Menü

Az omega 3 hajkapszulák inkább ártanak, mint használnak

A halolaj az olajos halak szöveteiből származik. A hideg tengerekben élő zsíros halak a legfőbb források. A halolajat általában vagy magában a hallal vagy halolaj táplálékkiegészítő formában fogyaszthatjuk.

A halolaj egy koncentrált Omega-3 zsírsav forrás, melyet gyakran hívnak ω−3 zsírsavaknak vagy n-3 zsírsavaknak is. Ennél is tudományosabban az Omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, PUFA-k (Polyunsaturated fatty acid). Az emberi test önmagában képes előállítani a szervezete számára szükséges zsírokat, de ez nem igaz az Omega-3 zsírsavakra. Az esszenciális zsírsavak, azaz az Omega-3 zsírsavak beviteléről táplálékon vagy étrendkiegészítőkön keresztül kell gondoskodnunk.

Norvégia a halolaj és az omega-3 zsírsavak termelésének meghatározó szereplője: a világ omega-3-tartalmú ételeinek 40%-a származik ebből az országból. Régóta ismert az omega-3 zsírsavak kedvező egészségügyi hatása, azonban ennek okáról viszonylag keveset tudunk.

Livar Froyland, a Táplálkozási és Tengeri Ételkutató Nemzeti Intézet (NFES) igazgatója szerint a vásárlók, a hatóság, és az ipar élénken érdeklődik, ezek az anyagok a szervezetbe miként szívódnak fel, valamint a mennyi ideig lehet ezeket a termékeket felhasználni. Az omega-3 projektben az NIFS-hez csatlakozott az oszlói Uppsala Egyetem, illetve a Bergeni Klinikai Tudományok Központja.

Froyland és munkatársai arra keresték a választ, hogy vajon érdemesebb-e halat fogyasztani, vagy inkább omega-3-mal feldúsított termékeket, esetleg a napi 1 kanál tőkehalmáj-olaj a legcélravezetőbb. A kutatás rá akar világítani az avas halolaj káros hatásaira is - mely kérdéskört eddig még senki nem vizsgálta.

A halolaj hatása

A halolajnak nagyon sok jótékony hatása van. Ez csupán néhány lesz a halolaj tudományosan bizonyított előnyeiből, amiről jó ha tudnak.

ADHD (figyelemhiányos hiperkativitás-zavar). Az orvosközösség számos tagja, beleértve magamat is úgy véljük, hogy az Omega-3 zsírsavak nem megfelelő szintje hozzájárulhat az ADHD tünetekhez, és köze lehet a fejlődési problémákhoz csak úgy, mint más egyéb életen át tartó mentális egészségügyi problémákhoz.

A halolaj és az Alzheimer kór összekapcsolódását évek óta eredményesen tanulmányozzák. Az agyi működéshez szükséges zsírsavak, amik a halolajban megtalálhatóak nem csak a kognitív hanyatlást csökkentik, de megakadályozhatják az időskori agysorvadást is. Egy a FASEB folyóiratban megjelent tanulmány vizsgálta az Omega-3 zsírsavak és antioxidánsok egészségre gyakorolt hatásait 4 és 14 hónapon át tartó fogyasztásakor. A cikkben tett megállapítások még egyszer megerősítették, hogy a halolaj egy lehetséges fegyverként is működhet a demencia és az Alzheimer kór ellen.

A romlott olaj fogyasztása oxidatív stresszt eredményezhet az elő sejtek számára, ami csökkenti a szervezet antioxidáns szintjét, előnytelen folyamatokat beindítva. Egy korábbi vizsgálatban már bebizonyították, hogy az olajkapszulák rendelkeznek ilyen jellegű hatással - akár lejárati idejük előtt egy évvel, ezzel szemben a friss omega-3 kivonat nem káros.

Csak az ilyen zsírsavakat tartalmazó kapszulákat kell megemlítenünk – „mindent az egészségért” jelszóval, ám egy német kutatókból álló csoport szerint a „jóból” is megárt a sok. A szervezet nem képes előállítani, így mindenképp táplálkozással kell fedeznünk. Leginkább növényi olajokban, tengeri halakban fordul elő.

A maracuja pozitív hatásai

A maracuják két fő csoportja a sárga és a lila héjú maracuja. Ezeknek eredete nagyjából azonos, bár bizonyos feltételezések szerint a sárga héjú maracuja az Amazonas vidékén őshonos.

U- vitamin, hallottál már róla?

A vitaminok széles skáláját ismerjük, nagyjából tudjuk is, hogy melyik milyen hatással van szervezetünkre, de vannak olyanok, amikről keveset hallunk. Nézzük, hogy az U-vitamin miért lehet hasznos számunkra?

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.