Spárga a szuperegészségért
- Dátum: 2020.05.24., 14:14
- Udvari Fanni
- egészség, főzés, kalória, konyha, spárga, vitamin, zöldség, zsír
Segíthet a fogyásban
A spárgában nagyon kevés a zsír és a kalória (egy csészényi mennyiségben mindössze 32 van), emellett viszont sok a rost, ezért ideális étel azoknak, akik le szeretnének dobni pár kilót. Legjobb, ha főtt tojással párosítjuk, mert a tojásfehérje tartalmával együtt komplett étkezésnek számít, amely hosszú időre jól is lakat.
Sok benne az E-vitamin
Az E-vitamin is fontos antioxidáns, amely segít megerősíteni az immunrendszert és védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. Ha a spárgát egy kis olívaolajjal kombinálva fogyasztjuk, akkor testünk könnyebben tudja felszívni a benne lévő E-vitamint, mert zsírban oldódik.
Az igazi adu ász, hogy a drága, gyógyszertári probiotikumok is helyettesíthetők vele, mivel a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását.
Ki gondolná, hogy még a szépséget is befolyásolja ez a zöld és fehér színben is kapható zöldség. Segíthet akár olyan bőrhibák kiküszöbölésében is, mint a pattanásosság vagy ekcémák, hiszen a nyersen fogyasztott spárga vagy spárgalé a vér lúgosítása révén jó hatással van ezekre a problémákra. Sőt, a riboflavinnak köszönhetően a körmöt és a hajat is erősíti.
A spárgát manapság főként értékes és magas tápanyagtartalma miatt kedvelik, nagyon gazdag K, C, A, E, B vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezeted számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. A különböző kutatások összefüggést találtak egyes rákos megbetegedések és a koszorúér-betegségek között, de a spárgában található vitaminok –vagyis a zöldség rendszeres fogyasztása – segít ezeket megelőzni. Elsősorban az emésztőrendszeri, a hasnyálmirigy, a tüdő- és az emlődaganatok ritkább előfordulását eredményezi. A napi E-vitamin-szükségletet egy adag spárga már biztosítja.
A spárga hatékony vízhajtó is, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén, valamint tisztítja a vesét és kiváló a vesekövek feloldásában is. Sőt, a véredet is tisztítja, ezáltal nem csak egészségesebb, de szebb bőrrel is fogsz rendelkezni.
Bátran fogyasszanak a kismamák is spárgát
A kismamáknak, illetve a gyermeket tervezőknek is javasolt a spárga fogyasztása, a benne található vitaminok és ásványi anyagok (főként a folát és a vas) ugyanis hozzájárulnak az egészséges magzati fejlődéshez, csökkentik a fejlődési rendellenességek és a koraszülés kockázatát is.
A fehér spárga és a zöld spárga
Magyarországon kétféle spárgával találkozhatunk, a fehér és a zöld spárgával. A fehér spárgát bakhátak (föld töltések) alatt termesztik, míg a zöld spárga a föld felett nő, ezért is zöld színű. A zöld spárga nemcsak üdébb, de zamatosabb ízű is. Mindkét spárga legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügyes része. Ekkor azonban érdemes élni a lehetőséggel és minél többet fogyasztani belőle.
A spárga felhasználása
A spárgából készíthetünk krémlevest, megsüthetjük sütőben köret gyanánt, de akár főételnek is kiváló a baconbe tekert spárga. Persze pár perces főzéssel főtt állapotban is fogyaszthatjuk. Köretként halak mellé vagy szárnyasokhoz szuper étel.
A spárga beszerzése és tárolása
A friss spárgát nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig is el lehet tárolni a hűtőben. A zöld spárgát legjobb függőlegesen vízbe állítva a hűtőbe tenni. Vásárláskor fontos, hogy friss spárga kötegekre tegyünk szert, hogy ízletes étel készülhessen belőle. Színe halványsárgás vagy zöldes. A barnás elszíneződés nem megengedett, ahogy a szár üregessége is rossz jel. Arra utal, hogy a növény nem friss, már kiszáradt. Ha tetszetős zacskó aljába rejtik is, ne legyünk restek megnézni a spárga alsó vágott részét, ami lehetőleg ne legyen barnásan elszíneződött, beszáradt. Nyomásra levet kell eresztenie, melynek illata kellemes üde, íze nem lehet savanykás. A szár törékeny, hajlításra elpattan, a szárat körömmel be lehet hasítani. Ha gumiszerűen belapul vagy behajlítható a szár, az már a fonnyadás jele. Halványbarna, zsenge gombás réteg boríthatja, mely élvezeti értékét nem befolyásolja, sőt, inkább a megfelelő kezelés jele. A virágzásnak indult fejek vagy a görbe szárak mit sem változtatnak az ízen.
Szerző: Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.