Menü

Kalóriaszegény pizza receptek

A pizza az egyik legaddiktívabb és legnépszerűbb étel. Az emberek viszont a legritkább esetben készítik el a saját pizzájukat otthon. Ennek vagy az az oka, hogy bonyolultnak gondolják, vagy az, hogy a futár gyorsabban megérkezik vele.

Zabpehelylisztes pizza recept

hozzávalók (1 db 32 cm átmérőjű pizzához):

15 dkg zabpehelyliszt

5 dkg szezámliszt (csökkenti a ch tartalmat, de ha nincs, akkor mehet helyette ugyanennyi zabpehelyliszt)

7,5 dkg búzasikér

1 kávéskanál himalája só

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

3 g instant élesztő

2 dl langyos víz

Zabpehelylisztes pizza elkészítése:

A tésztához a hozzávalókat – a víz kivételével – egy tálban elkeverjük, majd a vizet apránként hozzáadva addig dagasztjuk, amíg fényes felületű nem lesz és el nem válik a tál falától.

Ha ragacsos lesz egy kissé a tészta, nem baj, mivel a szezám és a zabpehelyliszt több folyadékot vesz fel. Így az eleinte kissé ragacsosnak tűnő tészta könnyebb állagú lesz a sütés után.

Ha kész a tésztánk, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 1 óráig kelesztjük.

Miután megkelt a pizzatészta, olívaolaj spray-vel befújt, nagy, lapos tepsire kiborítjuk és lisztes kézzel méretre kihúzogatjuk.

Megkenjük diétás pizzaszósszal, megpakoljuk a kedvenc feltétünkkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Pizza margherita rozsliszttel

hozzávalók / 4 adag

500 g finomliszt

150 g rozsliszt

4 ek olívaolaj

2 ek tej

14 g élesztő

1 kávéskanál só

400 ml víz

600 g mozzarella

100 g rukkola

6 ek pizzaszósz

Egy nagy tálba öntünk 150 ml langyos vizet, hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. Hozzákeverjük a rozslisztet, és tésztát gyúrunk belőle. Robotgéppel a legjobb, mert a rozsliszttel elég nehéz dolgozni. Nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyre tesszük 30 percre.

Ha kissé meg kelt, hozzáadjuk a langyos tejet, olívaolajat, 250 ml langyos vizet, sót és a lisztet. Robotgéppel 10 percig gyúrjuk, és ismét meleg helyre tesszük 1 órára.

Nekem ebből az adagból 3 pizza lesz, de el lehet osztani négy felé is. Tehát megkenjük a tepsit olívaolajjal, három felé vesszük a tésztát, kerekre nyújtjuk, mindegyiket megkenjük 2-3 ek paradicsomszósszal, rápakoljuk a sajtot. (A mozzarellát jól csöpögtessük le, vágjuk fel, majd szárítgassuk fel papírtörlővel. Nagyon csúnyán eláztathatja a tésztát.) Nem kell rá túl sok sajt, a "kevés néha több" mondás itt feltétlenül érvényesül.

230 fokos sütőben 6-8 percig sütjük, nekem van pizza programom én azon sütöm. Friss rukkolával vagy bazsalikommal tálaljuk.

Pizza teljes kiőrlésű liszttel-kovásszal

hozzávalók / 2 adag

240 g kovász (teljes kiőrlésű búzaliszt és teljes kiőrlésű rozsliszt keverékéből)

120 ml langyos víz

1 bögre teljes kiőrlésű liszt (250 ml-es bögre)

1.5 bögre kenyérliszt BL80

1 dkg élesztő

1 tk só

0.5 teáskanál méz

1 ek kevés olívaolaj

A paradicsomos szószhoz

70 g sűrített paradicsom

0.5 dl víz

1 gerezd fokhagyma

1 tk morzsolt bazsalikom

1 tk morzsolt oregánó

1 csipet cukor

só ízlés szerint

A feltéthez (lehet tetszőleges) itt

4 szelet bacon (csíkokra vágva)

10 dkg gomba (vékonyra szeletelve)

1 közepes fej lila hagyma (vékony karikákra vágva)

10 dkg mozzarella (kis darabokra tépkedve)

1 közepes db hegyes erős paprika

elkészítés

A langyos vízbe tesszük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, feloldjuk, majd hozzákeverjük a kovászt.

Egy tálba kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a kovászos keveréket, és kidolgozzuk a tésztát.

Letakarva langyos helyen 3-4 óra alatt duplájára kelesztjük.

Egy kis lábasba tesszük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, a finomra vágott fokhagymát, egy kevés vizet, és 2-3 perc alatt összefőzzük.

A sütőt előmelegítjük 250°C-ra.

A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 35 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, és a szélét kissé felhajtva peremet készítünk, amit megkenünk kevés olívaolajjal.

Míg előkészítjük a feltéthez valókat, addig pihen a tészta (kb. 10 perc).

Pihentetés után megkenjük a paradicsomos szósszal, elosztjuk rajta a bacont, gombát, hagymát, sajtot és paprikát.

Forró sütőbe téve 12-14 perc alatt készre sütjük.

Az igazi olasz pizza nincs tele feltéttel, vékony, a tésztájában nincsenek adalékanyagok, és csak pár feltét van rajta. Ha nagyon szereted a pizzát, akkor válaszd az eredeti nápolyi változatot.

Szerző: Udvari Fanni

Egy új trend, a Brecka-diéta

Rengeteg diétát ismerünk, mindenki azt választaj, ami egyénileg hatásos, vagy amire szüksége van. A TikTokon az év elején egy újabb trend ütötte fel a fejét, ez a Brecka-diéta.

A narancs jótékony hatásai

Ha a narancs előnyeiről van szó, mindenkinek az ugrik be, hogy ez az élénk színű gyümölcs remek C-vitamin-forrás. Pedig számtalan pozitív egészségügyi hatása van még, amiért érdemes gyakrabban fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek.

Tibeti fokhagyma kúra

A népi gyógyászat természetesen nem csak Magyarországon híres, hanem más kontinensek, más országok lakosságában is évezredek óta bevált módszer. A tibetiektől is tanulhatunk, erre jó példa a fokhagyma kúra.

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Vitaminok fontossága ősszel

Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.