Menü

Mit is rabolunk a polcokról?

A járvány teljesen átalakította hétköznapjainkat. Egész egyszerűen át kell állnunk más fajta életritmusra, más fajta egészséges életmódra. Hogy jelenleg pánik folyik az emberek között? Ezt most nem tudom megállapítani. De hogy az első napokban az volt, az bizonyos. A felvásárlási láz a tetőfokára hágott, és ha ez nem lenne elég nagy baj, akkor ezt tetézte, hogy sokszor haszontalan termékeket kezdtek el felhalmozni. Persze a legfontosabb, hogy jelen helyzetben ez indokolatlan is.

Szóval adott pár kép, a veszélyhelyzet kihirdetése utánról. A képek Szegeden készültek, a késő délelőtti órákban, de készülhettek volna Kaposváron, Pécsett, Makón vagy éppen Budapesten is. A pánikrohamot csinálhatták volna fiatalok, középkorúak vagy éppen idősek. Mindenhol és minden korosztályban, társadalmi rétegben vannak emberek, akik felülnek a pánik híreknek, és vannak, akik hideg fejjel, kimérten döntenek és vásárolnak. De tény, sokan pánikoltak, és pánikolnak még talán most is. Az, hogy a képen látható pusztítás kinek az eredménye, azt sem tudom. Nem is fontos.

Amit láttunk többen is ezekben a napokban, hogy a cukros és a lisztes polcok kifosztva, az alkohol szintén. Nem ítélkezem ezek fölött. De mi az, amit mindig tele, vagy legalább normál mennyiségben találtunk? A zöldséges és gyümölcs polcok. Pedig, és erre fel is hívják szakemberek a figyelmünket, nagyon fontos, hogy rendben tartsuk immunrendszerünket, rendszeresen erősítsük azt. Több cikkben beszéltünk már itt az otthoni mozgásról, ami nagyon fontos, de ugyanolyan elengedhetetlen az is, hogy az egyik legfőbb immunerősítőt, a zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasszuk. Mert nem csak kenyérrel él az ember, bár kétségtelen annak is kulcsszerepe van. A legjobb immunerősítő gyümölcs, amit ajánlani szoktak, és ami nincs is szezonon kívül, az a narancs, és a grapefruit. Ezek egészen biztosan most is kaphatóak a boltokban. De a zöldségek között is találunk megfelelőeket, mint a sárgarépa, a karfiol, az csemegepaprika, sőt, az édesburgonya. Látható, hogy a paprikát sem emelik le nagy tételben a polcokról.

Szóval a boltok polcait egyáltalán nem érdemes kifosztani. Március 21-én a hivatalos szervek nem jelezték, hogy bármiféle gond lenne az élelmiszer-ellátással. Ha pedig bevásárolunk, gondoljunk a fentebb leírt szempontra is. A járványos időszakot fontos, hogy minél több zöldséggel és gyümölccsel kihúznunk.

B.T.

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Megoldásra vár a városi parkolási helyzet globálisan és országosan is

A világon, de Magyarország is egyre nagyobb probléma a városi parkolás. A világon egyre több az autó, ráadásul azok mérete is növekszik. Így tehát nem pusztán a gépkocsik száma, hanem azok mérete, ezáltal a kis parkolóhelyek mérete is egyre nagyobb gond, ráadásul a magyar lakosság még csak kis számban veszi igénybe az alternatív parkolási lehetőségeket. Ezek ellen több megoldással lehet próbálkozni.

Környezettudatosan táplálkozol? Erre érdemes figyelned

Egészségünk megőrzése mellett az utóbbi időben a környezettudatosság is egyre nagyobb hangsúlyt kap mindennapjainkban. Mind többen választanak olyan élelmiszert, melyek előállítása kisebb terhelést jelent a környezetre, például kevesebb állati és több növényi eredetű terméket fogyasztanak, vagy vegetáriánus, esetleg vegán életmódra térnek át. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a tisztán növényi táplálkozás veszélyekkel is jár, hiszen számos fontos vitaminból – például a B-vitamin – sokszor nem tudjuk a megfelelő mennyiséget biztosítani szervezetünknek

Boltkór – napjaink legnagyobb függősége?

Felárazás utáni leárazás, kettő fizet hármat vihet, kamu vásárlási kedvezmények. „Black Friday”: átverés, vagy kihagyhatatlan akciók?