Menü

Extra finom citromos édességek

Számomra a citromos jelző egy hívószó, ha valamilyen receptben, legyen az sütemény vagy sós étel, meglátom, biztosan el fogom készíteni.

DUPLÁN CITROMOS SÜTEMÉNY

HOZZÁVALÓK

Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojás

13 dkg kristálycukor

1 nagy citrom leve (10 evőkanál) és reszelt héja

8 dkg margarin

1 csomag sütőpor

12 dkg finomliszt

A tepsi kikenéséhez:

2 dkg margarin

1-2 evőkanál finomliszt

A mázhoz:

12 dkg porcukor

3 evőkanál citromlé

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: 1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez az elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. A jól megmosott citrom héját belereszeljük, levét pedig, ami kb. 10 evőkanálnyi, kifacsarjuk, szintén hozzáadjuk. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a citromos masszába forgatjuk.

2. Egy kicsi (15x25 cm-es), magas peremű tepsit margarinnal kikenünk, a liszttel behintjük. A citromos masszát belesimítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 25 percig sütjük.

3. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik. Egyenletesen a tésztára kenjük, dermedni hagyjuk.

Jó tanács: Citrom helyett naranccsal is készíthetjük ugyanígy.

FEHÉRCSOKIS-LIMONCELLÓS SÜTEMÉNYHOZZÁVALÓK

Hozzávalók

15 dkg mascarpone

1,5 dl tejszín

5 dkg mandulaliszt

5 csepp mandularoma

2 db citrom facsart leve (vagy 1 dl citromlé)

1 dl limoncello

2 db tojás

14 dkg porcukor

5 dkg fehércsoki

6 dkg keményítő

2 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat 2 dkg kimért porcukorral, robotgép segítségével kemény habbá verjük. A mandulalisztet átszitáljuk, és óvatosan hozzáforgatjuk a felvert habhoz. Sütőpapíron előkészítünk 4 db cukrászgyűrűt, és óvatosan beletöltjük a masszát. Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 percig vagy tűpróbáig sütjük.

A citrom facsart levét a vízzel és a limoncelloval összekeverjük. Egy kis mennyiséget külön tálkába tesszük és elkeverjük benne a keményítőt. A maradékhoz hozzáadunk 10 dkg cukrot, és az elkevert keményítős keveréket, és állandó keverés mellett sűrűre főzzünk.

Gőzfürdőn fehércsokit olvasztunk, és ráöntjük az elkészült mandulalisztes piskótára. Ha kihűlt a citromos krém, azt is ráöntjük a csokoládéra. A süteményeket hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.

A sütiket óvatosan körbevágjuk, és kiemeljük a formákból. A mascarponét a tejszínnel összedolgozzuk, hozzáadjuk a maradék 2 dkg porcukrot, és robotgéppel felverjük. Végül habzsákba töltjük és a sütemény tetejét díszítjük vele.

CITROMOS ÁLOM (SÜTÉS NÉLKÜLI RECEPT)

HOZZÁVALÓK

5 dl tejföl

12 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

2 db citrom

5 dl habtejszín

25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta

ELKÉSZÍTÉS

A tejfölt kikeverjük a kétféle cukorral és belekeverjük a citromok reszelt héját és levét.

A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a citromos krémbe. Egy jénai tál aljára egy sor piskótát rakunk, amire rákenjük a krém felét, majd ismét egy sor piskóta és a tetejére a krém másik fele kerül. A sütemény tetejét citrom szeletekkel díszítjük.

Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a piskóta megpuhuljon.

A desszerteknek egy kissé savanykás, mégis izgalmas aromát, illetve ragacsos, szaftos állagot ad, a sós ételeknek pedig egy kis pikantériát, a legunalmasabb mártogatóst is fel lehet dobni pár csepp citromlével.

Szerző: Udvari Fanni

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.