Extra finom citromos édességek
- Dátum: 2020.06.02., 05:27
- Udvari Fanni
Számomra a citromos jelző egy hívószó, ha valamilyen receptben, legyen az sütemény vagy sós étel, meglátom, biztosan el fogom készíteni.
DUPLÁN CITROMOS SÜTEMÉNY
HOZZÁVALÓK
Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
13 dkg kristálycukor
1 nagy citrom leve (10 evőkanál) és reszelt héja
8 dkg margarin
1 csomag sütőpor
12 dkg finomliszt
A tepsi kikenéséhez:
2 dkg margarin
1-2 evőkanál finomliszt
A mázhoz:
12 dkg porcukor
3 evőkanál citromlé
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: 1. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez az elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. A jól megmosott citrom héját belereszeljük, levét pedig, ami kb. 10 evőkanálnyi, kifacsarjuk, szintén hozzáadjuk. Az olvasztott, de nem meleg margarint belecsurgatjuk, majd hozzáadjuk a sütőporral összeforgatott lisztet is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatos mozdulatokkal a citromos masszába forgatjuk.
2. Egy kicsi (15x25 cm-es), magas peremű tepsit margarinnal kikenünk, a liszttel behintjük. A citromos masszát belesimítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 fok, légkeveréses sütőben 160 fok) kb. 25 percig sütjük.
3. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik. Egyenletesen a tésztára kenjük, dermedni hagyjuk.
Jó tanács: Citrom helyett naranccsal is készíthetjük ugyanígy.
FEHÉRCSOKIS-LIMONCELLÓS SÜTEMÉNYHOZZÁVALÓK
Hozzávalók
15 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
5 dkg mandulaliszt
5 csepp mandularoma
2 db citrom facsart leve (vagy 1 dl citromlé)
1 dl limoncello
2 db tojás
14 dkg porcukor
5 dkg fehércsoki
6 dkg keményítő
2 dl víz
ELKÉSZÍTÉS
A tojásokat 2 dkg kimért porcukorral, robotgép segítségével kemény habbá verjük. A mandulalisztet átszitáljuk, és óvatosan hozzáforgatjuk a felvert habhoz. Sütőpapíron előkészítünk 4 db cukrászgyűrűt, és óvatosan beletöltjük a masszát. Előmelegített sütőben, 180°C-on 20 percig vagy tűpróbáig sütjük.
A citrom facsart levét a vízzel és a limoncelloval összekeverjük. Egy kis mennyiséget külön tálkába tesszük és elkeverjük benne a keményítőt. A maradékhoz hozzáadunk 10 dkg cukrot, és az elkevert keményítős keveréket, és állandó keverés mellett sűrűre főzzünk.
Gőzfürdőn fehércsokit olvasztunk, és ráöntjük az elkészült mandulalisztes piskótára. Ha kihűlt a citromos krém, azt is ráöntjük a csokoládéra. A süteményeket hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
A sütiket óvatosan körbevágjuk, és kiemeljük a formákból. A mascarponét a tejszínnel összedolgozzuk, hozzáadjuk a maradék 2 dkg porcukrot, és robotgéppel felverjük. Végül habzsákba töltjük és a sütemény tetejét díszítjük vele.
CITROMOS ÁLOM (SÜTÉS NÉLKÜLI RECEPT)
HOZZÁVALÓK
5 dl tejföl
12 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db citrom
5 dl habtejszín
25 dkg cukrozott tetejű babapiskóta
ELKÉSZÍTÉS
A tejfölt kikeverjük a kétféle cukorral és belekeverjük a citromok reszelt héját és levét.
A habtejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a citromos krémbe. Egy jénai tál aljára egy sor piskótát rakunk, amire rákenjük a krém felét, majd ismét egy sor piskóta és a tetejére a krém másik fele kerül. A sütemény tetejét citrom szeletekkel díszítjük.
Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy a piskóta megpuhuljon.
A desszerteknek egy kissé savanykás, mégis izgalmas aromát, illetve ragacsos, szaftos állagot ad, a sós ételeknek pedig egy kis pikantériát, a legunalmasabb mártogatóst is fel lehet dobni pár csepp citromlével.
Szerző: Udvari Fanni
A zeller egy szuperétel
A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.
Milyen ételhez milyen bor illik?
Az olasz konyha alaptétele az egyszerűség. Friss alapanyagok, friss fűszerek, semmi túlbonyolítás: mindössze pàr hozzávaló, a lehető legegyszerűbben összerakva, azonnal tálalva. Egy tányér tészta mindennapi fogás, melyet villámgyorsan elkészíthetünk, ám ezt is ki lehet emelni a hétköznapok szürkeségéből, ha szépen megterítünk és az étel mellé töltünk egy pohár bort.
Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül
Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.
Mi az az unami?
Az elnevezést az "ötödik" íz koncepciójának egyik megalkotója és propagátora, Ikeda Kikunae javasolta a huszadik század elején. Az umami tulajdonképpen egy aminosav, az L-glutamát íze, más ízmolekulákkal társulva fokozza azok intenzitását és az ízlelőbimbóra gyakorolt hatását.
Súlyproblémák és jojó-effektus
Aki fogyókúrázott már valaha, hallott már a jojó-effektusról, de mi állhat a hátterében, mi történik ilyenkor a testünkkel és mi a megoldás arra, hogy elkerüljük?