Menü

A gyorsételek tönkreteszik a testet

Vannak olyan diéták, amik kifejezetten nyersen vagy párolva javasolják bizonyos ételek készítését, amiben van is logika. Kevesen tudják ugyanis, hogy a grillezés, az olajban sütés és a pirítás mennyire sejtromboló hatású lehet. Ez a rész különösen a rendszeres húsfogyasztókat érinti, de a többiek se dőljenek még hátra. A húsfélékben, a tojásban, az olajos magvakban, tehát általánosságban a magas fehérje- és zsírtartalmú ételekben lévő protein és zsírok, a szervezetben nagy mennyiségben jelen lévő cukorral glikációnak nevezett reakcióba lépnek.

Hosszú távú hatások

Rengeteg jól megalapozott bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a rendszeres gyorséttermi étkezés bizony komoly károkat okozhat az ember egészségében. Ennek szintén az az oka, hogy a legtöbb gyorskaja rengeteg szénhidrátot, sót, zsírokat és kalóriát tartalmaz, ennek ellenére antioxidánsokban, rostokban és más tápanyagokban pedig szegény. Az alacsony rosttartalmú étrendhez gyakran társul székrekedés, vagy más, bélrendszeri betegségek, valamint csökkent az egészséges bélbaktériumok száma is.

Jó, ha tudjuk, hogy vannak olyan esetek, amikor a gyorskaja rendszeres fogyasztásának helyrehozhatatlan hatásai lesznek az egészségre, mint például az elhízás, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a különböző szív- és érrendszeri problémák.

Az immunrendszerünket sem hagyja hidegen, ha rendszeresen dobunk be egy-egy hamburgert nagyobb kólával és krumplival. Tanulmányok eredményei szerint ezzel elősegítjük a gyulladásos és rákos megbetegedések, valamint különböző fertőzések kialakulását is, hiszen az immunrendszer kevésbé tud védekezni.

Kimutatható a gyermekkorban történő gyorsételek fogyasztása és az asztma, az ekcéma, valamint a szezonális allergiás orrnyálkahártya- és kötőhártya-gyulladás kialakulása közötti összefüggés, de a memória és a tanulás hatékonysága is romlik, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázata viszont nő.

A kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik rengeteg gyorséttermi ételt esznek, nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok. Még ha nem is leszel teljesen magad alatt, a gyorséttermi adagok fogyasztását követően lassú és melankolikus leszel, valamint kevésbé fogod kívánni az olyan egészséges ételeket, amelyek létfontosságúak lennének a szervezeted számára.

Az élelmiszerek önmagukban még nem okoznak PMS-t, de néhány közülük határozottan ronthatnak rajta. A cukor és a keményítő az egekbe képes emelni az inzulinszintet, ami ugyanilyen gyorsan le is esik, ez pedig hatással van az agyadban található vegyi anyagokra, valamint súlyosbíthatják a hangulati ingadozásokat is.

Az édes kávéitalok a lehető legrosszabbak, amiket választhatsz ilyenkor, amikor a hormonjaid tombolnak – a cukor és a koffein kombinációja (és az azt követő inzulinszint csökkenés) ugyanis komoly PMS-tüneteket okozhat.

Szerző: Udvari Fanni

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.