Menü

Edzésvideókkal tarthatjuk magunkat formában

Ha már időnk nagyobb részét mostanában sajnos otthon kell töltenünk ne kelljen lemondanunk az edzésről. Azonban jó a dologban, hogy nem kell nekünk feltétlenül mindent kitalálni. Hiszen az erőnléti trénerek, sportolók ugyanúgy “karantén” alatt vannak, mint mi. Igaz, többen bejárhatnak edzeni, mérkőzésre azonban belátható ideig nem kell készülni, így őket nézve is megmozgathatjuk magunkat. Én most a kézilabda és a konditermek világából választottam, széles a skála, és csak két okból nem sorolok fel még többet: egyrészt széles a skála, másrészt szigorúan reklámmentes szeretnék maradni.

Egyre többen felfedezik, hogy mivel a sport sokak számára inspiráló, és egy sportoló ugyanígy lehet az, kihasználva a koronavírus-járvány miatti kiesett időt, edzésvideókkal pótolni. A Debrecen női kézilabda csapata, mivel az iskolásoknak digitális órákra kellett átállniuk, úgy döntöttek, hogy nemcsak a játékosok készülnek a csapat szakmai stábja által készített egyéni edzésterv alapján, szabadtéren, illetve otthon is végrehajtható gyakorlatokkal készülnek az esetleges bajnoki és válogatott folytatásra (már amennyiben ilyen lesz!), de minden hétköznap reggel 7:40-től az online tanítás kezdete előtt frissítő, átmozgató tornát tartanak erőnléti edzőjük vezetésével. Érdemes nézni őket, nem csak Debrecenből.

Egyébként sok sztár mutatja be, hogy hogyan is tölti otthon mindennapjait, akár néhány perces videóval (én sok kézilabdástól láttam ilyen videót, például az egyik kedvenc játékosom, Bánhidi Bencétől is). Ami inkább arra jó, nekünk, nem sportolóknak, hogy ihletet kapjunk, a mozgáshoz és annak módjához is. Általában azt mondják, egy jó otthoni mozgáshoz általában egy 2x2 méteres terület kell, igazán nem sok.

Én magam, ha megengednek ennyi személyeset, elkezdtem keresni az otthoni edzésvideókat. Ezek természetesen járvány előtt, és attól függetlenül készültek el, és talán ezekben az időkben lehet a leginkább hasznukat venni. Ennek az úgymond iparágnak egy nem várt erősödést adhat a vírus, persze erről mindenki szívesen lemondana.

Én magam arra sarkallok mindenkit, hogy keressen rá akár konditermek oldalaira, mert találhat rajtuk hasznos videókat. Persze a reklám miatt nem írok itt neveket, én rákerestem egy szegedi fitneszterem oldalára, és meglett. De ha a legnagyobb videómegosztókon beírjuk, hogy otthoni torna, több videót is kidob nekünk a rendszer.

Kezdjünk el tornázni otthon, mert másként tényleg beleőrülhetünk abba a bezártságba, amit most sajnos nagyon komolyan kell vennünk.

B.T.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.