Menü

Miért jó a Bullet Journal?

A Bullet Journal tulajdonképpen egy lehetőség arra, hogy magadnak alakítsd a naptárad és ezáltal az életed rutinját. Semmi másra nincs szükség hozzá, mint egy üres füzetre és néhány darab színes ceruzára. Az egyik legfontosabb dolog, hogy ne hasonlítsd másokhoz a munkát, inspirálódj belőlük, de alakítsd a sajátoddá. Bullet Journal-t bármikor elkezdhetsz, nincs időhöz kötve.

A kreativitás szabadsága

A te saját Bullet Journal naptárod olyan lehet, amilyen te is vagy. Azt tehetsz bele, ami neked fontos. Olvasmánylistát és filmeket, amiket meg akarsz nézni. Szokás és hangulat figyelőt vagy éppen költségvetést.

A hónapokat különböző téma köré építheted fel. Színekhez, érzésekhez, élményekhez és emlékekhez is kötheted, vagy olyan tematikát találhatsz ki, ahol a kedvenceid (zenék, könyvek, filmek, sorozatok) kerülhetnek a középpontba.

Szakíts időt!

Egy ilyen kézzel készített notesz sok odaszánt időt és munkát igényel. Ezzel együtt pedig remek lehetőség a kikapcsolódásra. Csakúgy, mint a színezők (Johanna Basford munkái) segítenek a stresszoldásban és a lelassulásban, megtervezni egy Bullet Journalt és megvalósítani minden ötletet lehetőséget biztosítanak az pihenésre. Az időt és az energiát oda kell áldozni, de mindez kifizetődik.

Inspirálódj!

Az inspirációt pedig szinte bárhol megtalálhatjuk. Másoktól, vagy akár könyvekből és filmekből is szerezhetünk ihletet.

Itthon is nagyon népszerű a Bullet Journal, amihez nagyban hozzájárult, hogy az egyik legismertebb női youtuber, Viszkok Fruzsi is évek óta készíti maga a naptárját. Rendszeresen oszt meg videókat, tippeket és ötletek követőivel és az érdeklődőkkel, amik sokat segítenek azoknak, akik még csak ismerkednek a Bullet Journal lehetőségeivel.

Ahhoz, hogy a naptárad tényleg hasznos társad legyen a hétköznapokban, nemcsak elkészítened, hanem használnod is kell. A kialakított rutinok akkor épülnek be valóban az életedbe, ha napi szinten helyet és időt kapnak. A Bullet Journal így a segítőd lehet a hétköznapi feladatok és történések sokszor zavaros útvesztőjében.

Ha már ülnünk kell a munkában

Sokan vagyunk úgy azzal, hogy felnőtt életünk mintegy harmadát, negyedét ülőmunkával töltjük, és ez bizony menthetetlenül károkat okoz a testünkben. Hajlott hát, rossz gerinc, reumatológiai fájdalom, és még lehetne sorolni. Másrészt testsúlyunknak sem tesz jót, ha nem megyünk el utána, akár napi, de legalább heti három alkalommal egy jót mozogni utána. Több cikkünkben is szóba került, mivel érdemes töltenünk a munka utáni órákat, amikor persze megtehetjük. De azért arra is érdemes lehet odafigyelni, mit művelünk az irodában, ha már olyan sokáig ott vagyunk

Okostelefon vagy butamobil?

2020-at írunk, a 21. században pedig az okoskütyük fénykorát éljük és folyamatos technikai fejlődésen megyünk keresztül, ami egyrészről persze jó, másrészt kérdések sorát veti fel. Vajon mit gondolunk arról, hogy egy kis elsősnek, másodikasnak, alsós kisdiáknak mennyire van szüksége mobiltelefonra? Okostelefon vagy butamobil?

Leptin hormon növelése

A túlsúlyos vagy elhízott emberek rendszerint mindig éhesek, függetlenül attól, hogy mennyit ettek korábban, agyuk azt az üzenetet küldi, hogy vigyenek be még több kalóriát. Ráadásul külön paradoxonnak számít, hogy a legtöbb túlsúlyos ember alultáplált, mivel a legtöbb hizlaló, egészségtelen műkaja nem tartalmazza azokat a tápanyagokat, amikre a szervezetnek szüksége van.

Az idegösszeomlás előfutárai

Az idegösszeomlás nem pontos szakkifejezés, de meg lehet feleltetni annak: a súlyosság fokától függően lehet úgynevezett alkalmazkodási zavar, illetve krízisállapot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett olyan helyzetbe kerül, amelyre nincsenek megoldási mintái, nem tud azzal megküzdeni.

"Gyógyító" közhelyek

Ha az a mondat hangzik el, hogy "majd az idő minden sebet begyógyít", vagy, hogy "úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna", akkor a legtöbben csak legyintünk, hogy ezek közhelyek. Mégis krízishelyzetekben gyakran nyúlunk klisésnek hangzó mondatokhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Van jelentősége ezeknek? Valóban jótékony hatásuk van a sokszor hangoztatott, általános igazságoknak?