Villámgyors epres édességek
- Dátum: 2020.05.15., 13:10
- Udvari Fanni
- desszert, édesség, egészséges, eper, frissítő, gyümölcs, méregtelenítés, sütemény, vitamin
EPRES-MASCARPONÉS LEVELES KOCKA
HOZZÁVALÓK
1 csomag leveles tészta
25 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
2 csomag vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
1 db bio citrom
40 dkg eper
ELKÉSZÍTÉS
A leveles tésztát 6 egyforma kockára vágjuk. Ezután a tészta szélétől kb. 1,5 cm-re egy éles késsel belevágunk egy kört, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és mindegyik közepét villával néhány helyen megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
A mascarponét krémesre keverjük ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejszínnel, a citrom kifacsart levével és lereszelt héjával.
A teljesen kihűlt tésztákba belekanalazzuk a mascarponés krémet, majd kirakjuk a tetejét megmosott, szárazra törölt és félbevágott eperszemekkel.
EPRES-PISKÓTÁS ALAGÚT
HOZZÁVALÓK
Hozzávalók:
1 nagy csomag hosszúkás babapiskóta
8 dl tej
2 csomag eper ízű pudingpor
20 dkg cukor
25 dkg eper
Miután a puding kihűlt, fóliával bélelt gyümölcskenyérformába öntünk egy keveset. Erre ráhelyezünk egy sor babapiskótát. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Az utolsó sornál a pudingra összedarabolt epret teszünk. Miután megtelt a forma, hagyjuk néhány órát dermedni.
Ezután kiborítjuk a süteményt egy tányérra, bevonjuk a megmaradt krémmel és felszeletelt eperrel díszítjük.
EPRES TOJÁSLIKŐRÖS KRÉMES SÜTÉS NÉLKÜL
HOZZÁVALÓK
1,5 csomag babapiskóta
3 dl tejföl
3 dl habtejszín(cukrozott)
1/2 dl tojáslikőr
4 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg eper (darabolva a díszítéshez)
A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadagoljuk a tejfölt, a kétféle cukorral.
Ezután belekeverjük a tojáslikőrt. Egy jénai tál alját kirakjuk babapiskótával, rákenjük a krém felét, majd ismét egy sor piskóta jön, majd a rásimítjuk a maradék krémet. A tetejét eperdarabokkal díszítjük.
Pár órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.
TARKEDLI (CSEH FÁNK) EPERREL
HOZZÁVALÓK
30 dkg liszt
2 db tojás
1 csipet só
1 ek cukor
4 dl tej
1 dkg élesztő
1 db citrom reszelt héja
1/2 dl étolaj
Az öntethez:
30 dkg eper
porcukor vagy méz
citromlé
Az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, az olajat és a citrom reszelt héját. A tésztát csomómentesre keverjük, majd 30 percig állni hagyjuk.
Miután a tészta eleget pihent, négyesével kisütjük a fánkokat egy teflon bevonatú, négy mélyedéssel ellátott, olajjal kikent serpenyőben.
Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, felaprítjuk, majd egy kevés porcukorral (vagy mézzel) és pár csepp citromlével egy botmixer segítségével pürésítjük.
A fánkokat eperöntettel tálaljuk.
EPRES-TÚRÓS TORTA
HOZZÁVALÓK
A tortához:
1 db tojás
25 dkg cukor
1 csomag sütőpor
5 dkg vaj (+ a formához)
4 ek kakaópor
25 dkg liszt (+ a formához)
2,5 dl tej
10 dkg étcsokoládé
A krémhez:
25 dkg túró
cukor (ízlés szerint)
eper
2 dl cukrászhab
A tojást a cukorral, a sütőporral és a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, majd a tejjel simára keverjük. A csokit apró kockákra daraboljuk és hozzákeverjük a masszához. A masszát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, két lappá vágjuk.
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, majd pár szem epret pépesre nyomunk, és a krémbe keverjük. A cukrászhabot keményre verjük, és óvatosan belekeverjük a krémbe.
Megkenjük az első lapot a túrókrémmel, ráborítjuk a másikat, és azt is megkenjük a krémmel. A tetejét félbevágott eperszemekkel díszítjük.
Az eper egy C-vitaminban gazdag, alacsony cukortartalmú gyümölcs, melynek vértisztító és méregtelenítő hatása jelentős, kitűnő vas-, kalcium- és magnézium forrás, fájdalomcsillapítónak sem utolsó, illetve a megfázással is segít felvenni a harcot.
Szerző: Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.