Kalóriaszegény pizza receptek
- Dátum: 2020.02.25., 19:06
- Udvari Fanni
- diéta, étkezés, fogyókúra, főzés, kalóriaszegény, olasz ételek, pizza, rozsliszt, teljes kiőrlésű liszt
A pizza az egyik legaddiktívabb és legnépszerűbb étel. Az emberek viszont a legritkább esetben készítik el a saját pizzájukat otthon. Ennek vagy az az oka, hogy bonyolultnak gondolják, vagy az, hogy a futár gyorsabban megérkezik vele.

Zabpehelylisztes pizza recept
hozzávalók (1 db 32 cm átmérőjű pizzához):
15 dkg zabpehelyliszt
5 dkg szezámliszt (csökkenti a ch tartalmat, de ha nincs, akkor mehet helyette ugyanennyi zabpehelyliszt)
7,5 dkg búzasikér
1 kávéskanál himalája só
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 g instant élesztő
2 dl langyos víz
Zabpehelylisztes pizza elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat – a víz kivételével – egy tálban elkeverjük, majd a vizet apránként hozzáadva addig dagasztjuk, amíg fényes felületű nem lesz és el nem válik a tál falától.
Ha ragacsos lesz egy kissé a tészta, nem baj, mivel a szezám és a zabpehelyliszt több folyadékot vesz fel. Így az eleinte kissé ragacsosnak tűnő tészta könnyebb állagú lesz a sütés után.
Ha kész a tésztánk, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 1 óráig kelesztjük.
Miután megkelt a pizzatészta, olívaolaj spray-vel befújt, nagy, lapos tepsire kiborítjuk és lisztes kézzel méretre kihúzogatjuk.
Megkenjük diétás pizzaszósszal, megpakoljuk a kedvenc feltétünkkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Pizza margherita rozsliszttel

hozzávalók / 4 adag
500 g finomliszt
150 g rozsliszt
4 ek olívaolaj
2 ek tej
14 g élesztő
1 kávéskanál só
400 ml víz
600 g mozzarella
100 g rukkola
6 ek pizzaszósz
Egy nagy tálba öntünk 150 ml langyos vizet, hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. Hozzákeverjük a rozslisztet, és tésztát gyúrunk belőle. Robotgéppel a legjobb, mert a rozsliszttel elég nehéz dolgozni. Nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyre tesszük 30 percre.
Ha kissé meg kelt, hozzáadjuk a langyos tejet, olívaolajat, 250 ml langyos vizet, sót és a lisztet. Robotgéppel 10 percig gyúrjuk, és ismét meleg helyre tesszük 1 órára.
Nekem ebből az adagból 3 pizza lesz, de el lehet osztani négy felé is. Tehát megkenjük a tepsit olívaolajjal, három felé vesszük a tésztát, kerekre nyújtjuk, mindegyiket megkenjük 2-3 ek paradicsomszósszal, rápakoljuk a sajtot. (A mozzarellát jól csöpögtessük le, vágjuk fel, majd szárítgassuk fel papírtörlővel. Nagyon csúnyán eláztathatja a tésztát.) Nem kell rá túl sok sajt, a "kevés néha több" mondás itt feltétlenül érvényesül.
230 fokos sütőben 6-8 percig sütjük, nekem van pizza programom én azon sütöm. Friss rukkolával vagy bazsalikommal tálaljuk.
Pizza teljes kiőrlésű liszttel-kovásszal

hozzávalók / 2 adag
240 g kovász (teljes kiőrlésű búzaliszt és teljes kiőrlésű rozsliszt keverékéből)
120 ml langyos víz
1 bögre teljes kiőrlésű liszt (250 ml-es bögre)
1.5 bögre kenyérliszt BL80
1 dkg élesztő
1 tk só
0.5 teáskanál méz
1 ek kevés olívaolaj
A paradicsomos szószhoz
70 g sűrített paradicsom
0.5 dl víz
1 gerezd fokhagyma
1 tk morzsolt bazsalikom
1 tk morzsolt oregánó
1 csipet cukor
só ízlés szerint
A feltéthez (lehet tetszőleges) itt
4 szelet bacon (csíkokra vágva)
10 dkg gomba (vékonyra szeletelve)
1 közepes fej lila hagyma (vékony karikákra vágva)
10 dkg mozzarella (kis darabokra tépkedve)
1 közepes db hegyes erős paprika
elkészítés

A langyos vízbe tesszük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, feloldjuk, majd hozzákeverjük a kovászt.
Egy tálba kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a kovászos keveréket, és kidolgozzuk a tésztát.
Letakarva langyos helyen 3-4 óra alatt duplájára kelesztjük.
Egy kis lábasba tesszük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, a finomra vágott fokhagymát, egy kevés vizet, és 2-3 perc alatt összefőzzük.
A sütőt előmelegítjük 250°C-ra.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 35 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, és a szélét kissé felhajtva peremet készítünk, amit megkenünk kevés olívaolajjal.
Míg előkészítjük a feltéthez valókat, addig pihen a tészta (kb. 10 perc).
Pihentetés után megkenjük a paradicsomos szósszal, elosztjuk rajta a bacont, gombát, hagymát, sajtot és paprikát.
Forró sütőbe téve 12-14 perc alatt készre sütjük.
Az igazi olasz pizza nincs tele feltéttel, vékony, a tésztájában nincsenek adalékanyagok, és csak pár feltét van rajta. Ha nagyon szereted a pizzát, akkor válaszd az eredeti nápolyi változatot.
Szerző: Udvari Fanni
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.