Extra finom citromos édességek
- Dátum: 2020.06.02., 05:27
- Udvari Fanni
Számomra a citromos jelző egy hívószó, ha valamilyen receptben, legyen az sütemény vagy sós étel, meglátom, biztosan el fogom készíteni.
DUPLÁN CITROMOS SÜTEMÉNY
HOZZÁVALÓK
Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
13 dkg kristálycukor
1 nagy citrom leve (10 evőkanál) és reszelt héja
8 dkg margarin
1 csomag sütőpor
12 dkg finomliszt
A tepsi kikenéséhez:
2 dkg margarin
1-2 evőkanál finomliszt
A mázhoz:
12 dkg porcukor
3 evőkanál citromlé
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: 1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez az elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. A jól megmosott citrom héját belereszeljük, levét pedig, ami kb. 10 evőkanálnyi, kifacsarjuk, szintén hozzáadjuk. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a citromos masszába forgatjuk.
2. Egy kicsi (15x25 cm-es), magas peremű tepsit margarinnal kikenünk, a liszttel behintjük. A citromos masszát belesimítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 25 percig sütjük.
3. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik. Egyenletesen a tésztára kenjük, dermedni hagyjuk.
Jó tanács: Citrom helyett naranccsal is készíthetjük ugyanígy.
FEHÉRCSOKIS-LIMONCELLÓS SÜTEMÉNYHOZZÁVALÓK
Hozzávalók
15 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
5 dkg mandulaliszt
5 csepp mandularoma
2 db citrom facsart leve (vagy 1 dl citromlé)
1 dl limoncello
2 db tojás
14 dkg porcukor
5 dkg fehércsoki
6 dkg keményítő
2 dl víz
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat 2 dkg kimért porcukorral, robotgép segítségével kemény habbá verjük. A mandulalisztet átszitáljuk, és óvatosan hozzáforgatjuk a felvert habhoz. Sütőpapíron előkészítünk 4 db cukrászgyűrűt, és óvatosan beletöltjük a masszát. Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 percig vagy tűpróbáig sütjük.
A citrom facsart levét a vízzel és a limoncelloval összekeverjük. Egy kis mennyiséget külön tálkába tesszük és elkeverjük benne a keményítőt. A maradékhoz hozzáadunk 10 dkg cukrot, és az elkevert keményítős keveréket, és állandó keverés mellett sűrűre főzzünk.
Gőzfürdőn fehércsokit olvasztunk, és ráöntjük az elkészült mandulalisztes piskótára. Ha kihűlt a citromos krém, azt is ráöntjük a csokoládéra. A süteményeket hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
A sütiket óvatosan körbevágjuk, és kiemeljük a formákból. A mascarponét a tejszínnel összedolgozzuk, hozzáadjuk a maradék 2 dkg porcukrot, és robotgéppel felverjük. Végül habzsákba töltjük és a sütemény tetejét díszítjük vele.
CITROMOS ÁLOM (SÜTÉS NÉLKÜLI RECEPT)
HOZZÁVALÓK
5 dl tejföl
12 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db citrom
5 dl habtejszín
25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta
ELKÉSZÍTÉS
A tejfölt kikeverjük a kétféle cukorral és belekeverjük a citromok reszelt héját és levét.
A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a citromos krémbe. Egy jénai tál aljára egy sor piskótát rakunk, amire rákenjük a krém felét, majd ismét egy sor piskóta és a tetejére a krém másik fele kerül. A sütemény tetejét citrom szeletekkel díszítjük.
Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a piskóta megpuhuljon.
A desszerteknek egy kissé savanykás, mégis izgalmas aromát, illetve ragacsos, szaftos állagot ad, a sós ételeknek pedig egy kis pikantériát, a legunalmasabb mártogatóst is fel lehet dobni pár csepp citromlével.
Szerző: Udvari Fanni
Amit a só fogyasztásáról tudni kell
Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.
A szem védelmét szolgáló vitaminok
A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?
Jön a gofri világnapja!
Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!
A homoktövis fogyasztásának lehetőségei
A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.
A torma nem csak húsvétkor hasznos
A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani