Menü

Mit is rabolunk a polcokról?

A járvány teljesen átalakította hétköznapjainkat. Egész egyszerűen át kell állnunk más fajta életritmusra, más fajta egészséges életmódra. Hogy jelenleg pánik folyik az emberek között? Ezt most nem tudom megállapítani. De hogy az első napokban az volt, az bizonyos. A felvásárlási láz a tetőfokára hágott, és ha ez nem lenne elég nagy baj, akkor ezt tetézte, hogy sokszor haszontalan termékeket kezdtek el felhalmozni. Persze a legfontosabb, hogy jelen helyzetben ez indokolatlan is.

Szóval adott pár kép, a veszélyhelyzet kihirdetése utánról. A képek Szegeden készültek, a késő délelőtti órákban, de készülhettek volna Kaposváron, Pécsett, Makón vagy éppen Budapesten is. A pánikrohamot csinálhatták volna fiatalok, középkorúak vagy éppen idősek. Mindenhol és minden korosztályban, társadalmi rétegben vannak emberek, akik felülnek a pánik híreknek, és vannak, akik hideg fejjel, kimérten döntenek és vásárolnak. De tény, sokan pánikoltak, és pánikolnak még talán most is. Az, hogy a képen látható pusztítás kinek az eredménye, azt sem tudom. Nem is fontos.

Amit láttunk többen is ezekben a napokban, hogy a cukros és a lisztes polcok kifosztva, az alkohol szintén. Nem ítélkezem ezek fölött. De mi az, amit mindig tele, vagy legalább normál mennyiségben találtunk? A zöldséges és gyümölcs polcok. Pedig, és erre fel is hívják szakemberek a figyelmünket, nagyon fontos, hogy rendben tartsuk immunrendszerünket, rendszeresen erősítsük azt. Több cikkben beszéltünk már itt az otthoni mozgásról, ami nagyon fontos, de ugyanolyan elengedhetetlen az is, hogy az egyik legfőbb immunerősítőt, a zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasszuk. Mert nem csak kenyérrel él az ember, bár kétségtelen annak is kulcsszerepe van. A legjobb immunerősítő gyümölcs, amit ajánlani szoktak, és ami nincs is szezonon kívül, az a narancs, és a grapefruit. Ezek egészen biztosan most is kaphatóak a boltokban. De a zöldségek között is találunk megfelelőeket, mint a sárgarépa, a karfiol, az csemegepaprika, sőt, az édesburgonya. Látható, hogy a paprikát sem emelik le nagy tételben a polcokról.

Szóval a boltok polcait egyáltalán nem érdemes kifosztani. Március 21-én a hivatalos szervek nem jelezték, hogy bármiféle gond lenne az élelmiszer-ellátással. Ha pedig bevásárolunk, gondoljunk a fentebb leírt szempontra is. A járványos időszakot fontos, hogy minél több zöldséggel és gyümölccsel kihúznunk.

B.T.

ONLINE RENDELŐ INDUL– Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Krónikus asztmás és allergiás gyermekeknek indul TB támogatott online vizit/távkonzultáció a Svábhegyi Gyermekgyógyintézeben.

„Túl jó vagy hozzám” – és ami mögötte van

Az utóbbi években megnövekedett azoknak a száma, akiket depresszió, vagy valamilyen szorongásos probléma miatt kezeltek. A pszichológusok rendszeresen találkoznak olyan páciensekkel, akik nem tudják helyesen felmérni a saját személyiségük jelentőségét, esetleg nem rendelkeznek egészséges önképpel. Ez pedig nemcsak lélektani hatásokkal bír, de az emberi kapcsolatokat is nagyban befolyásolja.

Ne őrülj meg otthon

Nyilván nem is tehetünk most mást, mint nyugalmunkat valamennyire megőrizve óvjuk magunk és szeretteink egészségét, betartsuk a szabályokat, de hogyan ne őrüljünk meg otthon?

Elválasztva – na de meddig?

Akarva-akaratlanul is felmerül mostanság bennünk a kérdés, hogy milyen következményekkel jár a kapcsolatainkra nézve az, ha most egy ideig folyamatosan otthon maradunk. Ha ez nem is jelenti azt, hogy nem tartózkodunk a lakásunkon kívül, hiszen sokan dolgozni is járnak, azért mégis beszűkül az életterünk, és ezzel együtt az emberi kapcsolataink is.

Hogyan segít az érzelmi intelligencia átvészelni a házi karantént?

Még nagyon az elején járunk a koronavírus miatt kialakult, a legtöbbek számára teljesen új helyzetnek. A megelőzés érdekében a diákságnak otthoni távoktatásra, a munkavállalók nagy részének pedig home office-ra kellett átállnia. Az új élethelyzetben is a legfontosabb a tudatosság, az odafigyelés, az empátia és a türelem.