma

és lekvár

Két tálra lesz szükségünk, az elsőben összekeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a mandulát, a fűszereket és a citromhéjat. A másik tálban pedig a megtisztított almát, a kókuszolajat, a datolyaszirupot keverjük össze.

Ezután a két tál tartalmát egymásba dolgozzuk és golyókat formálunk a tésztákból és kilapítva tesszük őket a tepsibe. A kis lapok felébe mélyedést fórunk és 180 fokos sütőben 15-20 percen át sütjük.

A kész linzereket megtöltjük eperlekvárral vagy baracklekvárral.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.