Menü

A horoszkópok módszerei

A horoszkópok olvasgatása jó elfoglaltság a mindennapokban, unaloműzésre is kiválóan alkalmas, illetve akkor is hasznát vehetjük, ha teljes tanácstalanság vesz körül minket. A horoszkóp segít, hogy megtaláljuk magunkban azokat a gondolatokat, amelyek mentén az életünket szervezhetjük. Általában akkor könnyebben elfogadjuk a döntéseket, ha azt gondoljuk, valamilyen külső forrásból erednek, tehát kisebb felelősség nehezedik ránk. Érdemes azonban kiszűrni a mindenféle alapot nélkülöző oldalakat, ha valóban követni szeretnénk a horoszkópunkban leírtakat.

Melyek azok a vonások, amelyekről felismerhető, hogy valószínűleg nem igazi jóslatot olvashatunk?

Az egyik ismertetőjegye a kamuoldalaknak az, hogy csupa általánosságokkal találkozhatunk. Olyan mondatokat kerekítenek, amelyek bárkire igaznak mondhatók. Például:

„A szerelmi életedben valamiféle változás történhet.”
„Az anyagi helyzetedre nem árt odafigyelni.”
„Jól teszed, ha ezen a napon/héten/ebben a hónapban többet foglalkozol az egészségi állapotoddal.”

Azoknak az oldalaknak sem szabad hinni, amelyek minden csillagjegyhez ugyanazt írják, vagy rendkívül hasonló dolgokat. Könnyű őket kiszűrni: nagyjából ugyanolyan hosszúságú minden napi horoszkóp, és ha egymás után olvasod őket, nem tudod megkülönböztetni, melyik a tiéd, és melyik valaki másé. Nyilván nem várhatjuk el, hogy mindegyik gyökeresen mást tartalmazzon, hiszen mind emberek vagyunk, hasonló élethelyzetekkel, de ha tartósan ugyanazokkal a mondatokkal és tanácsokkal találkozunk, akkor azért sejthetjük, hogy nem érdemes az életünket ezek alapján alakítani.

Mely módszerek alapján véljük mégis igaznak?

Az ember, amikor horoszkópot olvas, általában, ha nem is tud róla, de valamilyen elvárásokkal teszi azt. Ezért minden mondatba bele tudja magyarázni az adott élethelyzetét. Könnyen magára vonatkoztatja a leírt szavakat, ráadásul ezt még könnyebben megteszi, ha általános dolgok vannak leírva. Mivel egyébként is kissé egocentrikus a gondolkodásunk, sokkal hamarabb fedezzük fel a közös vonásokat a saját életünk és egy leírt élet között. Tipikusan az is egy oka annak, hogy igaznak véljük a horoszkópokat, hogy azt gondoljuk, aki írta, bizonyosan ért hozzá. A tekintélyszemély szavának általában könnyebben hiszünk. Akkor is ezt a mechanizmust ismerhetjük fel, amikor egy reklámokban a fogkrémet fogorvos ajánlja. Ha olyan szakterületről van szó, amelyhez nem értünk, akkor kevésbé állunk hozzá kritikusan.

Ha tehát horoszkópot olvasunk, nem kizárt, hogy találkozunk olyan oldalakkal vagy újságcikkekkel, melyek csupán a véletlennek köszönhetik az igazságtartalmukat. Azonban ha alaposan gondolkodva olvasunk, és elemző szemléletet veszünk magunkra, akkor könnyebben ki tudjuk szűrni ezeket.

Varga Ágnes Kata

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.