Menü

Mit is rabolunk a polcokról?

A járvány teljesen átalakította hétköznapjainkat. Egész egyszerűen át kell állnunk más fajta életritmusra, más fajta egészséges életmódra. Hogy jelenleg pánik folyik az emberek között? Ezt most nem tudom megállapítani. De hogy az első napokban az volt, az bizonyos. A felvásárlási láz a tetőfokára hágott, és ha ez nem lenne elég nagy baj, akkor ezt tetézte, hogy sokszor haszontalan termékeket kezdtek el felhalmozni. Persze a legfontosabb, hogy jelen helyzetben ez indokolatlan is.

Szóval adott pár kép, a veszélyhelyzet kihirdetése utánról. A képek Szegeden készültek, a késő délelőtti órákban, de készülhettek volna Kaposváron, Pécsett, Makón vagy éppen Budapesten is. A pánikrohamot csinálhatták volna fiatalok, középkorúak vagy éppen idősek. Mindenhol és minden korosztályban, társadalmi rétegben vannak emberek, akik felülnek a pánik híreknek, és vannak, akik hideg fejjel, kimérten döntenek és vásárolnak. De tény, sokan pánikoltak, és pánikolnak még talán most is. Az, hogy a képen látható pusztítás kinek az eredménye, azt sem tudom. Nem is fontos.

Amit láttunk többen is ezekben a napokban, hogy a cukros és a lisztes polcok kifosztva, az alkohol szintén. Nem ítélkezem ezek fölött. De mi az, amit mindig tele, vagy legalább normál mennyiségben találtunk? A zöldséges és gyümölcs polcok. Pedig, és erre fel is hívják szakemberek a figyelmünket, nagyon fontos, hogy rendben tartsuk immunrendszerünket, rendszeresen erősítsük azt. Több cikkben beszéltünk már itt az otthoni mozgásról, ami nagyon fontos, de ugyanolyan elengedhetetlen az is, hogy az egyik legfőbb immunerősítőt, a zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasszuk. Mert nem csak kenyérrel él az ember, bár kétségtelen annak is kulcsszerepe van. A legjobb immunerősítő gyümölcs, amit ajánlani szoktak, és ami nincs is szezonon kívül, az a narancs, és a grapefruit. Ezek egészen biztosan most is kaphatóak a boltokban. De a zöldségek között is találunk megfelelőeket, mint a sárgarépa, a karfiol, az csemegepaprika, sőt, az édesburgonya. Látható, hogy a paprikát sem emelik le nagy tételben a polcokról.

Szóval a boltok polcait egyáltalán nem érdemes kifosztani. Március 21-én a hivatalos szervek nem jelezték, hogy bármiféle gond lenne az élelmiszer-ellátással. Ha pedig bevásárolunk, gondoljunk a fentebb leírt szempontra is. A járványos időszakot fontos, hogy minél több zöldséggel és gyümölccsel kihúznunk.

B.T.

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Barátság korona idején

A karantén és a járvány számos negatívuma közül kiemelkedik a szociális interakciók hiánya, ami minden generáció számára nehéz és következményekkel járó jelenség.

Valentin nap – szingliknek

Szingli vagy, így semmi kedved a közelgő Valentin naphoz? Ez ne vegye el a kedved attól, hogy te is boldog legyél a szerelmesek napján… Íme pár ötlet, hogyan éld túl ezt az amúgy is nyálas ünnepet:

Karantén gyerekekkel pro és kontra

A járványhelyzet számtalan új szokatlan feladat elé állított minket, különösen a kisgyermekes családokat. A hosszú karantén alatt újra kellett gondolnunk egy csomó mindent az eddigi életünkkel kapcsolatban. Karantén gyerekekkel pro és kontra.