Legfinomabb csokis édességek egészségesen
- Dátum: 2020.03.05., 03:54
- Udvari Fanni
- csokoládé, egészség, étkezés, fogyás, főzés, kalória, konyha, sütemény
Én személy szerint mindent imádok, ami csokis. Persze nehéz ezt úgy megoldani, hogy a kalóriák ne lóduljanak az egekig, de azért nem lehetetlen. Egyszerű trükk, ha a csoki helyett natúr kakaóport használunk – és ez nem is olyan nagy turpisság, hiszen a csoki is kakaóból van.
Kókuszgolyó
hozzávalók / 6 adag
100 g kókuszreszelék
2 db alma
100 g zabpehely (apró szemű)
fahéj ízlés szerint (őrölt)
3 ml folyékony édesítőszer (ízlés szerint)
2 kk cukrozatlan kakaópor
elkészítés
Hámozzuk meg és reszeljük le az almákat nagy lyukú reszelőn.
Egy nagy tálban gyúrjuk össze a zabpelyhet, kókuszreszelék 2/3 -ét, kakaóport, fahéjat, a porrá zúzott édesítőszert és az almát.
Fedjük le a tálat, rakjuk 1 éjszakára hűtőszekrénybe.
Nedves kézzel formáljunk dió nagyságú golyókat.
Hempergessük meg a megmaradt kókuszreszelékben.
Mennyei nyers csokoládétorta
hozzávalók / 12 adag
2 közepes db érett avokádó
70 g cukrozatlan kakaópor
50 g kókuszolaj
1 db vanília
70 g mag nélküli datolya
10 dkg mandulaliszt
0.5 teáskanál tengeri só
elkészítés
A datolyát áztassuk vízbe, így könnyebb dolgozni vele. Ezután pépesítsük, és keverjük össze a mandulaliszttel, kevés sóval, míg össze nem áll.
Kb. 20 cm-es kerek kapcsos tortaformát béleljük ki folpackkal, és a tortalap masszát az aljára egyengetjük, nyomogatjuk.
Ezután az avokádó húsát kikaparjuk, mixerbe rakjuk, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és a többi alapanyagot, majd krémesre mixereljük.
Ezután kanalazzuk a csokikrémet az alapra, egyengessük el, villával csíkosra dekoráljuk, majd rakjuk 1-2 órára a mélyhűtőbe.
Diétás csokis túrókrémes süti
hozzávalók / 6 adag
A piskótához
3 db tojás
14 ek zabkorpa
10 ek víz
1 kávéskanál szalalkáli
1 késhegynyi stevia por (ízlés szerint bármilyen édesítőszer)
2 ek cukrozatlan kakaópor
5 ml vaníliaaroma
4 csepp napraforgó olaj
A krémhez
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
4 dl tej
25 dkg sovány túró
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
4 ek kókuszreszelék
10 ml folyékony édesítőszer
A mázhoz
2 ek cukrozatlan kakaópor
10 ml folyékony édesítőszer
4 ek víz
1 ek margarin
elkészítés
A piskótába való alapanyagokat, kivéve a tojásfehérjét, mind egy nagy tálba helyezzük, és alaposan összekeverjük őket.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk. Ezt egy vékonyan kiolajozott tepsibe vagy tortaformába öntjük, és megsütjük.
Ez idő alatt a krémet elkészítjük. A vaníliapudingot megfőzzük a tejjel és az édesítőszerrel. A túrót a kókuszreszelékkel és a citromhéjával összedolgozzuk, majd az elkészült pudingot is hozzáadjuk.
A máz tulajdonképpen lehetne csak natúr kakaópor, de szerintem így még finomabb! Minden hozzávalót egy edénybe helyezünk,és vízfürdő felett folytonos kevergetés mellett csomómentes mázzá főzzük.
A picit kihűlt piskótára helyezzük a krémet, majd a tetejére öntjük a csokimázat, és a hűtőbe rakjuk legalább egy órára.
Irány a konyha, lépjük meg finomságokkal az egész családot.
Szerző: Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.