Menü

Tisztán ráutaló jelek, hogy empata vagy

Az empata képes érezni mások szándékait, gondolatait és érzéseit olyan természetes módon, mint ahogy más lélegzik. Ezért úgymond mindig nyitottak mások belső világára, ami azt jelenti, hogy ezek a személyek valóban érzik és sok esetben át is veszik mások érzelmeit. A legtöbb empata nincs tudatában annak hogy milyen képességekkel rendelkezik.

Mintha nagyon érzékeny hallószerveik lennének, úgy neszelik meg a hazugságokat. Egy empata érzi, hogy mikor őszinték vele és mikor gondolnak mást, mint amit mondanak. Különösen akkor, ha közeli hozzátartozóról van szó, ezekkel a személyekkel ugyanis jobban összehangolódott, mint az idegenekkel, emiatt élesebben észreveszik a ferdített igazságokat.

Sok empata úgy gondolja magáról, hogy ők egyszerűen csak érzékenyek, vagy túlérzékenyek, de valójában többről van szó, mint puszta érzékenységről.

Megválogatod, kit engedsz közel magadhoz Csak egy maroknyi barátod van - mert mindenki más lefáraszt, kicsavar és kényelmetlenül érzed magad a társaságában - de ez a szűk kör nagyon közel áll hozzád.

Az emberek hamar megosztják veled a titkaikat
Rendszeresen előfordul, hogy olyan személyek mesélnek neked legféltettebb titkaikról, akiket alig, vagy csak felületesen ismersz. Ilyenkor még ők maguk is meglepődnek, miért osztják meg veled rejtett dolgaikat, de ez azért van, mert érzik, hogy mélyebb szinten érted meg őket.

Érdekelnek az ősi, történelmi jelentőségű helyek, épületek, tárgyak
Ha romok között jársz, vagy egy gazdag múltú épületben, érzed és szinte átveszed a hely rezgését, mert lenyűgöz a sok rétegnyi energia, ami ott lerakódott az évek során.

Örülsz, ha egyedül lehetsz

Bár néha egyedül érzed magadat (főleg, ha olyan helyen vagy, ahol rossz érzések fognak el), valójában kifejezetten élvezed a magányt.

Időről-időre szükséged van rá, hogy egyedül töltődhess fel, különben úgy érzed, érzelmileg teljesen leterheltté válsz, képtelen vagy rá, hogy másoknak segíts, másokkal foglalkozz.Szerencsére elegendő némi egyedüllét, és ismét a régi fokozaton üzemelsz!

Sokszor ingadozik a hangulatod

Ez egy újabb rossz pont, amiért nincs veled könnyű dolga a környezetednek.Mivel nem te vagy az, aki ráragasztja a hangulatát másokra, hanem éppen fordítva, a külső szemlélőnek úgy tűnik, a széllel változik a kedved. Ez jelentős részt igaz is, azonban azok, akik „állandó” érzelmekkel bírnak, nehezen tolerálják a te szélsőségeidet.

Csak abban vagy hatékony, amit szeretsz

Ha bármit rád kényszerítenek, akkor egyszerűen katasztrofális munkát végzel, és még rosszabbul érzed magadat tőle. Bár mindent megcsinálsz, amit muszáj, néha komoly kínokat élsz át egy-egy tevékenység során. Ennek az oka az, hogy időpazarlásnak tartasz bizonyos dolgokat, és a legkevésbé sem bírod, ha örömöt kell színlelned, miközben a hátad közepére sem kívánod az adott helyzetet.

Szívesen fejleszted magadat

Idővel tisztába kerülsz azzal, hogy jók a megérzéseid, emiatt érdemes rájuk hallgatnod.Ha ezt sikerül felismerned, akkor gyorsan rálépsz a tanulás útjára, és az egyik első célod az lesz, hogy fejleszd az intuícióidat, és még inkább a belső gondolataidra hagyatkozhass.

Nem kell sok idő ahhoz, hogy ezt a csodás képességet – a tanulási kedveddel karöltve – gyorsan a javadra fordítsd!

Ha a fenti pontok többsége igaz rád, akkor valószínűleg empata vagy. Nagyon nehéz manapság ilyen kivételes személynek lenni, mert a világból egyre több negatív energia áramlik feléjük. Emiatt sokan érzik úgy, hogy a világban komoly változtatásokra van szükség, hogy egy jobb, igazságosabb, békésebb és élhetőbb világot teremtsen.

Szerző: Udvari Fanni

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy változtass valamin

Ha gyakran vagyunk nyugtalanok, vagy unatkozunk, az azt jelentheti, hogy kétségbeejtően nagy szükségünk van a változásra, hogy a lelkünk ismét elégtétellel teljen el. Nem kell feltétlen az egész életünket gyökerestől megváltoztatnunk, egy új hobbi, vagy edzésterv is kitöltheti a tátongó ürességet.

„Túl jó vagy hozzám” – és ami mögötte van

Az utóbbi években megnövekedett azoknak a száma, akiket depresszió, vagy valamilyen szorongásos probléma miatt kezeltek. A pszichológusok rendszeresen találkoznak olyan páciensekkel, akik nem tudják helyesen felmérni a saját személyiségük jelentőségét, esetleg nem rendelkeznek egészséges önképpel. Ez pedig nemcsak lélektani hatásokkal bír, de az emberi kapcsolatokat is nagyban befolyásolja.

Női hiszti - létezik?

Népszerű, ám kissé kerülendő téma manapság a nők és férfiak közti, főképpen hangulatbeli különbségek. Bár számos vicc alapul nemek közötti sztereotípiákon, mégis valahogy keserű nevetés kíséri csupán azokat. Szeretjük kerülni a komoly megnyilatkozást és véleményünk kinyilvánítását a témáról, pedig nem kellene. Érdemes beszélni róla, és néhány dologgal tisztába kerülni.

Pletyka

Egy frappáns mondatot olvastam a közösségi oldalon „nyugodtan hidd el, amit rólam pletykálnak, sőt, ha gondolod, még hozzá is tehetsz.” Mosolyogtam rajta, de sajnos kevés ember van, akit nem foglalkoztat, hogy mit mondanak róla mások. Ők viszont boldog emberek.

Olvass az emberekben!

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. De, hiába is próbálunk figyelni magunkra, a testünk is mindent elárul jelenlegi lelkiállapotunkról. Ezek a non-verbális kommunikáció eszközei. Sok helyzetben érdemes megfigyelni a gesztust, a mimikát és a szakértők máris el tudják mesélni, hogy éppen hazudunk, szorongunk vagy csak feszültek vagyunk. Ezek általában tudatalatti “dolgok”, amiket nem nagyon tudunk kontrollálni.