Menü

A hisztamin intolerancia tünetei

Paradicsom, sajt, vagy egy szál kolbász. Meglepően sok dolog kerül tiltólistára a hisztaminérzékenyek számára. De mi is az a hisztamin?

Az okok és tünetek

A hisztamin egyike a szervezetben található hírvivő molekuláknak. Ez a kémiai közvetítő anyag részt vesz a szervezet immunválaszának kialakításában, a gyulladáscsökkentés során is van szerepe, valamint allergiás reakcióknál vagy kisebb mértékben sportoláskor is felszabadul. A probléma akkor alakul ki, ha a szervezet nem tudja lebontani a felszabadult hisztamint, ekkor beszélünk intoleranciáról. Hisztamin nemcsak a szervezetben, de több élelmiszerben is található.

A hisztamin intolerancia tünetei közé az allergiához hasonló jelek tartoznak, mint bőrpír, kiütés, orrfolyás vagy orrdugulás. De jelentkezhet heves szívdobogás, hányinger vagy torokkaparás, torokfájdalom is. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat. Ezek a tünetek általában a hisztamint tartalmazó étel fogyasztása utáni órákban jelentkeznek, de vannak esetek, amikor ez az időszak megnyúlik és napokkal később tapasztalhatóak.

Mit lehet tenni?

A hisztamin intoleranciát vérvétel útján tudják vizsgálni. Ha pozitív lett a teszt, meg kell kezdeni a hisztaminmentes diétát, ami egyéntől függő, ezért érdemes dietetikussal közösen átnézni pontosan milyen ételből mennyire van szükség. A diéta mellett gyógyszerekkel is (antihisztamin) lehet kezelni az érzékenységet.

Miből áll a diéta?

A hisztamin érzékenység összetett probléma, hiszen az esetek sokszor nem írhatók le egy sémára. Nagyon sokféle étel kerülhet tiltólistára.

Ezek közül a legfontosabbak:

Gabonafélék közül a búzacsírát és hajdinát (hámozatlanul) kell kiiktatni, gyümölcsök és zöldségek terén pedig többek között a paradicsom, padlizsán, hagymafélék, eper, málna és banán az, amit ajánlott elkerülni. A hisztamin a különféle húskészítményekben is előfordulhat, ezért a felvágottak és kolbászfélék fogyasztásakor nagyon körültekintőnek kell lenni, mindez a halfélékre is vonatkozik. Olajos magvak fogyasztását is minimalizálni kell, valamint tiltólistára kerül a tojásfehérje is.

Nemcsak az ételek, hanem az italok között is van, ami hisztamint tartalmaz, ezért kerülni kell az alkoholos italokat, kávét és fekete teát.

Természetesen az itt felsoroltak között nem jelenik meg az összes élelmiszer és ital, ami nem ajánlott, ezért, ha a tünetek fennállnak és a vizsgálat is kimutatta az érzékenységet, mindenképp konzultálni kell szakemberrel.

A hisztamin intolerancia sokféle módon jelentkező allergia, ami nagy odafigyelést igényel.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.