Menü

Hatékony módszerek otthoni mozgásra

Nem szeretnél kimozdulni otthonról? Nem kedveled az edzőtermeket? Nincs időd vagy kedves utazgatni ahhoz, hogy mozoghass? Otthon is remek konditermet vagy sarkot alakíthatsz ki magadnak!

Készítsetek edzéstervet!

Ha éppen akkor választjátok ki az edzést, amikor nekiálltok, és van kedvetek, hamar eljuthattok odáig, hogy a negyedórás minivideókat csináljátok csak, és még azt sem teljes gőzzel. Készítsetek előre meghatározott edzéstervet, feltüntetve azt, hogy melyik napokon milyen testrészt szeretnétek megmozgatni, így biztosan tartjátok majd magatokat az órarendhez!

Készítsétek fel a helyszínt is!

Ha mindig éppen ott kezdtek el edzeni, ahol ér benneteket a kedv, szedett-vedett lesz az edzés, és hamar el is veszítitek a motivációtokat. Az edzőtermekben részben az a különösen vonzó, hogy komoly felszereléssel rendelkeznek, és egy olyan helyszínt adnak, ahol csak az edzésre kell figyelnünk. Ezt otthon is lemásolhatjátok: jelöljetek ki egy részt a lakásban, és mindig itt eddzetek, mozgás előtt pedig mindig készítsetek elő mindent, amire szükségetek lehet: súlyzókat, ugrókötelet, gumiszalagot, bármit. Ne kelljen utána már össze-vissza rohangálni a kellékekért!

Eszközök, amelyek segítik a mozgást

Jógamatrac

A talajgyakorlatok elengedhetetlen eszköze a jó minőségű matrac. Azon végezve a mozdulatsorokat sem a kezünk, sem pedig a lábunk nem csúszkál a talajon, és a hátunkat sem nyomja meg a kemény padló.

TRX

A hordozható, felfüggeszthető szalagokkal olyan izmokat tudunk megmozgatni, amelyeket súlyzós edzéssel nem. Ráadásul a TRX-el végzett gyakorlatok közben szinte az egész testünk dolgozik: az alsó- és a felsőtestünket egyaránt edzi.

Szivacshenger

A szivacshengerrel vagy SMR hengerrel a hagyományos edzéstípusokhoz képest jóval kíméletesebben és könnyebben mozgathatjuk át az izmainkat. A hab a tortán, hogy egy kiadós edzés után akár át is masszírozhatjuk vele magunkat.

Ami nélkül nehezen megy: kitartás és elszántság

Nagyon fontos, hogy kellően motivált legyél az edzéshez. Kitartás és elszántság – csak így leszel képes rendszeres sportolásra. Sokat segíthet, ha edzésnaplót vezetsz, amelybe leírod céljaidat, beszámolsz edzéseidről, esetleg a táplálkozásoddal kapcsolatos főbb adatokat is feljegyezhet.

Eleinte csak annyit tűzz ki célul, hogy minden nap alaposan átmozgatod a testedet, később aztán fokozatosan egyre többre leszel képes. Arra is figyelj, hogy az egyes gyakorlatokat lassan kezdd el, a tempót és a sebességet óvatosan növeld.

Lélegezz tudatosan, és a levegőt soha ne tartsd vissza. A gyakorlatok között érdemes lazítani: a nyújtott állapotban lévő izom mindig jobban terhelhető, illetve az esetleges izomrövidüléseket is megakadályozhatod ezzel.

Mi kell a sikeres otthoni edzéshez?

A rendszeres testmozgás végzésére hajlamos emberek 90 százaléka képtelen otthon edzeni. Valószínűleg Te is ebbe a csoportba tartozol. Évente többször hozzákezdesz, de aztán mindig abbahagyod valami miatt.

A sikeres otthoni edzésnek komoly feltételei vannak. Ha egy vagy több feltételnek nem felelsz meg, akkor nem lesz sikeres az edzésed, legyen az akár otthoni testépítés, akár otthoni zsírégetés. Pedig a rendszeres otthoni testmozgás ugyanolyan zsírégető és izomnövelő lehet, mint a konditermi edzés.

Szerző: Udvari Fanni

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?