Menü

Immunrendszer erősítése mesterfokon!

Az erős immunrendszert nem lehetetlen elérni, csak egy kis odafigyelés kell az egészségünkre, és ezzel erősíthetjük belső ellenálló rendszerünket, illetve megelőzhetjük és enyhíthetünk az influenza tünetein. Bár a gyenge immunrendszerűek, betegek, gyerekek és idősek veszélyeztetettebbek, az erős immunrendszer sem jelent biztos védelmet az influenza ellen.

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. A bélflóra nemcsak a táplálékok lebontásában vesz részt, hanem képes a nemkívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben megvédeni, illetve számunkra nélkülözhetetlen vitaminokat is termel. A bélflóra megóvása érdekében együnk naponta élőflórás joghurtot és rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt (cékla, retek, brokkoli, alma, déli gyümölcsök.

A növényekben lévő A- , B-, C- és E-vitaminok és más antioxidánsok sokkal jobban fokozzák a szervezet ellenálló képességét, mint a vitaminkomplexumok tartalma. Időszakonként ajánlatos valamilyen tisztítókúrát tartani, ha hosszú ideig szeretnénk egészségesünket megőrizni. Legjobbak a léböjt-kúrák és a különféle zöldségekben, gyümölcsökben gazdag diéták betartása, akár heti egy alkalommal is.

Probiotikumok

A probiotikumok hasznos baktériumok, amelyek segítenek megemészteni a tápanyagokat, segítik a vastagbél méregtelenítését és támogatják az immunrendszert. Akkor lehet rájuk különösen szükség, ha a bélflóra egyensúlya felborul - például antibiotikumos kezelések hatására -, ami emésztési zavarokat okoz. A kezelés végeztével az emésztőrendszerbe juttatott hasznos baktériumtörzsek képesek visszafoglalni a helyüket, és visszaállítani normális együttműködésüket a szervezettel.

Astragalus gyökér

Az astragalus a pillangósok családjába tartozó növény. Nagyon hosszú története van az immunrendszer erősítésében és gyógyszerként való felhasználásban. Gyökerét már évezredek óta alkalmazzák adaptogénként a hagyományos kínai orvoslásban. Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését. Az American Journal of Chinese Medicine folyóirat cikke szerint az astragalus alapú kezelések jelentősen mérsékelték egyes gyógyszerek (például a kemoterápiás szerek) toxicitását. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az astragaluskivonat jótékony hatást gyakorol az immunrendszerre és védi a szervezetet, különösen az emésztőrendszert a gyulladásoktól, továbbá a rák megelőzésében is hasznos.

Gyömbér

Az ajurvédikus orvoslás a gyömbér immunerősítő képességére támaszkodott már az igen régi időkben is. Úgy gondolják, hogy a gyömbér segít megakadályozni a szervekben a toxinok felhalmozódását a növény felmelegítő hatása miatt. Az is ismert, hogy megtisztítja a nyirokrendszert, azaz a szövetek és szervek hálózatát, amely segít megszabadulni a toxinoktól, a sejtanyagcsere hulladékától és egyéb nem kívánt anyagoktól. A gyömbér gyökere és illóolaja a betegségek széles körében alkalmazható orvosságként immuntámogató és a gyulladáscsökkentő hatása miatt. Számolhatunk antimikrobiális erejével is, amely fertőző betegségek kezelésében hasznos.

Mirha

A mirhagyanta az egyik legszélesebb körben használt illóanyag a világon. Történelmileg a mirhát a szénanátha kezelésére használták, de sebgyógyításra és vérzés elállítására is alkalmas. A mirha antiszeptikus, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságaival erősíti az immunrendszert.

Oregánó

Az oregánó illóolaja gyógyító és immunerősítő tulajdonságairól ismert. A benne lévő gombaellenes, antibakteriális, vírusellenes és parazitaellenes vegyületek gátolják a fertőzéseket. Az oregánó fő hatóanyagai a carvacrol és a timol, amelyek lehetővé teszik, hogy számos baktériumtörzs ellen (egy tanulmány 111 Gram-pozitív fajtát sorol fel) alkalmazni lehet a növényt.

Ha odafigyelsz ezekre a kis apróságokra, akkor biztos lehetsz benne, hogy általános egészségi állapotod javulni fog.

Szerző: Udvari Fanni

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.