Menü

Extra finom citromos édességek

Számomra a citromos jelző egy hívószó, ha valamilyen receptben, legyen az sütemény vagy sós étel, meglátom, biztosan el fogom készíteni.

DUPLÁN CITROMOS SÜTEMÉNY

HOZZÁVALÓK

Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojás

13 dkg kristálycukor

1 nagy citrom leve (10 evőkanál) és reszelt héja

8 dkg margarin

1 csomag sütőpor

12 dkg finomliszt

A tepsi kikenéséhez:

2 dkg margarin

1-2 evőkanál finomliszt

A mázhoz:

12 dkg porcukor

3 evőkanál citromlé

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: 1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez az elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. A jól megmosott citrom héját belereszeljük, levét pedig, ami kb. 10 evőkanálnyi, kifacsarjuk, szintén hozzáadjuk. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a citromos masszába forgatjuk.

2. Egy kicsi (15x25 cm-es), magas peremű tepsit margarinnal kikenünk, a liszttel behintjük. A citromos masszát belesimítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 25 percig sütjük.

3. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik. Egyenletesen a tésztára kenjük, dermedni hagyjuk.

Jó tanács: Citrom helyett naranccsal is készíthetjük ugyanígy.

FEHÉRCSOKIS-LIMONCELLÓS SÜTEMÉNYHOZZÁVALÓK

Hozzávalók

15 dkg mascarpone

1,5 dl tejszín

5 dkg mandulaliszt

5 csepp mandularoma

2 db citrom facsart leve (vagy 1 dl citromlé)

1 dl limoncello

2 db tojás

14 dkg porcukor

5 dkg fehércsoki

6 dkg keményítő

2 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat 2 dkg kimért porcukorral, robotgép segítségével kemény habbá verjük. A mandulalisztet átszitáljuk, és óvatosan hozzáforgatjuk a felvert habhoz. Sütőpapíron előkészítünk 4 db cukrászgyűrűt, és óvatosan beletöltjük a masszát. Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 percig vagy tűpróbáig sütjük.

A citrom facsart levét a vízzel és a limoncelloval összekeverjük. Egy kis mennyiséget külön tálkába tesszük és elkeverjük benne a keményítőt. A maradékhoz hozzáadunk 10 dkg cukrot, és az elkevert keményítős keveréket, és állandó keverés mellett sűrűre főzzünk.

Gőzfürdőn fehércsokit olvasztunk, és ráöntjük az elkészült mandulalisztes piskótára. Ha kihűlt a citromos krém, azt is ráöntjük a csokoládéra. A süteményeket hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.

A sütiket óvatosan körbevágjuk, és kiemeljük a formákból. A mascarponét a tejszínnel összedolgozzuk, hozzáadjuk a maradék 2 dkg porcukrot, és robotgéppel felverjük. Végül habzsákba töltjük és a sütemény tetejét díszítjük vele.

CITROMOS ÁLOM (SÜTÉS NÉLKÜLI RECEPT)

HOZZÁVALÓK

5 dl tejföl

12 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

2 db citrom

5 dl habtejszín

25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta

ELKÉSZÍTÉS

A tejfölt kikeverjük a kétféle cukorral és belekeverjük a citromok reszelt héját és levét.

A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a citromos krémbe. Egy jénai tál aljára egy sor piskótát rakunk, amire rákenjük a krém felét, majd ismét egy sor piskóta és a tetejére a krém másik fele kerül. A sütemény tetejét citrom szeletekkel díszítjük.

Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a piskóta megpuhuljon.

A desszerteknek egy kissé savanykás, mégis izgalmas aromát, illetve ragacsos, szaftos állagot ad, a sós ételeknek pedig egy kis pikantériát, a legunalmasabb mártogatóst is fel lehet dobni pár csepp citromlével.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.