Menü

Legfinomabb csokis édességek egészségesen

Én személy szerint mindent imádok, ami csokis. Persze nehéz ezt úgy megoldani, hogy a kalóriák ne lóduljanak az egekig, de azért nem lehetetlen. Egyszerű trükk, ha a csoki helyett natúr kakaóport használunk – és ez nem is olyan nagy turpisság, hiszen a csoki is kakaóból van.

Kókuszgolyó

hozzávalók / 6 adag

100 g kókuszreszelék

2 db alma

100 g zabpehely (apró szemű)

fahéj ízlés szerint (őrölt)

3 ml folyékony édesítőszer (ízlés szerint)

2 kk cukrozatlan kakaópor

elkészítés

Hámozzuk meg és reszeljük le az almákat nagy lyukú reszelőn.

Egy nagy tálban gyúrjuk össze a zabpelyhet, kókuszreszelék 2/3 -ét, kakaóport, fahéjat, a porrá zúzott édesítőszert és az almát.

Fedjük le a tálat, rakjuk 1 éjszakára hűtőszekrénybe.

Nedves kézzel formáljunk dió nagyságú golyókat.

Hempergessük meg a megmaradt kókuszreszelékben.

Mennyei nyers csokoládétorta

hozzávalók / 12 adag

2 közepes db érett avokádó

70 g cukrozatlan kakaópor

50 g kókuszolaj

1 db vanília

70 g mag nélküli datolya

10 dkg mandulaliszt

0.5 teáskanál tengeri só

elkészítés

A datolyát áztassuk vízbe, így könnyebb dolgozni vele. Ezután pépesítsük, és keverjük össze a mandulaliszttel, kevés sóval, míg össze nem áll.

Kb. 20 cm-es kerek kapcsos tortaformát béleljük ki folpackkal, és a tortalap masszát az aljára egyengetjük, nyomogatjuk.

Ezután az avokádó húsát kikaparjuk, mixerbe rakjuk, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és a többi alapanyagot, majd krémesre mixereljük.

Ezután kanalazzuk a csokikrémet az alapra, egyengessük el, villával csíkosra dekoráljuk, majd rakjuk 1-2 órára a mélyhűtőbe.

Diétás csokis túrókrémes süti

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

3 db tojás

14 ek zabkorpa

10 ek víz

1 kávéskanál szalalkáli

1 késhegynyi stevia por (ízlés szerint bármilyen édesítőszer)

2 ek cukrozatlan kakaópor

5 ml vaníliaaroma

4 csepp napraforgó olaj

A krémhez

1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

4 dl tej

25 dkg sovány túró

1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

4 ek kókuszreszelék

10 ml folyékony édesítőszer

A mázhoz

2 ek cukrozatlan kakaópor

10 ml folyékony édesítőszer

4 ek víz

1 ek margarin

elkészítés

A piskótába való alapanyagokat, kivéve a tojásfehérjét, mind egy nagy tálba helyezzük, és alaposan összekeverjük őket.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk. Ezt egy vékonyan kiolajozott tepsibe vagy tortaformába öntjük, és megsütjük.

Ez idő alatt a krémet elkészítjük. A vaníliapudingot megfőzzük a tejjel és az édesítőszerrel. A túrót a kókuszreszelékkel és a citromhéjával összedolgozzuk, majd az elkészült pudingot is hozzáadjuk.

A máz tulajdonképpen lehetne csak natúr kakaópor, de szerintem így még finomabb! Minden hozzávalót egy edénybe helyezünk,és vízfürdő felett folytonos kevergetés mellett csomómentes mázzá főzzük.

A picit kihűlt piskótára helyezzük a krémet, majd a tetejére öntjük a csokimázat, és a hűtőbe rakjuk legalább egy órára.

Irány a konyha, lépjük meg finomságokkal az egész családot.

Szerző: Udvari Fanni

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.