Menü

Extra finom citromos édességek

Számomra a citromos jelző egy hívószó, ha valamilyen receptben, legyen az sütemény vagy sós étel, meglátom, biztosan el fogom készíteni.

DUPLÁN CITROMOS SÜTEMÉNY

HOZZÁVALÓK

Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojás

13 dkg kristálycukor

1 nagy citrom leve (10 evőkanál) és reszelt héja

8 dkg margarin

1 csomag sütőpor

12 dkg finomliszt

A tepsi kikenéséhez:

2 dkg margarin

1-2 evőkanál finomliszt

A mázhoz:

12 dkg porcukor

3 evőkanál citromlé

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: 1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez az elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. A jól megmosott citrom héját belereszeljük, levét pedig, ami kb. 10 evőkanálnyi, kifacsarjuk, szintén hozzáadjuk. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a citromos masszába forgatjuk.

2. Egy kicsi (15x25 cm-es), magas peremű tepsit margarinnal kikenünk, a liszttel behintjük. A citromos masszát belesimítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 25 percig sütjük.

3. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik. Egyenletesen a tésztára kenjük, dermedni hagyjuk.

Jó tanács: Citrom helyett naranccsal is készíthetjük ugyanígy.

FEHÉRCSOKIS-LIMONCELLÓS SÜTEMÉNYHOZZÁVALÓK

Hozzávalók

15 dkg mascarpone

1,5 dl tejszín

5 dkg mandulaliszt

5 csepp mandularoma

2 db citrom facsart leve (vagy 1 dl citromlé)

1 dl limoncello

2 db tojás

14 dkg porcukor

5 dkg fehércsoki

6 dkg keményítő

2 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat 2 dkg kimért porcukorral, robotgép segítségével kemény habbá verjük. A mandulalisztet átszitáljuk, és óvatosan hozzáforgatjuk a felvert habhoz. Sütőpapíron előkészítünk 4 db cukrászgyűrűt, és óvatosan beletöltjük a masszát. Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 percig vagy tűpróbáig sütjük.

A citrom facsart levét a vízzel és a limoncelloval összekeverjük. Egy kis mennyiséget külön tálkába tesszük és elkeverjük benne a keményítőt. A maradékhoz hozzáadunk 10 dkg cukrot, és az elkevert keményítős keveréket, és állandó keverés mellett sűrűre főzzünk.

Gőzfürdőn fehércsokit olvasztunk, és ráöntjük az elkészült mandulalisztes piskótára. Ha kihűlt a citromos krém, azt is ráöntjük a csokoládéra. A süteményeket hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.

A sütiket óvatosan körbevágjuk, és kiemeljük a formákból. A mascarponét a tejszínnel összedolgozzuk, hozzáadjuk a maradék 2 dkg porcukrot, és robotgéppel felverjük. Végül habzsákba töltjük és a sütemény tetejét díszítjük vele.

CITROMOS ÁLOM (SÜTÉS NÉLKÜLI RECEPT)

HOZZÁVALÓK

5 dl tejföl

12 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

2 db citrom

5 dl habtejszín

25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta

ELKÉSZÍTÉS

A tejfölt kikeverjük a kétféle cukorral és belekeverjük a citromok reszelt héját és levét.

A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a citromos krémbe. Egy jénai tál aljára egy sor piskótát rakunk, amire rákenjük a krém felét, majd ismét egy sor piskóta és a tetejére a krém másik fele kerül. A sütemény tetejét citrom szeletekkel díszítjük.

Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a piskóta megpuhuljon.

A desszerteknek egy kissé savanykás, mégis izgalmas aromát, illetve ragacsos, szaftos állagot ad, a sós ételeknek pedig egy kis pikantériát, a legunalmasabb mártogatóst is fel lehet dobni pár csepp citromlével.

Szerző: Udvari Fanni

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.