Menü

A horoszkópok módszerei

A horoszkópok olvasgatása jó elfoglaltság a mindennapokban, unaloműzésre is kiválóan alkalmas, illetve akkor is hasznát vehetjük, ha teljes tanácstalanság vesz körül minket. A horoszkóp segít, hogy megtaláljuk magunkban azokat a gondolatokat, amelyek mentén az életünket szervezhetjük. Általában akkor könnyebben elfogadjuk a döntéseket, ha azt gondoljuk, valamilyen külső forrásból erednek, tehát kisebb felelősség nehezedik ránk. Érdemes azonban kiszűrni a mindenféle alapot nélkülöző oldalakat, ha valóban követni szeretnénk a horoszkópunkban leírtakat.

Melyek azok a vonások, amelyekről felismerhető, hogy valószínűleg nem igazi jóslatot olvashatunk?

Az egyik ismertetőjegye a kamuoldalaknak az, hogy csupa általánosságokkal találkozhatunk. Olyan mondatokat kerekítenek, amelyek bárkire igaznak mondhatók. Például:

„A szerelmi életedben valamiféle változás történhet.”
„Az anyagi helyzetedre nem árt odafigyelni.”
„Jól teszed, ha ezen a napon/héten/ebben a hónapban többet foglalkozol az egészségi állapotoddal.”

Azoknak az oldalaknak sem szabad hinni, amelyek minden csillagjegyhez ugyanazt írják, vagy rendkívül hasonló dolgokat. Könnyű őket kiszűrni: nagyjából ugyanolyan hosszúságú minden napi horoszkóp, és ha egymás után olvasod őket, nem tudod megkülönböztetni, melyik a tiéd, és melyik valaki másé. Nyilván nem várhatjuk el, hogy mindegyik gyökeresen mást tartalmazzon, hiszen mind emberek vagyunk, hasonló élethelyzetekkel, de ha tartósan ugyanazokkal a mondatokkal és tanácsokkal találkozunk, akkor azért sejthetjük, hogy nem érdemes az életünket ezek alapján alakítani.

Mely módszerek alapján véljük mégis igaznak?

Az ember, amikor horoszkópot olvas, általában, ha nem is tud róla, de valamilyen elvárásokkal teszi azt. Ezért minden mondatba bele tudja magyarázni az adott élethelyzetét. Könnyen magára vonatkoztatja a leírt szavakat, ráadásul ezt még könnyebben megteszi, ha általános dolgok vannak leírva. Mivel egyébként is kissé egocentrikus a gondolkodásunk, sokkal hamarabb fedezzük fel a közös vonásokat a saját életünk és egy leírt élet között. Tipikusan az is egy oka annak, hogy igaznak véljük a horoszkópokat, hogy azt gondoljuk, aki írta, bizonyosan ért hozzá. A tekintélyszemély szavának általában könnyebben hiszünk. Akkor is ezt a mechanizmust ismerhetjük fel, amikor egy reklámokban a fogkrémet fogorvos ajánlja. Ha olyan szakterületről van szó, amelyhez nem értünk, akkor kevésbé állunk hozzá kritikusan.

Ha tehát horoszkópot olvasunk, nem kizárt, hogy találkozunk olyan oldalakkal vagy újságcikkekkel, melyek csupán a véletlennek köszönhetik az igazságtartalmukat. Azonban ha alaposan gondolkodva olvasunk, és elemző szemléletet veszünk magunkra, akkor könnyebben ki tudjuk szűrni ezeket.

Varga Ágnes Kata

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.