Menü

Hűsítő, fogyasztó ételek

Nyáron az a legegyszerűbb, ha sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, amelyek nem csak kalóriaszegények, hanem tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rengeteg rosttal.

DINNYE

Ki nem szereti a ropogós friss, lédús, jégbe hűtőtt görögdinnyét a forró nyári napokon? Ráadásul ez a zöldség nem csak az édesség iránti vágyadat csillapítja, hanem rengeteg vizet is tartalmaz, így nem csak kalóriaszegény, hanem folyadékpótlásban is segít.

GYÜMÖLCSÖS DESSZERTEK

Csak azért mert diétázol, nem tudsz egy csapásra lemondani az édességekről. Sőt ilyenkor talán még jobban kívánod őket. De elkészítheted őket steviával vagy nyírfacukorral is, így biztosan nem lesz lelkiismeret-furdalásod, ha eszel belőlük. Ha különösen oda akarsz figyelni, válassz epres édességet, ez a gyümölcs ugyanis még zsírégető hatású is.

ITALOK

A hőségben nehéz megállni, hogy az ember ne vegyen le egy jéghideg cukros üdítőt a boltok polcairól, vagy ne vegyen jégkását az utcán. Ezeket a kísértéseket azonban ki tudod küszöbölni, ha magadnak készítesz üdítőt. Házi limonádét vagy jeges teát hamar összedobsz otthon, a hűtőben pedig több liternyi elfér belőlük.

AZ ALMA

Az alma a sikeres diétához nélkülözhetetlen, hiszen aktiválja az anyagcserét és gyorsítja a zsírégetést. Vízhajtó hatású, a benne lévő kálium fokozza a vese működését és segít eltávolítani a fölösleges folyadékot. Ha méregtelenítésre adod a fejed, akkor is pompás választás a káliumdús, ropogós gyümölcs.

Az alma szénhidrátot is tartalmaz, mégpedig többnyire gyümölcscukor formájában. Ez pedig azonos szinten tartja a vércukrot, és megakadályozza a farkaséhség kialakulását.

Ha félbevágod, rövid idő múlva az alma húsa megbarnul. Ennek az az oka, hogy a gyümölcssavakkal reakcióba lépnek a benne található enzimek. Másrészt ezek a fontos összetevők segítik az emésztést, illetve salaktalanítják a szervezetet.

A CITROM

A másik olcsó csodaszer a citrom, mely serkenti az emésztést és jót tesz a gyomornak és a beleknek, ezért felkelés után, éhgyomorra kis kortyokban igyál meg 1 dl langyos vizet úgy, hogy citromlevet csavarsz bele. Óránként fogyassz el egy különleges villámitalt. Ehhez keverj össze 2 ek frissen facsart citromlevet 2 ek juharsziruppal és csipetnyi Cayenne-borssal. Majd az egészet vegyítsd 3 dl hideg vízbe. A nap folyamán összesen 6-12 pohárral fogyassz el belőle. Ha meleg italra vágysz, forró vízzel is felhígíthatod, de semmiképp se forrald fel, mert a C-vitamin elveszti jótékony hatását.

A ZÖLD TEA

A harmadik leghatékonyabb természetes "fogyiszer" a zöld tea, mely egy különleges növényi anyagot tartalmaz. Az epigallocatechin gallate (röviden EGCG) nevű összetevő hőtermelésre ösztönzi a szervezetet. Ennek során a zsírmolekulák energiává alakulnak át, illetve a légutakon, a bőrön és a beleken át távoznak. Azonban ahhoz, hogy látványos eredményt érj el, napi négy csészével ajánlott elkortyolnod a jótékony hatású italból.

Egy 1,5 decis csészéhez egy teafiltert vagy egy púpozott teáskanál (2-4 gramm) teafüvet számíts. Forrald fel a hideg vizet, majd hagyd állni 3 percig. Csak ezt a körülbelül 70 fokosra hűt vizet öntsd rá a filterre vagy a teafűre. Áztasd lefedve, még legalább három percig fogyasztás előtt.

Szerző: Udvari Fanni

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.