Menü

Az omega 3 hajkapszulák inkább ártanak, mint használnak

A halolaj az olajos halak szöveteiből származik. A hideg tengerekben élő zsíros halak a legfőbb források. A halolajat általában vagy magában a hallal vagy halolaj táplálékkiegészítő formában fogyaszthatjuk.

A halolaj egy koncentrált Omega-3 zsírsav forrás, melyet gyakran hívnak ω−3 zsírsavaknak vagy n-3 zsírsavaknak is. Ennél is tudományosabban az Omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, PUFA-k (Polyunsaturated fatty acid). Az emberi test önmagában képes előállítani a szervezete számára szükséges zsírokat, de ez nem igaz az Omega-3 zsírsavakra. Az esszenciális zsírsavak, azaz az Omega-3 zsírsavak beviteléről táplálékon vagy étrendkiegészítőkön keresztül kell gondoskodnunk.

Norvégia a halolaj és az omega-3 zsírsavak termelésének meghatározó szereplője: a világ omega-3-tartalmú ételeinek 40%-a származik ebből az országból. Régóta ismert az omega-3 zsírsavak kedvező egészségügyi hatása, azonban ennek okáról viszonylag keveset tudunk.

Livar Froyland, a Táplálkozási és Tengeri Ételkutató Nemzeti Intézet (NFES) igazgatója szerint a vásárlók, a hatóság, és az ipar élénken érdeklődik, ezek az anyagok a szervezetbe miként szívódnak fel, valamint a mennyi ideig lehet ezeket a termékeket felhasználni. Az omega-3 projektben az NIFS-hez csatlakozott az oszlói Uppsala Egyetem, illetve a Bergeni Klinikai Tudományok Központja.

Froyland és munkatársai arra keresték a választ, hogy vajon érdemesebb-e halat fogyasztani, vagy inkább omega-3-mal feldúsított termékeket, esetleg a napi 1 kanál tőkehalmáj-olaj a legcélravezetőbb. A kutatás rá akar világítani az avas halolaj káros hatásaira is - mely kérdéskört eddig még senki nem vizsgálta.

A halolaj hatása

A halolajnak nagyon sok jótékony hatása van. Ez csupán néhány lesz a halolaj tudományosan bizonyított előnyeiből, amiről jó ha tudnak.

ADHD (figyelemhiányos hiperkativitás-zavar). Az orvosközösség számos tagja, beleértve magamat is úgy véljük, hogy az Omega-3 zsírsavak nem megfelelő szintje hozzájárulhat az ADHD tünetekhez, és köze lehet a fejlődési problémákhoz csak úgy, mint más egyéb életen át tartó mentális egészségügyi problémákhoz.

A halolaj és az Alzheimer kór összekapcsolódását évek óta eredményesen tanulmányozzák. Az agyi működéshez szükséges zsírsavak, amik a halolajban megtalálhatóak nem csak a kognitív hanyatlást csökkentik, de megakadályozhatják az időskori agysorvadást is. Egy a FASEB folyóiratban megjelent tanulmány vizsgálta az Omega-3 zsírsavak és antioxidánsok egészségre gyakorolt hatásait 4 és 14 hónapon át tartó fogyasztásakor. A cikkben tett megállapítások még egyszer megerősítették, hogy a halolaj egy lehetséges fegyverként is működhet a demencia és az Alzheimer kór ellen.

A romlott olaj fogyasztása oxidatív stresszt eredményezhet az elő sejtek számára, ami csökkenti a szervezet antioxidáns szintjét, előnytelen folyamatokat beindítva. Egy korábbi vizsgálatban már bebizonyították, hogy az olajkapszulák rendelkeznek ilyen jellegű hatással - akár lejárati idejük előtt egy évvel, ezzel szemben a friss omega-3 kivonat nem káros.

Csak az ilyen zsírsavakat tartalmazó kapszulákat kell megemlítenünk – „mindent az egészségért” jelszóval, ám egy német kutatókból álló csoport szerint a „jóból” is megárt a sok. A szervezet nem képes előállítani, így mindenképp táplálkozással kell fedeznünk. Leginkább növényi olajokban, tengeri halakban fordul elő.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!