Kalóriaszegény pizza receptek
- Dátum: 2020.02.25., 19:06
- Udvari Fanni
- diéta, étkezés, fogyókúra, főzés, kalóriaszegény, olasz ételek, pizza, rozsliszt, teljes kiőrlésű liszt
A pizza az egyik legaddiktívabb és legnépszerűbb étel. Az emberek viszont a legritkább esetben készítik el a saját pizzájukat otthon. Ennek vagy az az oka, hogy bonyolultnak gondolják, vagy az, hogy a futár gyorsabban megérkezik vele.
Zabpehelylisztes pizza recept
hozzávalók (1 db 32 cm átmérőjű pizzához):
15 dkg zabpehelyliszt
5 dkg szezámliszt (csökkenti a ch tartalmat, de ha nincs, akkor mehet helyette ugyanennyi zabpehelyliszt)
7,5 dkg búzasikér
1 kávéskanál himalája só
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 g instant élesztő
2 dl langyos víz
Zabpehelylisztes pizza elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat – a víz kivételével – egy tálban elkeverjük, majd a vizet apránként hozzáadva addig dagasztjuk, amíg fényes felületű nem lesz és el nem válik a tál falától.
Ha ragacsos lesz egy kissé a tészta, nem baj, mivel a szezám és a zabpehelyliszt több folyadékot vesz fel. Így az eleinte kissé ragacsosnak tűnő tészta könnyebb állagú lesz a sütés után.
Ha kész a tésztánk, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 1 óráig kelesztjük.
Miután megkelt a pizzatészta, olívaolaj spray-vel befújt, nagy, lapos tepsire kiborítjuk és lisztes kézzel méretre kihúzogatjuk.
Megkenjük diétás pizzaszósszal, megpakoljuk a kedvenc feltétünkkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Pizza margherita rozsliszttel
hozzávalók / 4 adag
500 g finomliszt
150 g rozsliszt
4 ek olívaolaj
2 ek tej
14 g élesztő
1 kávéskanál só
400 ml víz
600 g mozzarella
100 g rukkola
6 ek pizzaszósz
Egy nagy tálba öntünk 150 ml langyos vizet, hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. Hozzákeverjük a rozslisztet, és tésztát gyúrunk belőle. Robotgéppel a legjobb, mert a rozsliszttel elég nehéz dolgozni. Nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyre tesszük 30 percre.
Ha kissé meg kelt, hozzáadjuk a langyos tejet, olívaolajat, 250 ml langyos vizet, sót és a lisztet. Robotgéppel 10 percig gyúrjuk, és ismét meleg helyre tesszük 1 órára.
Nekem ebből az adagból 3 pizza lesz, de el lehet osztani négy felé is. Tehát megkenjük a tepsit olívaolajjal, három felé vesszük a tésztát, kerekre nyújtjuk, mindegyiket megkenjük 2-3 ek paradicsomszósszal, rápakoljuk a sajtot. (A mozzarellát jól csöpögtessük le, vágjuk fel, majd szárítgassuk fel papírtörlővel. Nagyon csúnyán eláztathatja a tésztát.) Nem kell rá túl sok sajt, a "kevés néha több" mondás itt feltétlenül érvényesül.
230 fokos sütőben 6-8 percig sütjük, nekem van pizza programom én azon sütöm. Friss rukkolával vagy bazsalikommal tálaljuk.
Pizza teljes kiőrlésű liszttel-kovásszal
hozzávalók / 2 adag
240 g kovász (teljes kiőrlésű búzaliszt és teljes kiőrlésű rozsliszt keverékéből)
120 ml langyos víz
1 bögre teljes kiőrlésű liszt (250 ml-es bögre)
1.5 bögre kenyérliszt BL80
1 dkg élesztő
1 tk só
0.5 teáskanál méz
1 ek kevés olívaolaj
A paradicsomos szószhoz
70 g sűrített paradicsom
0.5 dl víz
1 gerezd fokhagyma
1 tk morzsolt bazsalikom
1 tk morzsolt oregánó
1 csipet cukor
só ízlés szerint
A feltéthez (lehet tetszőleges) itt
4 szelet bacon (csíkokra vágva)
10 dkg gomba (vékonyra szeletelve)
1 közepes fej lila hagyma (vékony karikákra vágva)
10 dkg mozzarella (kis darabokra tépkedve)
1 közepes db hegyes erős paprika
elkészítés
A langyos vízbe tesszük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, feloldjuk, majd hozzákeverjük a kovászt.
Egy tálba kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a kovászos keveréket, és kidolgozzuk a tésztát.
Letakarva langyos helyen 3-4 óra alatt duplájára kelesztjük.
Egy kis lábasba tesszük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, a finomra vágott fokhagymát, egy kevés vizet, és 2-3 perc alatt összefőzzük.
A sütőt előmelegítjük 250°C-ra.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 35 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, és a szélét kissé felhajtva peremet készítünk, amit megkenünk kevés olívaolajjal.
Míg előkészítjük a feltéthez valókat, addig pihen a tészta (kb. 10 perc).
Pihentetés után megkenjük a paradicsomos szósszal, elosztjuk rajta a bacont, gombát, hagymát, sajtot és paprikát.
Forró sütőbe téve 12-14 perc alatt készre sütjük.
Az igazi olasz pizza nincs tele feltéttel, vékony, a tésztájában nincsenek adalékanyagok, és csak pár feltét van rajta. Ha nagyon szereted a pizzát, akkor válaszd az eredeti nápolyi változatot.
Szerző: Udvari Fanni
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?
A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!
Minden feldolgozott élelmiszer káros?

A feldolgozott élelmiszerek hatásai sokrétűek, és lehetnek pozitívak is, de gyakran inkább negatív következményekkel járnak, különösen, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. Vannak azonban feldolgozott élelmiszerek, melyek egészségesebbek, mint hinnénk.
Nem vehetnek energiaitalt a gyerekek

Április végén döntés született: megtiltották a 18 év alattiaknak az energiaitalok vásárlását. Tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni. A parlament 174 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a törvényjavaslatot.
Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?