Menü

Tisztán ráutaló jelek, hogy empata vagy

Az empata képes érezni mások szándékait, gondolatait és érzéseit olyan természetes módon, mint ahogy más lélegzik. Ezért úgymond mindig nyitottak mások belső világára, ami azt jelenti, hogy ezek a személyek valóban érzik és sok esetben át is veszik mások érzelmeit. A legtöbb empata nincs tudatában annak hogy milyen képességekkel rendelkezik.

Mintha nagyon érzékeny hallószerveik lennének, úgy neszelik meg a hazugságokat. Egy empata érzi, hogy mikor őszinték vele és mikor gondolnak mást, mint amit mondanak. Különösen akkor, ha közeli hozzátartozóról van szó, ezekkel a személyekkel ugyanis jobban összehangolódott, mint az idegenekkel, emiatt élesebben észreveszik a ferdített igazságokat.

Sok empata úgy gondolja magáról, hogy ők egyszerűen csak érzékenyek, vagy túlérzékenyek, de valójában többről van szó, mint puszta érzékenységről.

Megválogatod, kit engedsz közel magadhoz Csak egy maroknyi barátod van - mert mindenki más lefáraszt, kicsavar és kényelmetlenül érzed magad a társaságában - de ez a szűk kör nagyon közel áll hozzád.

Az emberek hamar megosztják veled a titkaikat
Rendszeresen előfordul, hogy olyan személyek mesélnek neked legféltettebb titkaikról, akiket alig, vagy csak felületesen ismersz. Ilyenkor még ők maguk is meglepődnek, miért osztják meg veled rejtett dolgaikat, de ez azért van, mert érzik, hogy mélyebb szinten érted meg őket.

Érdekelnek az ősi, történelmi jelentőségű helyek, épületek, tárgyak
Ha romok között jársz, vagy egy gazdag múltú épületben, érzed és szinte átveszed a hely rezgését, mert lenyűgöz a sok rétegnyi energia, ami ott lerakódott az évek során.

Örülsz, ha egyedül lehetsz

Bár néha egyedül érzed magadat (főleg, ha olyan helyen vagy, ahol rossz érzések fognak el), valójában kifejezetten élvezed a magányt.

Időről-időre szükséged van rá, hogy egyedül töltődhess fel, különben úgy érzed, érzelmileg teljesen leterheltté válsz, képtelen vagy rá, hogy másoknak segíts, másokkal foglalkozz.Szerencsére elegendő némi egyedüllét, és ismét a régi fokozaton üzemelsz!

Sokszor ingadozik a hangulatod

Ez egy újabb rossz pont, amiért nincs veled könnyű dolga a környezetednek.Mivel nem te vagy az, aki ráragasztja a hangulatát másokra, hanem éppen fordítva, a külső szemlélőnek úgy tűnik, a széllel változik a kedved. Ez jelentős részt igaz is, azonban azok, akik „állandó” érzelmekkel bírnak, nehezen tolerálják a te szélsőségeidet.

Csak abban vagy hatékony, amit szeretsz

Ha bármit rád kényszerítenek, akkor egyszerűen katasztrofális munkát végzel, és még rosszabbul érzed magadat tőle. Bár mindent megcsinálsz, amit muszáj, néha komoly kínokat élsz át egy-egy tevékenység során. Ennek az oka az, hogy időpazarlásnak tartasz bizonyos dolgokat, és a legkevésbé sem bírod, ha örömöt kell színlelned, miközben a hátad közepére sem kívánod az adott helyzetet.

Szívesen fejleszted magadat

Idővel tisztába kerülsz azzal, hogy jók a megérzéseid, emiatt érdemes rájuk hallgatnod.Ha ezt sikerül felismerned, akkor gyorsan rálépsz a tanulás útjára, és az egyik első célod az lesz, hogy fejleszd az intuícióidat, és még inkább a belső gondolataidra hagyatkozhass.

Nem kell sok idő ahhoz, hogy ezt a csodás képességet – a tanulási kedveddel karöltve – gyorsan a javadra fordítsd!

Ha a fenti pontok többsége igaz rád, akkor valószínűleg empata vagy. Nagyon nehéz manapság ilyen kivételes személynek lenni, mert a világból egyre több negatív energia áramlik feléjük. Emiatt sokan érzik úgy, hogy a világban komoly változtatásokra van szükség, hogy egy jobb, igazságosabb, békésebb és élhetőbb világot teremtsen.

Szerző: Udvari Fanni

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

A kényszerbetegségek okai

A kényszeres páciensek tolakodó gondolatokat élnek meg, melyek szenvedést okoznak és amelyeket más gondolatokkal vagy tevékenységekkel (kényszercselekedetekkel) próbálnak elnyomni vagy semlegesíteni.