A hisztamin intolerancia tünetei
- Dátum: 2020.05.02., 04:20
- Sipos Zsófia
- allergia, érzékenység, gabona, hal, hisztamin, intolerancia, kolbász, orrfújás, padlizsán, paradicsom, sajt
Paradicsom, sajt, vagy egy szál kolbász. Meglepően sok dolog kerül tiltólistára a hisztaminérzékenyek számára. De mi is az a hisztamin?
Az okok és tünetek
A hisztamin egyike a szervezetben található hírvivő molekuláknak. Ez a kémiai közvetítő anyag részt vesz a szervezet immunválaszának kialakításában, a gyulladáscsökkentés során is van szerepe, valamint allergiás reakcióknál vagy kisebb mértékben sportoláskor is felszabadul. A probléma akkor alakul ki, ha a szervezet nem tudja lebontani a felszabadult hisztamint, ekkor beszélünk intoleranciáról. Hisztamin nemcsak a szervezetben, de több élelmiszerben is található.
A hisztamin intolerancia tünetei közé az allergiához hasonló jelek tartoznak, mint bőrpír, kiütés, orrfolyás vagy orrdugulás. De jelentkezhet heves szívdobogás, hányinger vagy torokkaparás, torokfájdalom is. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat. Ezek a tünetek általában a hisztamint tartalmazó étel fogyasztása utáni órákban jelentkeznek, de vannak esetek, amikor ez az időszak megnyúlik és napokkal később tapasztalhatóak.

Mit lehet tenni?
A hisztamin intoleranciát vérvétel útján tudják vizsgálni. Ha pozitív lett a teszt, meg kell kezdeni a hisztaminmentes diétát, ami egyéntől függő, ezért érdemes dietetikussal közösen átnézni pontosan milyen ételből mennyire van szükség. A diéta mellett gyógyszerekkel is (antihisztamin) lehet kezelni az érzékenységet.
Miből áll a diéta?
A hisztamin érzékenység összetett probléma, hiszen az esetek sokszor nem írhatók le egy sémára. Nagyon sokféle étel kerülhet tiltólistára.
Ezek közül a legfontosabbak:
Gabonafélék közül a búzacsírát és hajdinát (hámozatlanul) kell kiiktatni, gyümölcsök és zöldségek terén pedig többek között a paradicsom, padlizsán, hagymafélék, eper, málna és banán az, amit ajánlott elkerülni. A hisztamin a különféle húskészítményekben is előfordulhat, ezért a felvágottak és kolbászfélék fogyasztásakor nagyon körültekintőnek kell lenni, mindez a halfélékre is vonatkozik. Olajos magvak fogyasztását is minimalizálni kell, valamint tiltólistára kerül a tojásfehérje is.

Nemcsak az ételek, hanem az italok között is van, ami hisztamint tartalmaz, ezért kerülni kell az alkoholos italokat, kávét és fekete teát.
Természetesen az itt felsoroltak között nem jelenik meg az összes élelmiszer és ital, ami nem ajánlott, ezért, ha a tünetek fennállnak és a vizsgálat is kimutatta az érzékenységet, mindenképp konzultálni kell szakemberrel.
A hisztamin intolerancia sokféle módon jelentkező allergia, ami nagy odafigyelést igényel.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Miért fordul egyre több sportoló a jógához?
A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.