Menü

Hatékony módszerek otthoni mozgásra

Nem szeretnél kimozdulni otthonról? Nem kedveled az edzőtermeket? Nincs időd vagy kedves utazgatni ahhoz, hogy mozoghass? Otthon is remek konditermet vagy sarkot alakíthatsz ki magadnak!

Készítsetek edzéstervet!

Ha éppen akkor választjátok ki az edzést, amikor nekiálltok, és van kedvetek, hamar eljuthattok odáig, hogy a negyedórás minivideókat csináljátok csak, és még azt sem teljes gőzzel. Készítsetek előre meghatározott edzéstervet, feltüntetve azt, hogy melyik napokon milyen testrészt szeretnétek megmozgatni, így biztosan tartjátok majd magatokat az órarendhez!

Készítsétek fel a helyszínt is!

Ha mindig éppen ott kezdtek el edzeni, ahol ér benneteket a kedv, szedett-vedett lesz az edzés, és hamar el is veszítitek a motivációtokat. Az edzőtermekben részben az a különösen vonzó, hogy komoly felszereléssel rendelkeznek, és egy olyan helyszínt adnak, ahol csak az edzésre kell figyelnünk. Ezt otthon is lemásolhatjátok: jelöljetek ki egy részt a lakásban, és mindig itt eddzetek, mozgás előtt pedig mindig készítsetek elő mindent, amire szükségetek lehet: súlyzókat, ugrókötelet, gumiszalagot, bármit. Ne kelljen utána már össze-vissza rohangálni a kellékekért!

Eszközök, amelyek segítik a mozgást

Jógamatrac

A talajgyakorlatok elengedhetetlen eszköze a jó minőségű matrac. Azon végezve a mozdulatsorokat sem a kezünk, sem pedig a lábunk nem csúszkál a talajon, és a hátunkat sem nyomja meg a kemény padló.

TRX

A hordozható, felfüggeszthető szalagokkal olyan izmokat tudunk megmozgatni, amelyeket súlyzós edzéssel nem. Ráadásul a TRX-el végzett gyakorlatok közben szinte az egész testünk dolgozik: az alsó- és a felsőtestünket egyaránt edzi.

Szivacshenger

A szivacshengerrel vagy SMR hengerrel a hagyományos edzéstípusokhoz képest jóval kíméletesebben és könnyebben mozgathatjuk át az izmainkat. A hab a tortán, hogy egy kiadós edzés után akár át is masszírozhatjuk vele magunkat.

Ami nélkül nehezen megy: kitartás és elszántság

Nagyon fontos, hogy kellően motivált legyél az edzéshez. Kitartás és elszántság – csak így leszel képes rendszeres sportolásra. Sokat segíthet, ha edzésnaplót vezetsz, amelybe leírod céljaidat, beszámolsz edzéseidről, esetleg a táplálkozásoddal kapcsolatos főbb adatokat is feljegyezhet.

Eleinte csak annyit tűzz ki célul, hogy minden nap alaposan átmozgatod a testedet, később aztán fokozatosan egyre többre leszel képes. Arra is figyelj, hogy az egyes gyakorlatokat lassan kezdd el, a tempót és a sebességet óvatosan növeld.

Lélegezz tudatosan, és a levegőt soha ne tartsd vissza. A gyakorlatok között érdemes lazítani: a nyújtott állapotban lévő izom mindig jobban terhelhető, illetve az esetleges izomrövidüléseket is megakadályozhatod ezzel.

Mi kell a sikeres otthoni edzéshez?

A rendszeres testmozgás végzésére hajlamos emberek 90 százaléka képtelen otthon edzeni. Valószínűleg Te is ebbe a csoportba tartozol. Évente többször hozzákezdesz, de aztán mindig abbahagyod valami miatt.

A sikeres otthoni edzésnek komoly feltételei vannak. Ha egy vagy több feltételnek nem felelsz meg, akkor nem lesz sikeres az edzésed, legyen az akár otthoni testépítés, akár otthoni zsírégetés. Pedig a rendszeres otthoni testmozgás ugyanolyan zsírégető és izomnövelő lehet, mint a konditermi edzés.

Szerző: Udvari Fanni

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!

Filléres játékok kartondobozból!

A karanténban nem egyszerű lekötni a gyerkőcöket, az iskolásnak tanulni kéne, a kicsi unatkozik, engem határidős melók várnak, jó lenne kicsit lekötni a felesleges energiákat.

Praktikák otthoni tanulásra

Tanulni bizony nem mindig könnyű, senki sem születik úgy, hogy tudná, hogyan kell. A tanító mellett te is sokat segíthetsz gyermekednek, hogy elsajátítsa a megfelelő módszereket.

Sütőporral készült egyszerű finomságok

Íme pár gyorsan elkészíthető, egyszerű desszert, sós sütemény receptje.