Menü

Cseresznye hatása a szervezetre

A cseresznye nagyon egészséges! 78−82 százaléka víz. Vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé soroljuk, ezáltal bőrújító bőrújító hatású is. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések megelőzésében is bizonyított hatása. Enyhíti a reumatikus panaszokat, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését. Káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.

Elősegíti a jobb alvást

Ha alvásproblémáid vannak, akkor egyél rendszeresen cseresznyét. Magas melatonin (alvási ciklust irányító hormon) tartalma miatt segít a pihentető alvásban. Tehát ha legközelebb álmatlanságban szenvedsz, ne gyógyszerhez nyúlj, hanem fogyassz cseresznyét minden nap, hidd el segíteni fog elaludni!

Jót tesz a szemnek

A cseresznye nagyon sok vitamint tartalmaz, többek között A- vitamint és béta-karotint, amely elősegíti a jó látást és a szem egészségének a megőrzését!

Segít megelőzni a rákot

Tudtad, hogy a rendszeres fogyasztásával bizonyos típusú rákos megbetegedések elejét veheted? A cseresznye tele van természetes, erős antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, és segítik az egészséges öregedést. Vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását.

Javítja az emésztést

Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. (Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát is készíthetünk). Magas rosttartalmának köszönhetően, cseresznye javítja az emésztőrendszer működését, és segít csökkenteni a koleszterin szintet. Persze, nem kell enni túl sokat enni belőle!

A cseresznye kiváló vértisztító, amely hatásának következtében csodákat tehet velünk. A sok húst és kevés gyümölcsöt tartalmazó táplálkozás során a vérben több olyan káros anyag felhalmozódását is eredményezi, amelyek kellemetlen érzést, akár fájdalmat is okozhat.

A cseresznye kiválóan tisztítja a vért, így több olyan ízületi problémánk is megoldódhat a fogyasztásával, amelyektől korábban szenvedtünk.A cseresznye rendszeres fogyasztása pozitív irányba módosíthatja a szervezet hormontermelését.

A cseresznye hatására helyreáll a szervezet hormonegyensúlya, ami testünk szinte minden részére jótékonyan hathat. Sokan szednek mesterséges hormonokat, különösen a változókorban, de ezek a hormonok több negatív hatást is kiválthat. Nekik különösen ajánlott, hogy ilyenkor inkább a cseresznyét válasszák.

A cseresznye nagy mennyiségben tartalma káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat is, amelyek mind erősítik szervezetünket. Ezen kívül rengeteg nyomelem van benne, amely segítik az emésztő- és immunrendszer megfelelő működését.

Emellett a cseresznye lúgosító hatással is rendelkezik, így az elsavasodás következtében kialakuló betegségeket is megállítja. Általános szabály, hogy minél sötétebb a cseresznye, annál magasabb arányban tartalmaz ásványi anyagokat.

Szerző: Udvari Fanni

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?