A hisztamin intolerancia tünetei
- Dátum: 2020.05.02., 04:20
- Sipos Zsófia
- allergia, érzékenység, gabona, hal, hisztamin, intolerancia, kolbász, orrfújás, padlizsán, paradicsom, sajt
Paradicsom, sajt, vagy egy szál kolbász. Meglepően sok dolog kerül tiltólistára a hisztaminérzékenyek számára. De mi is az a hisztamin?
Az okok és tünetek
A hisztamin egyike a szervezetben található hírvivő molekuláknak. Ez a kémiai közvetítő anyag részt vesz a szervezet immunválaszának kialakításában, a gyulladáscsökkentés során is van szerepe, valamint allergiás reakcióknál vagy kisebb mértékben sportoláskor is felszabadul. A probléma akkor alakul ki, ha a szervezet nem tudja lebontani a felszabadult hisztamint, ekkor beszélünk intoleranciáról. Hisztamin nemcsak a szervezetben, de több élelmiszerben is található.
A hisztamin intolerancia tünetei közé az allergiához hasonló jelek tartoznak, mint bőrpír, kiütés, orrfolyás vagy orrdugulás. De jelentkezhet heves szívdobogás, hányinger vagy torokkaparás, torokfájdalom is. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat. Ezek a tünetek általában a hisztamint tartalmazó étel fogyasztása utáni órákban jelentkeznek, de vannak esetek, amikor ez az időszak megnyúlik és napokkal később tapasztalhatóak.

Mit lehet tenni?
A hisztamin intoleranciát vérvétel útján tudják vizsgálni. Ha pozitív lett a teszt, meg kell kezdeni a hisztaminmentes diétát, ami egyéntől függő, ezért érdemes dietetikussal közösen átnézni pontosan milyen ételből mennyire van szükség. A diéta mellett gyógyszerekkel is (antihisztamin) lehet kezelni az érzékenységet.
Miből áll a diéta?
A hisztamin érzékenység összetett probléma, hiszen az esetek sokszor nem írhatók le egy sémára. Nagyon sokféle étel kerülhet tiltólistára.
Ezek közül a legfontosabbak:
Gabonafélék közül a búzacsírát és hajdinát (hámozatlanul) kell kiiktatni, gyümölcsök és zöldségek terén pedig többek között a paradicsom, padlizsán, hagymafélék, eper, málna és banán az, amit ajánlott elkerülni. A hisztamin a különféle húskészítményekben is előfordulhat, ezért a felvágottak és kolbászfélék fogyasztásakor nagyon körültekintőnek kell lenni, mindez a halfélékre is vonatkozik. Olajos magvak fogyasztását is minimalizálni kell, valamint tiltólistára kerül a tojásfehérje is.

Nemcsak az ételek, hanem az italok között is van, ami hisztamint tartalmaz, ezért kerülni kell az alkoholos italokat, kávét és fekete teát.
Természetesen az itt felsoroltak között nem jelenik meg az összes élelmiszer és ital, ami nem ajánlott, ezért, ha a tünetek fennállnak és a vizsgálat is kimutatta az érzékenységet, mindenképp konzultálni kell szakemberrel.
A hisztamin intolerancia sokféle módon jelentkező allergia, ami nagy odafigyelést igényel.
Allergia a házi kedvencre – hogyan őrizhető meg az otthon allergénmentesen?
Sok családban a házi kedvencek valódi családtagként élnek velünk, ám sajnos egyre többen küzdenek állatallergiával. Az allergiás tünetek – mint a tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, köhögés vagy akár asztmás rohamok – nemcsak kényelmetlenek, de hosszú távon komoly problémát is jelenthetnek.
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról
Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Autoimmun betegségek, amiket érdemes ezzel kapcsolatban tudni
Sokféle szempontból hallhatunk az autoimmun betegségekről, melyek könnyen megkeseríthetik a betegek életét. Íme, néhány információ ezzel kapcsolatban.
Praktikák hasi zsír ellen
A hasi zsírpárna kialakulásának számos oka lehet, melyek közül néhány genetikai, hormonális vagy életmódbeli tényezőkből ered.
Mammográfia: A korai felismerés kulcsa a mellrák megelőzésében
A mellrák világszerte az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, és bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, a gyógyulás kulcsa továbbra is a korai felismerés. Ebben játszik kiemelkedő szerepet a mammográfiai vizsgálat, amely képes már egészen apró, sokszor tünetmentes elváltozásokat is felfedezni.