Menü

Gumiabroncsok újragondolva

Az imént olvastam egy érdekes cikket arról, hogy a konzervdobozból milyen ötletes fogkefetartó, sminkecsettartó, vagy ceruzatartó készülhet, ez ihlette bennem a témát, mely szerint a gumiabroncsok is sokrétűen felhasználhatók.

Olyan középiskolában tanítok, ami ökoiskola is egyben, nálunk például a gumiabroncsokból a diákok remek ülőalkalmatosságokat készítettek, mutatós festékkel, díszítéssel. Az abroncsokból azonban sok minden más is életre kelthető.

Az újrahasznosítás ma a reneszánszát éli, szinte bármi új életre kelhet a környezetünkben, ha elég fantáziánk és kreativitásunk, kézügyességünk van hozzá.

A virágültetés már elterjedt dolog, színesre festett gumikban gyönyörűen mutatnak a kerti virágok, fűszernövények, játékok is készülnek belőle, homokozók, ami azonban újdonság nekem, hogy kerti bútoroknak, asztaloknak is nagyon jól alkalmazhatóak. Fáról lógó hintának is kényelmes és bármilyen mászókának.

Egyik akadályfutó versenyen, amin részt vettem, egymáshoz rögzített gumiabroncsokon kellett felmászni, majd leereszkedni, nem volt olyan egyszerű, mint első ránézésre, de élveztük.

Visszatérve az ülőkére, kis asztalra, virágtartóra, meg kell gondolni, mivel vonjuk be az abroncsokat. Textillel is bevonhatjuk, kötéllel is körbe tekerhetjük, de más ötletet is bevethetünk.

A kertépítésben már régóta hasznát veszik, de edzőtermekben is látni hatalmasabb méretű és súlyú gumiabroncsokat. Az autógumiból készült virágtartók olyan kerti különlegességek, amelyek különféle színes festéssel, díszítéssel, kertünk díszeivé válnak.

Némi kreativitással és kézügyességgel egy régi autógumiból stílusos bútordarab is varázsolható. Egy lakásdekorációs oldalon láttam, hogy szinte fotel, vagy modern puff is készíthető belőle!

Rendkívül egyszerű elkészíteni a kis puffot, amit több mindennek is használhatunk, például zsámolynak, kisasztalnak, ülőkének, nemcsak olcsó, de strapabíró is és igazán trendi.

Láttam polcnak elkészített autógumit is a falon, remek megoldás, de ötletes volt és tetszett, hogy lyukakat fúrtak bele és esernyőtárolónak használták, de házikedvencek ágya is lehet belőle.

A lehetőségek száma végtelen. Aki izgalmas bútordarabra vágyik, teret engedhet kreativitásának!

Hazánkban éves szinten többezer tonna hulladék gumiabroncs keletkezik, ezekkel az ötletekkel s az újrahasznosítással máris sokat tettünk környezetünk védelméért. Ha van autószerelő, vagy gumis ismerősünk, ne habozzunk elkérni a használaton kívüli abroncsokat, neki már nem kell, nekünk pedig nagyon jó szolgálatot tehet. Ne feledjük, az újrahasznosítás nem csupán divathóbort, hanem egy környezettudatos ember gondolkodása.

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Mit csinál, aki ploggingol?

A plogging elnevezés egy szemétszedő futást takar, mely egy új, modern szemléletű, környezettudatos sporttevékenyég. Futás vagy kocogás közben a sportolók szemétszedő kesztyűben hulladékot gyűjtenek zacskókba, mellyel megtisztítják környezetüket.