Menü

A lenmag igazi szuperétel

A lenmag magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. Mégis, az utóbbi időkben számos tudományos publikációban tanulmányozott, egészségre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő különleges olajokra és lignánokra lehet visszavezetni.

A len kicsi, sötétbarna- vagy arany barna színű mag, mely a leggazdagabb forrása a növényi alapú omega-3 zsírsavaknak, melyet alpha-linolenic (ALA) zsírsavaknak is neveznek.

A másik egyedülálló tulajdonsága, hogy táplálkozásunkban első számú forrása a lignánoknak. A lenmag körülbelül 7-szer több lignánt tartalmaz, mint a 2. helyezett szezámmag. A lignan a női hormonok egyensúlyban tartásáért felelős, növelheti a termékenységet, csökkenthetii a menopauzát megelőző tüneteket.

A lenmag lenyűgöző tulajdonságai

3 teáskanál lenmag az alábbiakat tartalmazza (általánosságban):

Omega-3 (ALA) 6,338mg

Rost 8g

Fehérje 6g

B1 vitamin 31% RDA*

Mangán 35% RDA*

Magnézium 30% RDA*

Foszfor 19% RDA*

Szelén 10% RDA*

Ezen kívül sok B6 vitamint, vasat, káliumot, rezet és cinket is tartalmaz.

Fogyókúrához

Az USA-ban a Journal of Nutrition megállapította, hogy a lenmag csökkentheti az elhízás mértékét és támogatja a fogyást.

Mivel a len tele van egészséges zsírokkal és rosttal, növeli a szervezett telítettség érzését, emiatt kevesebb lesz a kalória igény ami a fogyókúrát segíti. Az ALA zsírsavak segíthetik a gyulladás csökkentését is. Ez azért fontos a fogyás szempontjából, mert a gyulladásos test hajlamosabb “megtartani” a túlsúlyt.

Adjunk néhány teáskanál őrölt lenmagot levesekhez, salátákhoz, vagy turmixokhoz, amikor összeállítjuk a diétás étrendet.

Rák megelőzésére

A lenmag előnyei már többször bizonyítást nyertek, még az emlő-, prosztata-, petefészek- és vastagbél daganatok ellen is segítség lehet.

A Journal of Clinical Cancer Research-ben publikálták, hogy a lenmag fogyasztása csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát. A lenben található három féle lignánt a bélbaktériumok átalakítják enterolaktonná és enterodiollá, amely természetesen módon hozza egyensúlyba a hormonrendszert, így ez lehet az oka, hogy a lenmag csökkentheti a mellrák kockázatát. A Journal of Nutrition másik tanulmánya szerint megállapította, hogy a lignánok a lenmagban csökkenthetik endometrium és a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Keringés és a szív egészsége

Több bizonyíték is alátámasztja, hogy akik ALA-t fogyasztanak, azok kevésbé teszik ki magukat a szívroham kockázatának és csökkenti a magas vérnyomást. Nemrég, a Bostoni Egyetem 5 éves kutatásából az derült ki, hogy az ALA rendszeres fogyasztása megakadályozza egy második szívroham kialakulását. Ezt a gyulladásos reakciók gátlásával teszi, ami az artériákban plakokat vagy rossz vérkeringést okozhat. A len segíthet megtartani a szabályos szívverést, jót tesz szívritmusban szenvedőknek.

A lenmag fogyasztása

Fogyasztható teaként: két evőkanálnyi összezúzott lenmagot áztassunk egy bögre vízbe, ahol egy félóra alatt megduzzad. Leszűrve, melegítve kortyoljuk el. Egészben is fogyasztható, ilyenkor arra kell vigyázni, hogy bőséges - legalább tízszeres mennyiségű - folyadékkal nyeljük le. Borogatáshoz néhány evőkanálnyi lenmagot összetörve tesznek gézanyagból készített zacskókba, és ezt leforrázva, már nem forrón helyezik a gyulladt bőrfelületre.

A hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető. Ezért fogyasztás előtt kicsit törjük össze a magokat.

Szerző: Udvari Fanni

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.